Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Jak na strie? Roli hraje genetika, ale i prevence!

20. března 2014 | 15:00

Strie, nebo-li drobné praskliny kůže, které znají ženy především z těhotenství, rychlého růstu nebo náhlého nárůstu váhy, rozhodně nejsou nic, co bychom vítaly s nadšením. Naopak se jim snažíme všemožně předcházet a poté napravovat škody. Co byste v boji se striemi rozhodně měla vyzkoušet?

Co jsou strie a jak vznikají?

Strie jsou jizvy na kůži, které se vám mohou vytvořit prakticky kdekoliv. Nejčastěji postiženými místy jsou ňadra, která v pubertě vyrostou příliš rychle, bohy, stehna a samozřejmě břicho, pro které je největší zátěží těhotenství.

Přestože kůže je svojí elasticitou pověstná a dokáže zvládat opravdu extrémní rozpínání, má i ona své hranice. Ty jsou samozřejmě u každé ženy individuální a do hry vstupuje celá řada faktorů. Od vrozených vlastností kůže až po péči, kterou jí věnujeme.

...
Autor: shutterstock.com
Svoji roli při vzniku strií hraje samozřejmě genetika. Pokud má vaše maminka po těhotenství břicho plné strií, velmi pravděpodobně to čeká i vás. Proto byste měla věnovat prevenci jejich vzniku zvýšenou pozornost, i když ani to vám dokonale hladkou kůži nezaručí. Dalšími faktory pro vznik těchto pajizévek jsou růst, výkyvy váhy, ale také stres.

Jak se jim bránit?

Vznik strií v pubertě asi příliš neovlivníte, protože nikdo z nás nemůže předpokládat, jak rychle mu narostou prsa nebo zadeček. I tak ale můžete nastoupit na prevenci, kterou je hydratace a podpora elasticity pokožky. Jak? Stačí se jen po každé koupeli namazat přípravky, které tuto elasticitu kůže přirozeně podpoří.

...
Autor: shutterstock.com
V těhotenství máte tu výhodu, že víte, kdy máte začít. Rozhodně ale péči o pokožku nenechávejte až na třetí trimestr! Kůže sice praská nejčastěji v 8. Měsíci těhotenství, kdy už je tak napnutá, že větší rozpínání nezvládne, právě proto byste ji ale na tento stav měla připravovat prakticky od okamžiku, kdy zjistíte, že jste těhotná.

Kromě promazávání pak svůj vliv v prevenci strií hraje také cvičení. Nejvhodnějším typem jsou cviky na principu pilates, při kterých dochází k pomalému, ale komplexnímu protahování svalstva a kůže.

Jaké přípravky používat?

...
Autor: shutterstock.com

Na trhu naleznete spoustu produktů, které slibují perfektní prevenci vzniku strií, ale také nápravu těch již vytvořených. Co by ale opravdu měly obsahovat? V první řadě zapomeňte na kakaové a bambucké máslo. I když krásně voní a tváří se účinně, studie prokázaly, že jejich vliv na prevenci strií je naprosto nulový. Naopak ve složení hledejte tyto látky:

Přírodní oleje

Weleda Těhotenský pěsticí olej, 359 Kč, www.weleda.cz
Autor: archiv firem
Studie prokázaly, že oleje získané lisováním rostlin mají velmi pozitivní vliv na hloubkovou hydrataci pokožky a tím přirozeně předcházejí vzniku strií.  Hledejte proto ve složení oleje z měsíčku, mandlí, heřmánku, rakytníku, levandule, pšeničných klíčků a podobně.

Tip redakce: Produktem plným olejů z rostlin je v současné době Těhotenský pěstící olej od značky Weleda. Kromě směsi olejů bohatých na vitamin E v něm nenajdete už nic jiného. Hýčkat vás tedy bude samotná příroda.

Vitamin A

Bi-Oil speciální olej pečující o pokožku, 299 Kč, seženete v lékárnách či síti drogerií Rossmann a DM
Autor: archiv firem
Obsah vitaminu A v přípravcích proti striím sice neovlivňuje to, jestli se vám vytvoří, zato mimořádně efektivně působí na čerstvé strie. Pokud vás tedy více než prevence zajímá „vymazání“ strií z kůže, sáhněte po přípravcích s obsahem vitaminu A.

Tip redakce: Jediným produktem na trhu, který obsahuje přírodní oleje, vitamin E a také vitamin A je momentálně Bi-Oil. Není tak žádným překvapením, ani náhodou, že získal již 167 ocenění v oblasti péče o pokožku a od svého celosvětového uvedení v roce 2002 se stal nejprodávanějším produktem na jizvy a strie v 17 zemích.

Vitamin E

ALVA Rakytníkový tělový a pleťový olej BIO, 497 Kč, seženete v síti drogerií
Autor: archiv firem
Vitamin E je považován za hotový zázrak v oblasti kosmetiky. Pomáhá s vyhlazováním vrásek, vyživuje kůži, vlasy i nehty a podle nejnovějších studií je jeho účinek ještě efektivnější u těhotných žen. Vybíráte li si tedy produkt k masáži těhotenského bříška, ten s obsahem vitaminu E by pro vás měl být naprostou nezbytností.

Tip redakce: Přírodním produktem na bázi rostlinných olejů, se zvýšeným obsahem vitaminu E je Rakytníkový pleťový a tělový olej od kosmetické značky Alva. Jeho speciální složení nabízí vydatnou osvěžující kůru vaší pokožky, zvyšuje její hydrataci a okamžitě podporuje elasticitu.

SOUTĚŽ: Nenechte pokožku stárnout – vyhlaďte ji s Bi-Oilem!

...
Autor: profimedia.cz
Na našich facebookových stránkách máte nyní mimořádnou příležitost zkusit štěstí v soutěži o 5 produktů značky Bi-Oil, které vám účinně pomohou v boji se striemi. Neváhejte a vyzkoušejte revoluční olej Bi-Oil, který pokožku krásně vyhladí, hydratuje a navíc vám pomůže s přirozenými projevy jejího stárnutí. Soutěž naleznete na: www.facebook.com/bleskprozeny

Autor: brig