Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Anti-aging z přírody: Jednoduché recepty, díky nimž omládnete!

2. prosince 2011 | 14:20

Chcete vypadat mladší? Vsaďte na extrakty z ovoce, zeleniny, bylinek. Vaši pleť dokážou „nadopovat“ důležitými živinami, vitaminy i stopovými prvky. A kýžený výsledek se brzy dostaví…

Olivy - vyhlazují a uklidňují

Účinky: Nenasycené mastné kyseliny obsažené v olivovém oleji intenzivně ošetří i suchou a drsnou pokožku. Extrakt z olivových lístků zase obsahuje vzácnou látku oleuropein – antioxidant, který chrání buňky.

Recept: Jemně zahřátý olivový olej můžete použít na celé tělo. Když ho vmasírujete do pokožky, bude hebká a zářivá. Nebo si udělejte koupel, která úžasně působí proti štěpení nehtů. Zábal je zase skvělou vzpruhou pro vlasy.

Olivový olej je skutečný zázrak;
Autor: Dušan Křístek

Rozmarý - posiluje tkáň

Rozmarýn
Autor: profimedia.cz
Účinky: Éterický rozmarýnový olej je známý nejen svou pronikavou vůní, ale i hydratačními, regeneračními a uklidňujícími schopnostmi. Aktivuje a posiluje ochablou pleť. Obsahuje kyselinu ursolovou, která detoxikuje buňky, uzdravuje je a chrání proti stárnutí.

Recept: Udělejte si omlazující tělový peeling. Smíchejte 300 g mořské soli, 100 ml smetany a 1 lžičku čistého rozmarýnového oleje. Masírujte jím celé tělo přibližně 5 minut. Potom se osprchujte.

Jablka - dodávají energii

Účinky: Kyselá jablka obsahují jemné ovocné kyseliny, které stahují a zesilují pleťové buňky a podporují jejich obnovu. Pektin vyhlazuje jemné vrásky, jež vznikají v důsledku dehydratace pokožky. Vaše kůže bude hladší a pružnější.

Recept: Připravte si vitaminovou masku, která dodá energii mdlé a unavené pleti. Najemno nastrouhejte jedno biojablko, přidejte lžičku medu a smíchejte. Naneste na tvář a krk a po 20 minutách smyjte.

Jablka
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Okurka - osvěžuje pleť

Účinky: Cukr a minerální látky, které jsou v ní obsažené, zásobují pokožku vlhkostí, díky čemuž je pak hladší a jemnější. Vitaminy a síra osvěžují a mají stahující účinek. Vitamin C ničí volné radikály a zpomaluje procesy stárnutí. Šťávu z okurky můžete klidně použít i jako pleťovou vodu.

Pozitivní účinky okurek pro zdravou pleť jsou dobře známy.
Autor: profimedia.cz
Recept: Udělejte si vyhlazující masku. V mixéru rozmixujte polovinu středně velké okurky a přeceďte. Dvě lžíce šťávy smíchejte se 3 lžícemi přírodního jogurtu nebo tvarohu. Směs naneste na vyčištěnou pleť nechte 15 minut působit. Smyjte vlažnou vodou.

Avokádo - regeneruje

Účinky: Díky vyživujícím a zklidňujícím účinkům je dužina avokáda přímo předurčená pro péči o citlivou a zralou pleť. Účinné látky ji chrání před ztrátou vlhkosti, zmírňují a vyhlazují vrásky.

Máte suché vlasy? Vyzkoušejte hydratační avokádovou kúru.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Recept: Protistresová maska působí hydratačně, vyhlazuje a rozjasňuje pleť. Rozmačkejte polovinu avokáda, přidejte lžičku medu a lžíci smetany. Nechte působit 20 minut, potom smyjte vlažnou vodou.

Rýže je zdravější celozrnná
Autor: profimedia.cz
Rýže - obnovuje buňky

Účinky: Zelená neoloupaná zrnka rýže jsou plná minerálních látek a vitaminů skupiny B. Cenný prvek inositol obnovuje buněčnou funkci, sjednocuje pleť a účinně zpomaluje projevy stárnutí.

Recept: Smíchejte 2 lžíce rýžové moučky, trochu mléka a 2 až 3 kapky sezamového oleje. Vymíchejte vše dohladka a naneste na pleť štětcem. Po 10 minutách setřete navlhčenou kosmetickou utěrkou.

Autor: Beata Suchá/Nový čas pre ženy, duš, Kbak