Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Sáňky v létě – bláznivá letní zábava na portugalské Madeiře

Uličky hlavního města Funchalu strmě stoupají vzhůru do svahu. Ideální terén pro sáňkování – i v létě.
11. července 2011 | 00:00
Prezentace klienta |

Sáňkovat v létě? A ještě na ostrově jen pár set kilometrů od břehů Afriky? Na portugalské Madeiře vás přesvědčí, že to není žádná hloupost. V hlavním městě se tady jezdí na sáňkách dokonce po asfaltu. A není to jediná atrakce tohoto ostrova, který má polohou blíže k Africe než k břehům Portugalska, pod které spadá.

Takzvané „babosas“, proutěné sáně, jsou symbolem hlavního města Madeiry – Funchalu. Dvojice mužů v bílých košilích a s typickým slamákem na hlavě saně za pomoci provazu roztáhne a pak na ně zezadu naskočí, aby je na asfaltovém kopci korigovali. A zatímco sáně cestou dolů zrychlují, hladina adrenalinu v žilách roste.

Sáňkařská dráha uprostřed města

„Jestli vás tenhle zážitek láká, musíte vyrazit na prostranství u kostela Monte, odkud se dolů do Funchalu sjíždí,“ radí průvodce cestovní kanceláře. Za návštěvu ostatně stojí i samotný kostel. Je v něm totiž pochovaný poslední Habsburk Karel I. Na začátek „dráhy“ turisty vyveze lanovka, odpadá tak i šplhání do strmých svahů, na kterých Funchal leží.

Babosas – proutěné sáně, na nichž se můžete spustit z kopce v hlavním města Madeiry, Funchalu.
Autor: FIRO-tour

A ony ty strmé kopce a v nich se klikatící úzké a křivolaké uličky, které jsou noční můrou všech méně zkušených řidičů, nejsou jen výsadou hlavního města. Naopak – jsou poznávacím znamením všech měst a městeček na Madeiře. „Hlavní ostrov a tři menší ostrůvky v jeho okolí jsou ve skutečnosti vrcholy podmořských sopek,“ vysvětluje geolog. To je tedy hlavní důvod toho, proč je Madeira poměrně kopcovitá a proč moře už v těsné blízkosti pobřeží prudce klesá až k pěti tisícům metrů hloubky.


Pochoutka z hlubin

Espada je ryba, která patří k madeirským specialitám. Vypadá trochu jako úhoř – její tělo je dlouhé, úzké, dlouhé okolo jednoho metru. Vypoulené oči a špičaté zuby nahánějí hrůzu, ale tenhle tvor žije v hloubkách okolo jednoho kilometru. O několik set metrů výš vyplouvají tyto ryby v noci. Toho využívají právě místní rybáři, kteří je z hloubky okolo 300 metrů loví. Ryby na hladinu přitom tahají už mrtvé, protože je zabije změna tlaku. Místní tvrdí, že ji umí připravit na 365 způsobů – k nejoblíbenějším patří obalení v těstíčku a zapečení s banány a s madeirským alkoholizovaným vínem.

 

Dalším poznávacím znamením Madeiry jsou levády – kanály, ve kterých se ve vyšších polohách ostrova shromažďuje voda, která pak stéká do nížin. Celkovou délku těchto koryt místní odhadují na dva tisíce kilometrů, což je při rozloze Madeiry, která činí 740 čtverečních kilometrů, poměrně slušné číslo.

Levády vedou dešťovou vodu z vyšších nadmořských výšek k pobřeží. Na Madeiře jich je asi 2000 kilometrů.
Autor: FIRO-tour

Ostrov věčného jara

Madeira se může pochlubit stálým počasím. Výrazných teplotních výkyvů se tady turisté nedočkají, stejně tak se tady ale nedočkají ani extrémních teplot. „S pětatřiceti stupni ve stínu tady rozhodně nepočítejte,“ potvrzuje jeden ze starousedlíků. Takové extrémy jsou spíše výjimkou. Léta jsou teplá, zimy hodně mírné, přezdívka „ostrov věčného jara“ má rozhodně své opodstatnění.

slavnosti květin na Madeiře jsou pastvou pro oči.
Autor: FIRO-tour

Stejně jako označení „ostrov květin“. Místní uličky jsou sice květinami obsypané celý rok, ale v dubnu květinové šílenství graduje. Probíhají tady totiž ohromné Slavnosti květin, jejichž součástí je nejenom tematická výzdoba, ale i květinový průvod. V tu dobu dorazí na Madeiru tisíce turistů. Hoteliéři a cestovky tedy radí rezervovat si pobyt v době konání festivalu dlouho dopředu, jinak je šance na ubytování téměř mizivá.

Květina jako památka

Jako památku na pobyt si pak spousta turistů domů odváží cibulky květin. Ideální k jejich nákupu je lidové tržiště Mercado dos Lavradores v hlavním městě. Zážitkem už je pak jen samotný nákup – prodavačky jsou totiž oblečené do typických madeirských krojů. Nakoupit za dobré ceny se dá i na tržišti před katedrálou na východním konci hlavní funchalské třídy.

V létě sem turisté ale spíš než za květinami vyrážejí za koupáním a sluněním. Místní pláže jsou buď oblázkové, nebo je pokrývá tmavý vulkanický písek. Jedinými výjimkami jsou potom pláže v Calhetě a Machicu. Ty jsou pokryté zlatým pískem, který sem nechaly místní úřady navést až z Mexika.

Neprávem nedoceněná destinace

Dvacet kilometrů od Madeiry leží ostrůvek Porto Santo, který také patří do Madeirského souostroví. Místní pláž je dlouhá přes devět kilometrů a z fleku by mohla konkurovat plážím v Karibiku. Denně sem dorazí několik výletní lodí z Madeiry a turisté fotí jako o život.

Madeira je sopečného původu a na místní krajině je to znát.
Autor: FIRO-tour

Ačkoli Madeira v jistých ohledech nabízí mnohem více než jiné destinace, nepatří k top turistickým resortům Evropy. Ti, co tu nějaký čas strávili, se shodují na tom, že rozhodně neprávem. Na druhou stranu ale turisté, kteří sem vyrazí, mají jistotu, že na pláži místo pro svou osušku najdou vždycky.


Inzertní sdělení: Cestovní kancelář FIRO Tour, odborník na dovolenou v Tunisku, Turecku, Egyptě, Řecku, Španělsku a dalších oblíbených destinacích, vybírá ze své nabídky zájezdy Portugalsko - Madeira

 

Hotel Golden Residence

Autor: 
Exkluzivní hotel s atraktivní polohou na útesu, úžasným výhledem na oceán, vynikajícími službami, delikátní kuchyní, širokou nabídkou masáží a wellness programů zaručí maximálně příjemně strávenou dovolenou.

 

Hotel Four View Oasis

FIRO-tour
Autor: FIRO-tour
Skvělá volba jak pro rodiny s dětmi, tak pro ty, co hledají příjemné prostředí pro klidnou relaxační dovolenou – krásná zahrada, velká terasa u bazénu na slunění, možnost procházek pobřežní promenádou.

 

Hotel Duas Torres

FIRO-tour
Autor: FIRO-tour
Oblíbený příjemný hotel – vhodný pro rodiny s dětmi díky prostornému ubytování, skvělá kuchyně místní restaurace, překrásné výhledy na oceán , dobrá dostupnost do centra, v okolí četné restaurace.

 

Autor: Lucie Štěrbová & FIRO-tour