Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Moderátorka Drtinová: Feminismus není nadávka! A co vy? Jste feministka?

Video se připravuje ...
Nadcházející Kongres žen se bude zabývat mimo jiné jejich zobrazováním v médiích
VIDEO: Česká ženská lobby
10. června 2015 | 06:00

Nelíbí se nám, jak ženy zobrazují některé reklamy a média. Takové je hlavní sdělení organizátorek akce nazvané Kongres žen, která již za deset dní proběhne v Praze. Stejnojmenná nezisková organizace se zároveň celý měsíc snaží upozornit na některé nešvary v nahlížení na rovnoprávné postavení mužů a žen v Česku a na přetrvávající stereotypy. 

Jednou z cest, jak upozornit na pokřivené vnímání postavení žen a jejich obraz v médiích či reklamě, je provokativní video s novinářkou Danielou Drtinovou. Jeho autoři schválně několikrát vypípnou slovo "feminismus", jako by to byla nadávka. Kongres žen ho naopak hodlá vrátit do hry. 

Novinářka a moderátorka Daniela Drtinová se stala jednou z tváří kampaně, která to chce změnit. Podle organizátorek je chybou, pokud média píší o ženách jako o těch, které patří do kuchyně, zatímco muže automaticky spojují třeba s hospodou. 

Škodlivé stereotypy však pronikají i do reklam, které jsou nezřídka sexistické. Pokud na takové reklamy někdo upozorní, hodnotí je arbitrážní komise rady pro reklamu, v níž mají naprostou většinu muži. 

Moderátorka se zúčastní i Kongresu žen, jehož kampaň vyvrcholí 20. června v pražském Národním domě na Vinohradech. Mezi vystupujícími zazní i hlasy novinářek ze zahraničí. Na náměstí Míru se bude konat doprovodný program, na kterém vystoupí například herečka a blogerka Marie Doležalová. Ta letos dostala cenu Magnesia Litera za svůj blog Kafe a cigárko. 

Autor: wall