Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

A kde spí ten váš?

1. července 2008 | 11:22

Zlé jazyky tvrdí, že na tuto otázku polovina majitelů psů a koček odpovídá, že s nimi v posteli, a druhá polovina to nepřiznává. Soudě však podle pestré nabídky "bytů a bytečků" pro hafany a micky, není to tak docela pravda.

Každý pes i kočka by měli mít místo, které bude jen jejich. Ostatně, v tomto bodě se psí, kočičí a lidské potřeby příliš neliší. Malým plemenům psů a koček postačí speciálně pro ně vyráběné proutěné koše, plastikové nebo textilní pelíšky, polštáře, případně matrace, ovšem dopřát jim můžete i dřevěné postýlky nebo dokonce kožené pohovky. Větší psi (například němečtí ovčáci, rotvajleři nebo bernští salašničtí psi) však ocení dřevěnou boudu, nejlépe dvoupokojovou, u které nemá chybět výběh. Zkrátka bydlení musí odpovídat nejen velikosti, vlastnostem a původu zvířete, ale také jeho věku, zdravotnímu stavu a způsobu zatížení.

Spolehněte se na odborníky
Pokud si na zhotovení "střechy" pro svého čtyřnohého společníka netroufáte sami, poohlédněte se ve specializovaných prodejnách, které mají v sortimentu i kotce a boudy pro psy. Kotce se většinou řeší jako stavebnice – jednotlivé díly se při montáži spojují šrouby. Rámy dílců bývají svařeny z ocelového uzavřeného profilu se zaoblenými hranami. Výplně jsou z drátěné sítě se čtvercovými oky nebo ze svislých tyčí kruhového průřezu, případně z falcových prken nebo pozinkovaného plechu. Dveře mohou být posuvné nebo otočné, podle vašeho přání, a kotec lze vybavit střechou, dřevěnou podlahou i plastovými okapy!
Některé firmy nabízejí také přístavbu výběhů z pletiva nebo trubek. Veškeré kovové části jsou žárově pozinkované, takže vydrží bez údržby až čtyřicet let, dřevěné části se impregnují.
Součástí kotců jsou boudy v různých velikostech i technickém provedení. Na přání zákazníka dokonce instalují někteří výrobci ke kotci otočný držák na dvě misky, který umožňuje krmit mazlíka, aniž se "přístřešek" musí otevřít. To ocení především ti, kdo občas nechávají zvíře v péči souseda nebo známých.

Bouda pro psy

* Postavte ji na nejchráněnější místo výběhu na podezdívku, nebo alespoň na rám nejméně 5 cm nad zemí, aby zespodu nevlhla.
* Stěny "stavení" mají být dvojité, dobře izolované, střecha dostatečně přesahující, nejlépe odklápěcí pro snadné čistění vnitřku.
* Vstupní otvor nesmí být nižší, než je výška psa.
* Ideální řešení interiéru? Rozdělení na předsíň a "ložnici".
* Před boudou je vhodné vyvýšené závětří, nejlépe s prkennou podlahou, kde pes může ležet, pozorovat okolí a přitom neprochladne od země.
* Pokrývka, polštář nebo matrace se musí snadno čistit a podlaha i deska "postele" má být omyvatelná.

Kotce nenahradí procházky
Říká se, že i zlatá klec může být krutým vězením. Totéž platí také pro psí kotce, byť by byly sebevětší a sebepřepychovější. Zvířata ke svému zdárnému fyzickému a psychickému vývoji potřebují volný pohyb. Většina psů si totiž udržuje své místo v čistotě a venčí se mimo výběh. Proto ho nejméně jednou denně vezměte na dlouhou procházku. A pokud nemáte tolik času, dopřejte svému společníkovi alespoň běhání po zahradě.
Pravidla pro výběh a kotce? Svému miláčkovi vyberte místo v závětří, aby si mohl zvolit mezi výslunním a stínem (i proto je vhodné kotec zčásti zastřešit). Neměl by sousedit s frekventovanou komunikací, aby mělo zvíře klid. Plocha a výška oplocení výběhu musí odpovídat velikosti a temperamentu psa – kynologové doporučují velikost kotce asi osm metrů čtverečních – a na oplocení se hodí pozinkované pletivo nebo mřížkoví (podobné jako je u klece pro ptáky). Máte doma hrabající plemeno, třeba jezevčíka? Pak dbejte na to, aby oplocení mělo důkladnou podezdívku, nebo abyste ho aspoň zapustili hluboko do země. Povrch výběhu by neměl být jen betonový, ale alespoň z části dlážděný cihlami, dřevěnými špalíky nebo drsnými dlaždicemi, případně ho opatřete dřevěnou podlahou. Část může být travnatá, počítejte však s tím, že tady pes bude pravděpodobně hrabat.

Kočičí toalety
A zatímco svého pejska pravidelně venčíte, kočičce je třeba k pelíšku pořídit také záchod. Vyberete si z několika typů, stejně jako podestýlky do něho. K dispozici jsou granulované nebo ze silikagelových krystalů, podstatné však je, že vážou pachy, zpomalují bujení bakterií a maximálně zjednodušují udržování toalety v čistotě. Pro snadnou výměnu podestýlky slouží také sáčky do záchodu. Nelibé závany pachu z toalety odstraní protipachové filtry, mohou být rovněž antibakteriální, a deodoranty. Prodávají se i jako antiparazitní.

Autor: Marie Kurková
Související články