Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Plastika nosu: Nový tvar dodá ztracené sebevědomí

Tvar a velikost nosu má velký vliv na psychiku a vývoj osobnosti. Plastika náš problém vyřeší.
14. února 2011 | 08:00
Prezentace klienta |

Obličeji dodává jeho výraz a tím ovlivňuje i výraz osobnosti. Jeho tvar však často nesplňuje naše představy. Ať už je na vině příroda nebo úraz. Řeč je o nosu. Centru obličeje citlivě vnímaném jedincem i jeho okolím. Řešením je rhinoplastika. Operace, která problém natrvalo vyřeší.

Jako ke každé operaci, je třeba i k operaci nosu (rhinoplastice) přistupovat velmi zodpovědně. Každá změna tvaru nosu je totiž i změnou výrazu obličeje a často je i na první pohled dosti zřetelná.

Plastická úprava nosu byla vždy středem pozornosti chirurgů a dodnes patří k nejnáročnějším estetickým operacím. Vyžaduje nejen technické zvládnutí operace samotné, ale i velkou zkušenost a odhad operatéra.

Nos před operací a po ní. Rozdíl je více než zřejmý.
Autor: plastikapraha.cz

Na přístupu operatéra záleží

Předoperační vyšetření a konzultace je prvním velmi důležitým krokem. Především je třeba pacienta upozornit na změnu výrazu obličeje, která podle rozsahu výkonu může být nepříliš nápadná, ale také zásadní. Proto musí být pacient na takovou změnu i na reakci svého okolí připraven. Proškolený personál kliniky PlastikaPraha Mudr. Doležala poskytuje kompletní profesionální péči. Zařízení kliniky pak nabízí maximální komfort a pocit soukromí.

Změna tvaru a tím výrazu osobnosti má často vliv i na psychiku a vývoj osobnosti, zvláště byl-li tvar nosu pro pacienta obtížným komplexem. Je nutné vědět, jaké má pacient o budoucím tvaru svého nosu představy a posoudit, zda je toto vůbec možné operací řešit, event. pacienta poučit, co se dá operací zvládnout a co ne a jaká jsou rizika pooperačního hojení.

Video se připravuje ...
Plastika nosu • VIDEO: plastikapraha.cz

Video: operace nosu - rhinoplastika

Rozhoduje věk i typ pokožky

Pro operaci nosu je vhodné určité věkové rozmezí. Dolní věková hranice je dána ukončením růstu, zejména růstu kostry obličeje a zubního oblouku. To je u děvčat od 16 -17 let, u chlapců kolem 18 roku. Horní věková hranice není přesně dána, ale dobrý výsledek je podmíněn dostatečnou elasticitou kůže, která se musí přizpůsobit novému tvaru nosu, což je důležité zejména u výrazného zmenšení nosu. Dostatečnou pružnost má kůže nosu zhruba do 30-35 let, ale je to dosti individuální a neznamená to, že později nelze nos operovat.

Dalším důležitým faktorem je vlastní typ kůže nosu, který má vliv na hojení a jizvení v podkoží, což může někdy dosti nepříznivě ovlivnit konečný tvar nosu. Každý milimetr podkožní jizevnaté tkáně navíc je totiž na tvaru nosu již dosti patrný. Mastná, silná a pórovitá kůže zejména na hrotu nosu má vždy větší riziko masivní podkožní jizevnaté tkáně a menší adaptability na nový tvar nosu. Věkem se toto riziko opět stupňuje.

Nos před operací a po ní. Rozdíl je více než zřejmý.
Autor: plastikapraha.cz

Vede požadavek na zmenšení

Typů a tvarů nosů je bezpočetná řada a různé deformace i odchylky mohou být buď vrozené nebo získané (úrazy, stavy po operacích a pod.). Někdy jsou deformace nosu nebo nosní přepážky spojeny se sníženou průchodností či neprůchodností některého nosního průduchu. Na klinice PlastikaPraha Mudr. Doležala v tomto případě dbají i na to, aby operace nosu nebyla jen estetickou záležitostí, ale také zlepšila nebo úplně odstranila tuto funkční poruchu.

Vlastní operace probíhá v naprosté většině případů v narkóze. Celá operace se provádí nosními dírkami, tedy bez vnějších jizev. Na některých pracovištích se provádí tzv. otevřená rhinoplastika, tzn. že se při operaci odklopí sloupek nosní přepážky. Na klinice PlastikaPraha Mudr. Doležala tento postup volí pouze u některých velmi náročných operací, většinou po velkých poúrazových deformacích. Nejčastějším typem rhinoplastik je zmenšování nosu, většinou s odstraněním různě velikého hrbolu hřbetu nosu.

Nos před operací a po ní. Rozdíl je víc než zřejmý
Autor: plastikapraha.cz

Za měsíc už nikdo nic nepozná

Každá operace má i své nepříjemné stránky, se kterými je třeba počítat. Rhinoplastika je ukončena fixací nosu nejčastěji sádrovou dlahou a tamponádou nosu. Po operaci je třeba počítat s dosti výraznými otoky kolem očí a často i krevními podlitinami. Sádrová dlaha se obvykle sundává 12-14 dní po operaci, kůže nosu i citlivá pleť obličeje pak potřebuje ještě několik dní k regeneraci. Do běžného životního a pracovního rytmu se pacient může zapojit ihned po sejmutí sádrové fixace.

Současně se sejmutím sádry operovaný vstupuje do velmi důležité pooperační fáze hojení, kterou může chirurg již daleko méně ovlivnit. výjimečně může dojít k jizvení podkožních měkkých struktur a to může tvar nosu nepříznivě změnit a negativně ovlivnit dobrý výsledný efekt operace. Tyto komplikace hojení nejsou sice časté, ale pokud k nim dojde, je velmi důležité, aby pacient přesně dodržoval chirurgovi pokyny a pečlivě prováděl tlakové masáže nosu, které ve většině případů tyto komplikace při hojení nosu úspěšně vyřeší.

Jak dopadly operace na klinice MUDr. Doležala se můžete podívat ve fotogalerii "Před a po"