Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Dětem schází vitamín D, propadají depresím

Nedostatek vitaminu D u dětí můžete doplnit vhodnou stravou.
23. ledna 2012 | 15:30

Blahodárné sluneční paprsky scházejí nejen nám dospělým, ale i našim dětem. Výzkum prokázal, že zvýšení příjmu vitamínu D snižuje riziko vzniku psychických problémů.

Studie se zaměřila na množství vitamínu D u více než 2700 dětí ve věku devět a třináct let. Ti, s nízkou úrovní "slunečního" vitamínu častěji projevovaly první příznaky deprese. Děti s vyšší úrovní naopak častěji vykazovaly pokles příznaků deprese v době dospívání.

Neméně důležitý je však pro tvorbu a růst nových buněk a imunitní systém. Prvními projevy nedostatku vitamínu D u dětí jsou obvykle zpomalení růstu, apatie nebo naopak zvýšená dráždivost, svalová slabost a sklon k častým respiračním onemocněním.

Nepostradatelný vitamín D se v těle tvoří především působením slunečního 1068915:gallery:true:truezáření na kůži (celých 80 %). Podle studie Světové zdravotnické organizace stačí k pokrytí potřebné denní dávky vitamínu D u dětí pobyt na slunci po dobu zhruba 30 minut. Navíc úplně stačí, když je slunci vystaven pouze obličej nebo předloktí.

Nalézt ho však můžeme například i v tučných rybách jako je treska, losos, tuňák a makrela. V menší míře je obsažen i v mléčných výrobcích. Obsahují ho i různé další obohacené potraviny: pomerančový džus, jogurt, margarín, obiloviny.

Vědecká studie zkoumala úroveň dvou forem vitamínu - D2 a D3 - a prokázala, že nejúčinějším "antidepresivem je právě vitamín D3. "Je však zapotřebí dalšího výzkumu," prohlásila vedoucí studie, doktorka Anna-Maija Tolppanen.

Příprava piknikových dobrot, jako je třeba tuňák v pita chlebu, je rychlá a výsledek zaručený.
Autor: scom

Autor: lena, INT