Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Na letní byt se čtyřnožci

16. července 2008 | 15:16

Kufry už jsou zabalené, před vámi vidina dovolené nebo cesta na chalupu. Nezapomněli jste při balení pamatovat také na své domácí miláčky? Stejně jako lidé, také psi a kočky totiž trpí kinetózou.

"Kinedryl u zvířat nefunguje. Ale veterináři vám doporučí léky, které na tyto problémy (kinetózu) zabírají," upozorňuje veterinář MVDr. Richard Macek.

Bezpečná jízda
Pro pejsky jsou dnes k mání bezpečnostní postroje. Přepravovat je ovšem můžete, podobně jako kočky, i ve speciálních boxech umístěných v kufru, na zadním sedadle nebo na podlaze vozidla. "Pes sám o sobě není nebezpečný, problém ale může nastat při rychlejším zabrzdění nebo havárii," upozorňuje odborník. "Při šedesátikilometrové rychlosti dokáže i pětikilové zvíře vyvinout sílu padesáti kilogramů, a ohrozit tak cestující na předních sedadlech." Bezpečné nejsou ani papírové krabice, ve kterých se často přepravují kočky. Leckdy se jim totiž v tomto dočasném příbytku něco znelíbí a mohou se připlést do řízení. A pokud si váš chlupatý přítel bude hovět na předním sedadle, hrozí vám i pěkná pokuta.

NEZAPOMEŇTE

* Před cestou do exotické ciziny se poraďte s veterinářem, jak a proti čemu je třeba zvířátko ochránit. Nenechávejte to na poslední chvíli, některá očkování musí absolvovat i několik týdnů předem.

* V letadle s vámi může cestovat nejen pes nebo kočka, ale třeba i hadi nebo koně (vybavení speciální helmou). Kočky a menší plemena psů (čivava, jorkšírský teriér) lze přepravovat v boxu jako příruční zavazadlo. Velcí psi cestují v klimatizovaném zavazadlovém prostoru v klecích nebo boxech určených pro přepravu zvířat.

Sluneční past
Cestou možná dostanete chuť zastavit se na něco dobrého k snědku, jenže nechávat zvíře v zamčeném autě bývá v horkých dnech nebezpečné. Vůz se totiž snadno změní ve sluneční past. "V poměrně krátké době stoupne na sluníčku v autě teplota až na 70 °C," varuje doktor Macek. "Zvířeti v takovém případě hrozí úžeh." Když už ho musíte nechat v autě samotné, alespoň pootevřete okno. Při jízdě nezapomeňte na pravidelné přestávky. Jestliže dostanete žízeň, nabídněte misku s pitím i svému zvířecímu spolujezdci.

Riskantní proskočení
Na zvířata, která většinu roku tráví v městském bytě, mohou na venkově číhat různá nebezpečí. Vypustit ven mazlíka zvyklého na domácí pohovku, aby se trochu proběhl, bývá opravdu riskantní. Už se s ním totiž také nemusíme shledat, zejména pokud ho nemáte očipovaného. Čipování smí provádět pouze veterinární lékař a takto označená zvířata jsou automaticky evidovaná v Národním registru majitelů zvířat. Co to znamená v praxi? Podle čipu se snadno zjistí, že pejsek nalezený v Písku patří třeba chovatelce v Praze. Čtecí zařízení dnes vlastní většina veterinářů – snadno tedy mohou zjistit, zda má zvířátko čip.

Nebezpeční společníci
Na letním bytě se domácí zvířata snadno setkají s nepříjemnými parazity. Blechy se sice vyskytují celoročně, ovšem koncem léta a během teplého podzimu jich bývá nejvíce. Přitom přenášejí nemoci, které ohrožují psy, kočky i lidi. Podobné je to i s klíšťaty, která se už dnes vyskytují nejen v lesích a na loukách, ale i v parcích nebo na malé zahrádce u domu. "Po každé procházce v přírodě zvíře důkladně prohlédněte," radí veterinář. "Přichycené klíště nikdy nezakapávejte olejem, ale jemnými pohyby do stran ho uvolněte a místo vydezinfikujte." Podle veterináře bychom si měli pořídit speciální kleštičky, které se prodávají v obchodech s potřebami pro mazlíky. A pokud je ve výbavě nemáme, pak si alespoň navléknout rukavice. Jinak může infikované klíště nakazit i vás, ať už klíšťovou meningoencefalitidou, nebo boreliózou, anebo anaplazmózou. Zmíněné nemoci se totiž objevují nejen u psů a koček, ale i u lidí.

Pipety, nebo obojky?
Naštěstí už dnes můžete zvířata před nepříjemnými parazity poměrně spolehlivě ochránit. U veterináře jsou k dostání speciální pipety (spot on). Třeba přípravek Advantix kápnete pejskovi na kůži, a tak ho na měsíc ochráníte před klíšťaty, blechami, komáry a muchničkami (štípajícími muškami). Frontline zase působí na blechy a klíšťata, prodává se v několika variantách, zvlášť pro psy a kočky. Ještě delší ochranu poskytují obojky napuštěné účinnou látkou, a to až sedm měsíců, po které chrání psa před klíšťaty a blechami. Bez problémů si s ním může dopřát i vodní hrátky, a když se obojek zamastí, očistíte ho v mýdlové vodě. Novinkou je i očkování proti borelióze, která se u zvířat vyskytuje častěji než encefalitida.

Pojistka pro čtyřnožce

Před cestou do zahraničí můžete nechat svého pejska, ale i kočku nebo fretku pojistit. Mazlík starší tří měsíců ale musí být označený tetováním (platí pro štěňata s papíry) nebo čipem. Kromě toho potřebujete i veterinární osvědčení a platný pas zvířete v zájmovém chovu. Pojištění nákladů na veterinární léčbu v zahraničí se dá uzavřít v rámci komerčního cestovního pojištění, které nabízejí pracoviště Všeobecné zdravotní pojišťovny. Pokud váš miláček v zahraničí onemocní, uschovejte si doklady o jeho ošetření, po návratu domů na jejich základě dojde k proplacení nákladů.

Autor: Ivana Matyášová
Související články