Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Izrael – Jeruzalém a Betlém

15. července 2008 | 12:14

Při procházce Jeruzalémem narazíte téměř na každém kroku na posvátné nebo historicky významné místo. Ovšem užívat si v Izraeli můžete i moře a sluníčko.

Návštěvníci Izraele uvítají, že je to relativně malá země, a pokud se ubytujete třeba v Jeruzalémě nebo v Betlémě, nebudete jezdit na výlety daleko. I v případě "plážové" dovolené se nemusíte bát, že výprava za poznáním pro vás bude znamenat komplikace v podobě časného vstávání a pozdního návratu.

Vsaďte na jistotu
Ideální je kombinovat delší dovolenou u moře s poznávacími zájezdy. Vyplatí se jet s cestovní agenturou, která by vám měla zaručit především seriózního průvodce, kterého budete na "veletrhu pamětihodností" určitě potřebovat.

Města nejsvatější
Asi vás překvapí, že Jeruzalém s Betlémem dnes tvoří prakticky jedno město, bohužel rozdělené zdí mezi židovským a palestinským územím.
Protože jde o místa, kde člověk tisíce let staví domy, bourá je a válčí, je dnešní úroveň terénu až o 4 metry výše než před Kristem. Do nejstarších památek se sestupuje "pod zem". Jiné stavby jsou koncipovány tak, že v nižších patrech najdete původní vykopávky a vyšší slouží k liturgickým účelům.

Jak se dostat do památek
Izrael je Svatou zemí tří nejvýznamnějších náboženství – judaismu, křesťanství a islámu – a proto je o pouť do těchto míst neutuchající zájem.
Do většiny kostelů, chrámů a bazilik je volný vstup. Nicméně budovy slouží zejména svému účelu a v době konání bohoslužeb tam turisté nesmějí. Jak na to?

1. Někdy nezbývá než vystát nekonečnou frontu.

2. Pokud duchovní slouží bohoslužbu, jděte se asi na hodinu podívat jinam a vraťte se, až skončí.

3. Pokud můžete, nechoďte na prohlídky o víkendu, kdy je bohoslužeb i turistů nejvíce.

Dobrá rada:

Vždycky mějte u sebe šátek přes ramena a šortky nebo sukni aspoň do půli lýtek.

JERUZALÉM

V historickém centru Jeruzaléma se budete proplétat úzkými uličkami, kde se tísní stánky pokřikujících Arabů, všude voní kadidlo a myrha. Největší mumraj zažijete na Via Dolorosa – Křížové cestě.
Město ostře rozdělené do čtyř částí (křesťanské, židovské, arménské a muslimské) vás doslova pohltí a zavalí svou exotickou krásou. Jen několik kroků stranou od hlavních turistických tras se ocitnete ve světě, který ještě příliš nepoznamenalo 21. Století – uličky muslimské čtvrti či židovská ortodoxní čtvrť Mea Šárim.

Dva dny
Na prohlídku Jeruzaléma si rezervujte aspoň dva dny, abyste stihla i nákup suvenýrů. Ať už se vydáte jakoukoliv cestou, tři věci byste neměla minout:

- Křížovou cestu, kterou se ubíral Ježíš Kristus na místo své smrti na Golgotě (dnes skryté v útrobách Chrámu Božího hrobu).
- Muzeum obětí holocaustu Yad Vashem.
- Chrámovou horu s úchvatným Skalním dómem a s přilehlou Zdí nářků.

BETLÉM

V Betlémě navštivte Baziliku Narození Páně, která v sobě skrývá jeskyni, v níž se podle křesťanské víry narodil Ježíš Kristus. Nedejte se odradit poněkud nevzhledným portálem, jehož šedivé kameny byly svědky mnoha staletí. Baziliku totiž nechal vybudovat po roce 530 římský císař Justinián a jako jedna z mála se dochovala prakticky v neporušeném stavu.
Jeskyně Narození je skryta pod bohatým oltářem řecké ortodoxní církve a vedou k ní příkřejší schody. Pohled na místo, ke kterému se vždy o Vánocích upínají naděje všech dětí, za to rozhodně stojí.

Postřehy pro turisty
- Jeruzalém odděluje od Betléma hraniční izraelsko-palestinská hranice. Takže s sebou neustále noste pas.
- V příručních zavazadlech se nedoporučuje nosit ostré předměty, protože na některých místech dělají vojáci bezpečnostní kontroly.
- WC jsou ve městech dobře značená a neplacená.
- Nespoléhejte se jen na knižní průvodce. Například v Jeruzalémě je tolik lákadel, že se v nich vyzná jen zkušený profesionál.

Odvezte si domů:
Třeba betlém z olivového dřeva nebo krásnou arménskou keramiku.

CENY:

- Oficiální měnou v Izraeli je šekel (cca 5,50 Kč), ale obchodníci bez problémů přijímají i dolary a eura. Platí to na území židovského státu i v palestinské autonomii. Ceny na místě jsou vzhledem ke kursu dolaru nízké. Pokud budete platit dolary, počítejte, že dostanete poctivě vráceno v dolarech v aktuálním kurzu.
- Až se budete procházet po svatých místech a dostanete hlad, pořídíte kebab s pitím u stánku cca za 3 dolary.

NÁŠ TIP

Nejoblíbenějším "pouličním" jídlem je falafel, tedy pita (chleba) s rozmanitou nádivkou ze zeleniny a masa. Když budete smlouvat, může cena klesnout až ke dvěma dolarům.

Autor: Jan Dvořák
Související články