Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

O internetových aktivitách svých dětí má dobrý přehled pouze každý třetí rodič

15. prosince 2021 | 00:00
Prezentace klienta |

Internet je zdrojem zábavy, vzdělání, ale je také plný skrytých hrozeb a nebezpečí, a to zejména pro děti. Bezpečí na síti je jedním z témat, kterým se zabývá Nadace O2. Podle průzkumu, který si společnost nechala zpracovat, mají čeští rodiče většinou pouze omezený přehled o tom, co se na internetu děje – a to nejen ve smyslu všech nástrah, ale také přímo ohledně aktivit jejich dětí na síti.

„V první řadě je nejdůležitější, aby si sami rodiče uvědomili, že mají rezervy a doplnili si informace. Následně je potřeba s dětmi o nástrahách internetu pravidelně mluvit,“ říká v rozhovoru pro blesk.cz za Nadaci O2 a web Bezpečně v síti Dominika Herdová, která jako zdroj užitečných rad ohledně bezpečnosti na internetu doporučuje právě nový web www.bezpecnevsiti.cz.

Dominika Herdová z Nadace O2
Autor: O2 Czech Republic a.s.

Jak jsou na tom čeští rodiče se znalostmi internetových nástrah?

Základní přehled rodiče obvykle mají, ale většina z nich má rezervy v povědomí o tom, jaká všechna rizika mohou na jejich děti na síti číhat.  A ti, kteří o nástrahách informováni jsou, často netuší, jak své děti udržet v bezpečí, aniž by jim museli přístup na internet zablokovat úplně. Podle našeho nového průzkumu má širší přehled jen třetina dotázaných rodičů, více než polovina pak má pouze základní povědomí.

Co dětem na internetu nejčastěji hrozí?

Nástrah je celá řada. Zdaleka přitom nejde jen o možnou kyberšikanu či nátlak se sexuálním podtextem, ale velkým problémem jsou například také fake news, kterým neumí čelit ani řada dospělých, natož pak děti. Rodiče přitom často vůbec nevědí, jakým způsobem jejich děti čas na internetu tráví. Jen každý třetí rodič o tom má dobrý přehled. Na druhou stranu mě příjemně překvapilo, že se většina rodičů snaží alespoň nějakým způsobem kontrolovat či omezovat přístup dětí na internet. Zpravidla k tomu sice používají pouze slovní doporučení a zákazy, ale téměř třetina rodičů si bere na pomoc také nejrůznější technické nástroje a prostředky, jako například specializované aplikace.

Co byste tedy poradila rodičům? Jakým způsobem mohou ochránit své děti?

V první řadě je nejdůležitější, aby si sami rodiče uvědomili, že mají rezervy a doplnili si informace. Pokud si nejsou jistí, jakým způsobem internet funguje, na co všechno tam lze narazit, nebo sami nedokážou rozpoznat, co je pravdivé a co ne, nemohou očekávat, že jejich dítě na tom bude jinak. Mojí první radou rodičům tedy je: vzdělávejte se. Pomoci k tomu může například náš nový web www.bezpecnevsiti.cz, kde najdete spoustu užitečných rad, tipů a návodů, jak vytvořit z on-line prostoru bezpečné místo nejen pro vaše děti, ale i pro vás.

Dalším krokem by měla být diskuse – mluvte s vašimi dětmi. Z průzkumu vyplynulo, že se většina rodičů alespoň jednou se svými dětmi o možných nástrahách na internetu už bavila. Ale online svět se rychle vyvíjí, proto by se o jeho nástrahách mělo v rodinách mluvit pravidelně. Nesnažte se však informace z dětí vytáhnout nátlakem. Téma můžete citlivě nadhodit třeba při společné procházce nebo při online aktivitách doma.

Blíží se Vánoce a mnoho rodičů zvažuje koupi prvního telefonu pro své dítě. Kdy je podle vás nejvhodnější dítěti telefon pořídit?

Na takovou otázku není jedna univerzální odpověď. Už jen proto, že se děti ve stejném věku od sebe mohou lišit stupněm vývoje a také potřebami. Celkově je téma digitalizace dětství velmi citlivé, ale na druhou stranu si je potřeba uvědomit, že technologie nemusí být vždy špatné. V našem průzkumu se názory rodičů na to, kdy dát dítěti jeho první telefon velmi lišily – nejčastěji se objevovalo období mezi 8. až 13. rokem. Ať už ale dáte dítěti mobil kdykoli, je nutné vždy dbát na jeho správné zabezpečení a na to, aby se dítě při používání telefonu pohybovalo vždy v bezpečné sféře. To je něco, na co by rodiče měli klást velký důraz.  

BEZPEČNĚ V SÍTI.CZ

Informační web projektu O2 Chytrá škola, na kterém naleznete informace o bezpečí vašich dětí na internetu:

-        S jakými hrozbami se mohou vaše děti na internetu setkat?

-        Jak těmto hrozbám čelit a své děti nejlépe chránit?

-        Jak odhalit fake news?

-        Jak používat technologie bezpečně a ve svůj prospěch?

-        Kvízy, kde si ověříte, zda se na internetu vyznáte

-        Zábavná a zároveň poučná videa nebo krátké filmy s tipy a informacemi o nebezpečí na internetu