Snížená vlhkost ve vzduchu a časté střídání mrazivého a přetopeného prostředí má na naši pokožku velmi špatný vliv. Rychle se dehydratuje, ztrácí flexibilitu a vysušuje se.
Pokud také v mrazivém počasí pozorujete šupinky na své pleti a cítíte nepříjemné "táhnutí", či dokonce pálení, je čas naučit se jak o svoji pleť jednoduše pečovat, když mráz už klepe na dveře.
Pozor na mýdlo
Jak jistě dobře víte, mýdlo na obličej nepatří! Obzvláště ta parfemovaná a antibakteriální totiž obsahují mnoho složek, které vás vysušují. Nejen že byste je tedy nikdy neměla používat k čištění obličeje, ale v zimě si je navíc odpusťte i k mytí pokožky těla.Místo toho sáhněte po sprchových gelech či mýdlech, které mají ve složení mastné substance jako lanolin, kokosový, olivový či jojobový olej nebo bambucké máslo.
Nepřetápějte
Zvlhčujte
Ústřední topení a klimatizace má jako vedlejší efekt výrazné vysušování vzduchu v místnosti. Aby se vám lépe dýchalo a vaše pokožka netrpěla, pořiďte si závěsné odpařovače na topení, zvlhčovač vzduchu a nebo prostě začněte sušit prádlo v místnosti.V případě, že máte ale plastová, dokonale těsnící okna, nezapomínejte často větrat. Vlhké prostředí je totiž ideální pro bujení plísní.
Koukejte na hodinky
Příliš horká voda má totiž tendenci vyplavovat z pleti její přirozenou mastnotu. To nejlepší, co tedy můžete udělat je trávit ve sprše méně času a používat raději teplou, než horkou vodu.
Chraňte se
Základní prevencí pokožky proti mrazu je ale samozřejmě ošetřovat ji vhodně zvolenými přípravky. V drogeriích i lékárnách seženete spoustu krémů určených k hydrataci obličeje v zimních měsících.Pokud ale spoléháte nejraději sama na sebe, vyrobte si náš hloubkově hydratační hutný pleťový krém podle tohoto receptu:
Budete potřebovat:
- 4 lžíce včelího vosku (nastrouhaného nebo v pecičkách)
- 1/2 šálku kokosového oleje
- 1/2 šálku mandlového oleje
- 2 lžíce zeleného čaje
- hrst ovesných vloček
- vodu
- skleněnou nádobu na uchovávání
Postup:
Ve vodní lázni rozpusťte včelí vosk, společně s mandlovým a kokosovým olejem. Jakmile se směs rozpustí a promíchá, přelijte ji do mixéru a míchejte, dokud nevychladne.
Nyní krémem naplňte vyvařenou skleněnou nádobu a uchovávejte v lednici, protože narozdíl od kupovaných krémů, tento neobsahuje žádné konzervanty. Čerstvý vám v lednici vydrží zhruba měsíc. Větší množství, které nestihnete spotřebovat, můžete ale klidně zmrazit.