Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Jak jsou na tom se zdravím?

7. července 2008 | 13:24

I pro psy a kočky platí, že mnohým nemocem se mohou vyhnout. Stačí, když mají zodpovědné páníčky, kteří nezanedbávají nutné očkování a nezapomínají, že i jejich chlupáčům svědčí zdravý životní styl.

Víte, že v ordinacích veterinárních lékařů se nejčastěji ocitají psi s problémy zažívacími, dýchacími, kožními a s endokrinologickými poruchami (žláz s vnitřní sekrecí), které mohou stát například za vznikem cukrovky?Zorientovat se ve zdravotních potížích mazlíků nám pomohl MVDr. Michal Gojda ze společnosti MEVET.

I zvířatům hrozí civilizační choroby
Chovatelé vědí, že s rostoucím výskytem civilizačních nemocí u lidí stoupá v posledních letech jejich počet také u psů. Dá se to doložit například nárůstem alergických, zejména kožních chorob, nádorových onemocnění nebo kardiovaskulárními problémy.
Nelze však jednoznačně konstatovat, že civilizační choroby u psů jsou nyní častější než dříve. Za zvýšeným počtem jejich zjištění možná stojí modernější diagnostické přístroje jako například sonografy, CT nebo magnetické rezonance. A také specializace veterinárních lékařů – dermatologů, endokrinologů, chirurgů, ortopedů, traumatologů, stejně jako větší odpovědnost většiny chovatelů, kteří dnes berou svého mazlíka jako partnera, člena rodiny.

Nejzávažnější infekční nemoci psů

* Parvoviróza – střevní katar způsobuje zvracení a průjem, často se pojí s krvácením a může dojít ke smrti dehydratací nebo sepsí.
Obrana:
očkování

* Psinka – virové onemocnění hlavně štěňat do jednoho roku, často končí smrtí.
Obrana: očkování

* Infekční zánět jater – virus napadá játra, při těžkém průběhu pes umírá.
Obrana: očkování

* Infekční zánět hrtanu a průdušnice (laryngotracheitida) – infekce způsobuje úporný kašel, celkové postižení však nebývá vážné.
Obrana:
očkování

* Leptospiróza – způsobuje akutní onemocnění ledvin nebo jater s celkovým těžkým postižením a často končí smrtí.
Obrana: očkování

Nejzávažnější infekční nemoci koček

* FVR (rhinotracheitida) – jde o herpesvirus horních cest dýchacích, přenáší se vdechnutím infikovaného vzduchu. Symptomy? Zavřené oči, lehká horečka, kýchání a pokašlávání, výtok z očí a nosu, nechuť ke žrádlu, v tlamičce mohou být afty. Tyto příznaky se projeví do 5 dnů.
Obrana: očkování

* Kaliciviróza – podobá se FVR. Způsobuje vážnější afty a vředy v tlamičce, často se pojí se zánětem průdušek nebo plic.
Obrana: očkování

* Panleukopenie – k nákaze dochází infikovanou vodou, potravou nebo vdechnutím (kapénkovou infekcí). Příznaky se projevují záhy, u kočky nastupuje horečka kolem 40 °C, žluté zvratky a žlutavý až krvavý průjem. Zvíře ztrácí tekutiny, dochází k poškození ledvin a choroba zejména u koťat často končí smrtí.
Obrana: očkování

* Chlamydióza – chronické onemocnění horních cest dýchacích a zánět očních spojivek, často se vrací. Kočka kýchá, má opuchlé oči s výtokem, výtok z nosu, horečku a potíže s dýcháním.
Obrana: očkování (vhodné zvláště u koťat)

* FeLV (virová leukémie) – různé zdravotní potíže od oslabení imunity až po nádorové procesy způsobuje vysoce smrtelný virus.
Obrana: očkování, vhodné je předchozí vyšetření krve na přítomnost protilátek

* FIP (infekční zánět pobřišnice) – virus se přenáší nejčastěji z nakažené matky na koťata a projevuje se u imunitně slabých jedinců.
Obrana: očkování

* FIV (virus imunodeficience) – způsobuje těžkou imunitní nedostatečnost a snižuje počet bílých i červených krvinek, ale nevede k nádorovému bujení. Některé kočky mají horečku nad 39 °C, zápal plic, potíže s dýcháním, matnou, nekvalitní srst, jsou hubené a dehydratované. Trpí nechutenstvím, zvrací, mohou mít krev ve stolici, časté bývají záněty dásní a dutiny ústní. Nejčastěji se choroba přenáší pokousáním při vzájemných bojích.
Obrana: Neexistuje žádná léčba ani očkování.

Na co nezapomenout při očkování

* Vždy je nutné zvíře zběžně vyšetřit – vakcinovat lze jen zdravého psa nebo kočku.

* 10 až 14 dní před vakcinací je důležité zvíře odčervit.

* Po očkování chraňte mazlíka před nadměrnou fyzickou námahou, nachlazením i přehřátím, stresem. Nenechte ho bez dozoru – případná alergická reakce nastupuje do několika desítek minut po aplikaci vakcíny (nejčastěji otoky na hlavě, kožní vyrážka, neklid, zvýšené slinění, zrychlené dýchání). V tom případě rychlekontaktujte veterináře.

Autor: Marie Kurková, drakš