Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Lékaři zjistili: Čím jsou lidé starší, tím jsou šťastnější

Maminka byla vždy plná života.
10. srpna 2009 | 12:05

Na štěstí si člověk musí počkat. Dostavuje se totiž postupně se stářím. Jinak řečeno, jak lidé stárnou, mají stále menší očekávání a vnímají svět kolem sebe šťastněji.

Čím méně očekávání člověk má, tím větší šanci na šťastný život si vytváří. „Délka života se přitom změnila, protože lidé změnili svůj způsob života,“ tvrdí doktorka Lauren Carstensenová z Kalifornie.

Podle ní delší a zdravější dospělost znamená novodobou revoluci. „Musíme se neustále adaptovat novým podmínkám,“ dodává Carstensenová.

Vyjma osob, které s věkem začnou trpět nervově-degenerativními chorobami, se psychický stav většiny lidí s věkem zlepšuje. Zjistila to doktorka Susan Turková Charlesová, podle níž se s věkem zlepšuje také emocionální štěstí.

Starší osoby totiž dokážou lépe ovládat své emoce a dokážou se aktivněji vyhýbat nebo omezovat negativní stresové situace. Mladí lidé se zaměřují více na negativní poznámky a vyžadují více informací o zdroji své kritiky. Starší lidé na negativních komentářích o sobě méně lpí a jejich reakce zároveň jsou méně negativní ve srovnání s mladšími jedinci.

„Jak lidé stárnou, vědí, že jim zbývá stále méně života a chtějí z něj získat to nejlepší a vyhnout se situacím, které je budou činit nešťastnými,“ dodává Charlesová.

Maminka byla vždy plná života.
Autor: ilustrační foto: SHUTTERSTOCK.COM

Autor: Famous