Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Mazání obličeje je věda: Poradíme vám, jak na to!

2. ledna 2014 | 08:00

Dobrý krém je pro pleť základ. Jenže stačí se natřít ráno a večer, nebo máme tvář osvěžit i během dne přes make-up? A jak se vlastně správně používá krém na obličej?

Jak mazat

Nejhorší metodou je nabrat si na obě ruce vrstvu krému a tlakem se jím pomazat „bez ladu a skladu“. Správný postup vede vždy odspodu nahoru. Tedy od dekoltu ke krku, a na obličeji od prostředku brady směrem do stran a lehce vzhůru, od křídel nosu totéž - na obě tváře a ke spánkům. Jemně do stran a směrem nahoru se krém roztírá i od kořene nosu nad obočí.

Čelo zase od středu do obou stran. Vše dělejte jemnými pohyby - prstů (některé kosmetičky radí jemné poklepávání konečky prstů po celém obličeji, jiné se spokojí s poklepáváním jen kolem očí, kde je pokožka velmi jemná.

Kompenzační hydratační a zklidňující krém La Roche-Posay Efaclar H, 350 Kč
Autor: archiv firem

Jak často

Podle odborníků bychom ten svůj, podle typu pleti vyzkoušený, krém měly používat dvakrát denně - ráno a večer. Nemáme-li nanesený make-up, můžeme i víckrát za den. O víkendu nechte pleť od make-upu odpočinout, na obličej si naneste silnou vrstvu krému a nechte ho vsakovat do kůže. I když budete mít večer pocit, že pokožka je stále dost promaštěná, přesto ji obvyklým způsobem vyčistěte a naneste novou vrstvu krému - tentokrát nočního.

Za jak dlouho se nalíčit?

Když se chystáte líčit, je potřeba nechat krém působit pět až deset minut. Potom odsajte nevstřebaný zbytek měkkým papírovým ubrouskem (lehce si ho přitlačte na obličej) a běžným způsobem se naličte - od podkladové sjednocující báze až po tónující make-up a další líčidla.

Fakt, že necháte krém před líčením působit, má dva hlavní důvody: za prvé mu umožníte, aby se dostal do hlubší vrstvy pleti, a za druhé se na čerstvě natřený obličej špatně nanášejí líčidla.

Jakou mám pleť?

Každá z nás má nějaký typ pleti. Někdo suchou, někdo mastnou, další citlivou (často i alergickou) nebo smíšenou. Abychom si koupily ten správný krém právě pro sebe, musíme brát v první řadě v úvahu typ pleti. Věřte, že kdybyste si například na mastnou pokožku s rozšířenými póry a sklonem k pupínkům natřela těžký mastný krém, rychle by se její stav ještě zhoršil.

Krém pro mastnou a problematickou pleť Vichy Normaderm, 425 Kč
Autor: archiv firem

Jak poznám svůj typ?

Stačí, když si odlíčená stoupnete před zrcadlo, a vidíte to. Suchá pleť je jemná, s málo viditelnými póry, ale o to víc má sklon k vráskám. Mastná se leskne, póry jsou rozšířené, často se na ní tvoří tzv. černé tečky a akné.

Hlavně mladší ženy a dívky mívají smíšenou pleť. Kolem nosu, na bradě a na čele je mastná, na zbytku obličeje sušší. Výhrou je pleť normální - ani mastná, ani suchá, nebývá citlivá a ani nemívá sklon k akné.

Naše rada

Ženy se suchou pletí by si měly alespoň jednou týdně dopřát na obličej a dekolt buď výživnou pleťovou masku, anebo na tyto partie nanést silnou vrstvu osvědčeného krému.

DRUHY KRÉMŮ:

hydratační - pro všechny druhy pleti, ideální je pro suchou pleť ale v létě ho ocení i mastnější pokožka, kterou nezatíží, naopak jí dodá vlhkost

Noční regenerační krém s růžovým olejem, Le Chaton, 348 Kč.
Autor: archiv firem

výživný - většinou je také pro všechny druhy pleti, ale bývá hutnější, takže obecně je vhodnější pro sušší pokožku

vypínající - liftingový (pro všechny druhy pleti, obsahuje látky, které mají pleť dočasně vypnout a vyhladit)

proti vráskám - (také se vyrábí pro všechny druhy pleti), rozdíly spočívají spíš v tom, pro jakou věkovou skupinu žen je produkt určený - mladší ženy by neměly zbytečně brzy používat krémy se silným účinkem proti vráskám, a naopak: těm, které mají rýhy hlubší, už lehká emulze pro první mimické vrásky nemůže pomoct

zpevňující - jsou určeny pro starší a ochablou pleť, která potřebuje zpevnit kontury

oční - jsou určené speciálně pro partie kolem očí a rtů, mají jemnější strukturu a velmi dobře se roztírají, neměly by v nich být jakékoli dráždivé složky

Autor: sia