Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Zaručený recept na štěstí: 8 hodin samoty týdně

Samota je osvěžující!
6. února 2015 | 06:00

V práci jste s dalšími padesáti kolegy, domů se vracíte narvaným autobusem, hned mezi dveřmi na vás naskáčou děti, které si chtějí povídat, zatímco manžel si potřebuje postěžovat na svého šéfa, vy máte dost. Potřebujete za sebou zavřít dveře. Alespoň na chvíli. Psychologové něco takového rozhodně doporučují. 

Včera jsem si vybojovala volný večer. Odjela jsem do prázdného bytu, zakázala dětem hovory delší než deset minut a nabalila si knížky a časopisy. Potřebovala jsem jediné: být na chvíli sama! Koukat se z okna, číst, spát, mlčet, nevidět televizi, nic neslyšet… Byl to pro mne naprosto geniální nádech, díky kterému zase vydržím svůj bláznivý životní kolotoč. 

Tajíte svůj věk? Nejste zdaleka jediná...
Autor: profimedia.cz

Trucovna nad zlato

Že jsem udělala dobře a měla bych děkovat instinktu, který mě táhne občas do samoty, a tím mě chrání před zhroucením, tvrdí i psycholožka Marta Boučková. „Jde o jednu z nejúčinnějších zbraní proti zákeřnému stresu vyplývajícímu z našeho každodenního života,“ vysvětluje odbornice důvod, proč je fajn mít svou trucovnu nebo za sebou prostě na chvíli zavřít dveře. Před světem, před informacemi, před dětmi, před hlukem, před vším.

Zobání pilulek, nebo dveře?

Podle studie společnosti Sapeli až třetina Čechů potřebuje ke spokojenému životu osm hodin týdně strávených o samotě. To můžu podepsat. Není nic léčivějšího. Kdybychom si uměli udělat prostor sami pro sebe, nechodilo by tolik lidí k psychiatrovi pro pilulky. Jenže to je jednodušší než vysvětlit dětem i manželovi, že potřebujete naprostý klid. Alespoň na chvíli.

Stoptime

„Odstřihnout se od okolního světa a zajistit si chvilku jen pro sebe, to je pro Evropany čím dál tím těžší. Zavřít za sebou dveře je pro dnešního člověka stejně vzácné jako vypnout mobilní telefon. Paradoxem však zůstává, že ve skutečnosti je obojí velice snadné,“ říká renomovaná psycholožka Marta Boučková. Takže je to v zásadě jen na vás, jestli si budete stěžovat, že už nemůžete, nemáte sílu, jste vyčerpaná a taky trochu naštvaná, nebo se naučíte dát si pár hodin sama pro sebe. Vy si to totiž zasloužíte.

 

Autor: Marie Dvořáková