Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Něco na zub

20. června 2008 | 09:42

Kdo by si nepřál být se svým čtyřnohým kamarádem co nejdéle! Recept, jak toho dosáhnout, je kupodivu jednoduchý. Nepotřebujete zázračný veterinární lék, stačí jen dbát na správnou výživu svých mazlíků.

Věk zvířat se jednoznačně prodlužuje díky správné výživě. "Před dvaceti roky byl třeba osmiletý pes považovaný za "důchodce", zatímco v současné době se běžně psi dožívají dvanácti čtrnácti let," říká MVDr. Václav Naxera z Veterinární kliniky v Praze.

Jídelníček od profesionálů
Doby, kdy se doma zvířatům vařilo, jsou pryč. Dnes pro ně pokrmy připravují profesionální firmy. "Spolupracují i s veterinárními lékaři, kteří nové krmivo v praxi testují. Tak, aby svou skladbou odpovídalo nejen tomu, co psi a kočky potřebují, ale také tomu, co jim chutná," vysvětluje MVDr. Naxera. Profesionálně se dnes ovšem "vaří" také pro králíky, ptáky a další zvířata. Na výběr jsou pokrmy pro juniory a seniory, velká i malá plemena. Speciální stravu můžete koupit také pro zvířata, která hodně sportují (například dostihoví psi), nebo pro nemocné (třeba kočky s ledvinovými potížemi).
Potravinové doplňky, například vápník, vitamin C a podobně, mazlíkovi dávejte jen po předchozí poradě s veterinářem.

Konzervy, nebo granule?

V obou případech je složení potravy stejné. "Pokrmy v konzervě bývají chutnější, měkčí a zvířata je snáz přijímají," uvádí doktor Naxera. "Doporučujeme je zejména štěňatům a starším psům, kteří už mají problémy s kousáním." Granuláty jsou ovšem ve srovnání s konzervami podstatně lacinější. Pokud byste chtěli například pejskovi vařit doma stravu, která bude obsahovat všechny potřebné složky prospívající zdraví, vyjde vás to nejdráž. Výživa přitom neovlivňuje pouze délku života, ale i jeho kvalitu.

Dietu předepisuje veterinář
Leckterý páníček možná lituje svého zvířecího přítele, že jí pořád totéž. "Střídat různé pokrmy určitě není nutné," vyvrací podobné obavy veterinář. "Pouze když zjistíte, že zvířeti nechutná a nechává žrádlo v misce, můžete přejít postupně na jiný typ stravy." Jinak řečeno, přimíchat pár nových granulí k těm původním a počkat, až si jedlík zvykne na novou chuť i složení. Úplně nejlepší je ale podle doktora Naxery držet v jídle jednotnou linku. Experimenty se leckdy nevyplácejí a domácím zvířatům často působí různé zdravotní problémy. V takovém případě jim může veterinář předepsat speciální dietní stravu.

Kolínka do misky nepatří
Dáváte mazlíkovi zbytky z kuchyně? To je podle veterináře to nejhorší, co můžete udělat. "Nevhodná jsou zejména kořeněná a přesolená jídla, která leckdy způsobují alergie. A také kolínka, brambory nebo jiné přílohy, protože pro zvíře představují pouhý balast a zbytečně ho zatěžují." Pokud navíc krmíte pejska nebo kočku pochoutkami od svého stolu, dříve nebo později v nich vypěstujete nepříjemný zlozvyk. Sotva zasednete k talíři, začnou vás hypnotizovat pohledem a dožadovat se "svého". Nebezpečné jsou kuřecí, prasečí i králičí kosti, které se leckdy nejen zapíchnou v tlamě, ale mohou i perforovat střevo. Lidská strava pro zvířata prostě není a může jim způsobit nejen trávicí, ale například i kožní potíže.

Jednou denně a dost
Dospělým psům stačí naservírovat správnou dávku do misky jednou denně. "Počkat maximálně dvě hodiny a pak mu žrádlo sebrat," upřesňuje veterinář. "Nenechat mu ji celý den, aby se v jídle 'dloubal'." Nikdy by mu ovšem neměla chybět čistá voda v misce.
Štěňata ale na rozdíl od dospělých psů krmte častěji, zpočátku šestkrát až osmkrát denně, po osmém týdnu života stačí žrádlo rozdělit do tří dávek. Přidávat jim v tomto období můžete i mléčné výrobky, jako jsou tvaroh nebo pribináček. Je však třeba počítat s tím, že urychlují růst. Psi malých plemen (jorkšírský teriér, čivava) by je proto neměli dostávat. Podle doktora Naxery můžete nějaký ten příkrm občas dopřát i dospělým psům. Ať už je to kousek masa, piškot, pribináček nebo různé průmyslově vyráběné pochoutky. Ale spíš za odměnu a mimo dobu, kdy dostává hlavní pokrm. V opačném případě budete mít doma brzy zvířecího tlouštíka. A obezita nesvědčí nikomu, ani domácím mazlíčkům.

ODBORNÍK RADÍ

Jak vybírat krmivo

* Renomované firmy (například Hills, Purina, Eukanuba) pečlivě dbají na dodržení správné receptury. Na její změnu upozorní zákazníka nápis "nová formula". Při výběru se můžete orientovat také podle cen, dražší konzervy bývají většinou lepší.

* Některá krmiva se dají koupit v běžných prodejnách pro zvířata, jiná pouze u veterináře. Především jde o různé dietní žrádlo, které pomáhá zvířeti překlenout zdravotní problémy (diabetes, jaterní nebo ledvinové choroby) i období rekonvalescence.

* Kvalitní krmivo obsahuje správnou skladbu vitaminů, minerálů i vlákniny. Přidávat vápník nebo fosfor je proto vhodné až po poradě s veterinárním lékařem.

Autor: Ivana Matyášová
Související články