Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Ukázal anorektičkám: Takhle vypadá pěkná ženská!

Barkan fotí podle něj ideální modelku, vedle něj sedí v křesle anorektička
27. listopadu 2009 | 15:16

Anorexie je zákeřná choroba. Šíří se diktátem módních časopisů, přehlídkami, kde defilují vychrtliny a šílenými výroky některých topmodelek. Izraelský fotograf Adi Barkan v boji proti anorexii pořádně přitvrdil.

Do svého studia si proto pozval hned tři dívky - jednu "plnokrevně" štíhlou ženu, druhou vyhublou a třetí anorektičku, která sedí na invalidním vozíku. Barkan chtěl reklamní kampaní dokázat, že zdravá žena je daleko krásnější než vychrtlá a donutit modelingové agentury, aby nezaměstnávaly podviživené děti.

Fotografa v jeho boji proti anorexii přivedla smutná životní zkušenost - v roce 2007 zemřela na anorexii jeho dobrá přítelkyně izraelská modelka Hila Elmalich. Bojovala s touto nemocí několik let a Adi Barkan trávil hodiny u jejího lůžka v nemocnici. "Když jsem začínal, měly modelky velikost 38, teď mají 32," kritizoval v televizi ABC fotograf, který odmítá pracovat s vychrtlými modelkami. Svým bojem s anorexií se snaží se změnit trend příliš hubených modelek v reklamních kampaních i na přehlídkových molech.

Fotograf tak nepřímo tak školí britskou modelku Kate Moss, která nedávno šokovala prohlášením, že „být hubená je lepší než jíst“ a „nic nechutná tak dobře, jako pocit hubenosti“.

Právě miliony dívěk chtějí vypadat jako Kate Moss, aby shodily pár kilo a postavou se co nejvíc přiblížily gazelám na přehlídkových molech, by daly všechno na světě. Řada modelek je ale tak štíhlých jen proto, že trpí mentální anorexií nebo bulimií. A ty si na nich čas od času vybírají svou krutou daň - smrt.

Světovým modelingem před lety otřásla smrt krásné brazilské modelky Any Caroliny Reston (21) trpící mentální anorexií. Při výšce 172 cm vážila před smrtí pouhých 40 kg, což odpovídá věku desetileté dívky. Zemřela na následky selhání ledvin. Pracovala pro agentury Ford, Elite a L'Equipe, ale krátce před smrtí ji organizátoři módní přehlídky místo na přehlídkové molo poslali k lékaři. Bohužel už bylo pozdě. O několik dní později modelka zemřela. Její máma vzkázala světu: "Apeluji na všechny mámy světa, aby dávaly dobrý pozor na své dcery, protože život vašeho dítěte nestojí za žádné peníze!"


Takové dívky se líbí celému světu, vychrtlé trosky jen některým módním tvůrcům
Autor: ČTK

Takové dívky se líbí celému světu, vychrtlé trosky jen některým módním tvůrcům.


Autor: INT, so