Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Fidget spinner: Děti ho milují, rodiče kroutí očima. Co to vlastně je?

Video se připravuje ...
Triky, které jsou provádět s populární hračkou fidget spinner
VIDEO: youtube.com/GeekBite
14. června 2017 | 12:00

Původně to měla být antistresová pomůcka, ale pak by byly naše děti plné stresu. Patří totiž mezi největší fanoušky a vrásky na čele tím dělají rodičům i učitelům. Fidget spinner neboli točítko mezi prsty ovládlo těsně před koncem školního roku kdekoho. Cenové rozpětí je mezi několika desítkami korun až po několik stovek. Co na něm ale učitelům vadí?

Fidget spinner je hračka pro šikovné a nenechavé ruce, které má i většina dětí. Ve skutečnosti je to malá plastová vrtulka s ložiskem uprostřed. Točí se a dají se s ní dají dělat různé triky. A to je to, co děti chtějí a proto žadoní u rodičů, aby jim vrtulku pořídili. Internetové obchody, hračkářství i malé večerky tak nestíhají doplňovat zásoby a mnou si ruce.

Za autorku megapopulární hračky bývá označována Američanka Catherine Hettingerová, která ji vymyslela v 90.letech a později neúspěšně nabízela výrobcům hraček. Na základě rozboru dvou patentových znalců se ale zjistilo tvrdí, že její vynález měla se současnými produkty pramálo společného. 

Vynález původně sloužil jako antistresová pomůcka, protože pomáhá lidem s hyperkinetickou poruchou (ADHD) či úzkostmi se soustředit. Ve školách však nyní působí zcela opačně. „Dětem to zabavuji, protože to rozptyluje celou třídu,“ řekla Vendula Myšková ze základní školy na Vysočině. Točení mezi prsty děti baví totiž i pozorovat a odvádí jejich pozornost od výkladu. Mnohdy se tak stane, že jim učitel hračku zabaví a vrátí na konci vyučování.

Podle některých dětských psychologů se mánie po spinnerech dá přirovnat k mánii po céčkách. Kdo ho nemá, je out. Nicméně v dnešní době lze předpokládat, že stejně rychle jako vlna točítek přišla i odezní.

Podívejte se na video, jaké triky jdou s touto populární hračkou dělat:

Video se připravuje ...
Triky, které jsou provádět s populární hračkou fidget spinner • VIDEO: youtube.com/GeekBite

Autor: lch