Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jarní úklid v kosmetice: Co patří do koše a co si ještě nechat?

8. května 2012 | 06:33

Velký jarní úklid už máte jistě za sebou, ale udělala jste pořádek i ve své kosmetice? Poradíme vám, jak na to!
 

Pokud se vaše polička v koupelně prohýbá pod tíhou kosmetických produktů, které jste vlastně nikdy nepoužila, nebo každé ráno utíkáte do práce s rozmazanou linkou na oku, bezpochyby je třeba něco změnit.
 
Pokud máte chaos kolem sebe, máte chaos i v myšlení. A tak nějak to je i s krásou. Pokud na vás kosmetika vykukuje z různých koutů bytu a v kabelce stále nosíte zkrášlovadla, které nikdy nepoužíváte, komplikujete si zbytečně život.

Střídání všemožných kosmetických značek, typů výrobků a testování každé kosmetické novinky na vlastní pleti je možná zábavné, ale rozhodně ne prospěšné kráse ani zdraví. Velký jarní úklid začíná!

Prostorová strategie:

1. Kabelka

V kabelce občas nosime i spoustu zbytečností.
Autor: profimedia.cz
Velká bezedná kabelka, kterou nosíte denně a postupně do ní přihazuje a přihazuje. Znáte to? Občas se stává, že uprostřed ledna najdeme na jejím dně bronzer, případně výraznou rtěnku, která na rtech posloužila jen jedinkrát v divadle asi před měsícem.

POZOR: Paleta s očními stíny v přírodních odstínech, dva lesky na rty a korektor s matujícím pudrem je vše, co na upravení denního make-upu potřebujete. Možná ještě menší hřeben, antibakteriální gel a krém na ruce. Vše další je navíc!

2. Koupelna
Asi nejčastější místo, kde se nám nekontrolovatelně hromadí kosmetika, je okraj vany, případně umyvadla. Ale i ty mají své limity spotřeby. Dobrou alternativou jsou výrobky s praktickou pumpičkou.

Kromě toho, že přesně nadávkují potřebné množství výrobku, čímž ušetříte, jsou mnohem hygieničtější než namáčení prstů do krému, protože se do něj takto kromě bakterií dostává i vzduch.

Na okraji vany si nechte pouze věci, které používáte denně. Šampon, kondicionér, sprchový gel, pěna do koupele. Vše ostatní šup na poličku.

Pokud nejste modelka, či vizážistka, ke zkráčlení toho moc nepotřebujete.
Autor: profimedia.cz

3. To ostatní
Takže takto. Pokud nejste profesionální vizážistka, 25 odstínů rtěnek a 30 odstínů laků asi jen těžko využijete. Nezapomínejte ani na to, že i kosmetika má svou trvanlivost a rtěnka, kterou jste si koupila kvůli plesu před třemi lety, už VÁŽNĚ není použitelná. První správný krok je oddělení přípravků, které používáte denně, od těch, po kterých sáhnete zřídka.

Vybavení pro líčení rudých rtů
Autor: profimedia.cz
"Denní" přípravky si položte na kosmetickou poličku nebo zrcadlo co nejblíže místu, kde se ráno obvykle líčíte. "Občasné" vložte do zvláštní krabičky a na každý z nich přilepte papírek s dobou trvanlivosti. Po půl roce se ke krabičce vraťte a ty, které jste nepoužila ani jednou, bez milosti vyhoďte! Protože i kosmetika se kazí!

V průměru byste řasenky a celkově všechny přípravky, které používáte na oči a oční okolí, včetně očních krémů, neměla skladovat déle než půl roku. Ostatní produkty mají dobu trvanlivosti zhruba 18 měsíců. Samozřejmě, v případě biokosmetiky, která neobsahuje takové množství konzervantů jako klasická kosmetika, je doba trvanlivosti ještě mnohem nižší.

Mnoho kosmetických produktů z řad dekorativní kosmetiky po uplynutí této doby nabude specifický zápach. V tomto případě poslouchejte svůj nos pozorně, může vás ochránit před nemalou alergickou reakcí, kterou stará kosmetika snadno vyvolá.

Pokud to na vašem toaletním stolku vypadá takto, je čas na úklid!
Autor: profimedia.cz

Pětiminutové krabička

To je zlepšovák, který bude zachraňovat vaše každé ráno. Do malé krabičky nebo kosmetické taštičky si dejte přípravky, které používáte ráno při líčení, a dbejte na to, aby se jejich počet nerozrůstal. Make-up, korektor, pudr, tvářenka, stín na oči, řasenka, oční linka a balzám na rty. Krátké líčení, které vám ráno nezabere více, než 5 minut. Krabičku oceníte i ve chvílích, kdy se budete někam balit, protože vše potřebné už bude připraveno pěkně pohromadě.

Čistota půl života

Vzala byste si na sebe něco, co jste neprala více než dva měsíce? Asi sotva. O to zajímavější je zjištění, že zatímco na čistotu oblečení (atd.) jsme háklivé, čistota kosmetiky, kterou si denně aplikujeme na obličej, nás až tak moc netrápí. Přitom o nic složitého nejde.

Nemusíte mít poličky plné přípravků, stačí pár základních vychytávek.
Autor: profimedia.cz

Pomocí vlhkých odličovacích ubrousků snadno a rychle očistěte rtěnky, řasenky a linky od otisků prstů. Dále dbejte na to, abyste si často ořezávala tužky na oči, zvlášť pokud je používáte k vytváření vnitřní linky. Celkově si produkty, které se používají v oblasti očí, zaslouží tu největší pozornost při hygieně, protože jinak si můžeme přivodit nepříjemné záněty.

Dalším citlivým tématem je udržování čistoty štětců na líčení. Nejjednodušší varianta je jednou měsíčně štětce vyčistit pomocí obyčejného šamponu na vlasy a nechat je volně uschnout. Pokud se bojíte, že byste si takto štětce zničila (ovšem zbytečně), na trhu jsou i speciální dezinfekční spreje, které stačí nastříkat na štětec po každém líčení.

 

TIP: Skvělé místo na parfém
Spontánní vůně pro elegantní a svobodomyslné ženy Trésor Midnight Rose (30 ml), Lancôme, 1150 Kč
Autor: archiv firmy
Váš parfém si také zaslouží specifické čestné místo na uskladnění. Nejlépe takové, kde na něj přímo nedopadají sluneční paprsky, které by mohly vyvolat oxidaci a velmi nepěkně změnit jeho vůni. Dobrý a rafinovaný způsob je uložit parfém mezi spodní prádlo, které si i trošku vůně z něj půjčí.

Vyberte si, co ve vaší kosmetické taštičce nesmí chybět:

Autor: lesk.sk, Kbak