Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Rodiče jako rukojmí: Stávka uvězní i děti a maminky

Do mnoha pražských školek se kvůli protestům odborářů nedostane potřebný počet zaměstnanců. Ředitelé často vůbec netuší, jak zajistí provoz
14. června 2011 | 05:00

Čtvrteční plánovaná stávka doslova ochromí celou zemi. Zasáhne většinu z nás. Citelně se však dotkne pracujících maminek s malými dětmi. V některých pražských školkách totiž panují obavy, zda budou vůbec schopni zajistit provoz.

Tak například vedení školky v Perunově ulici zjišťovalo, kdo z rodičů si může zajistit vlastní hlídání dětí. "Ředitelka školky se mě ptala, jestli můžu zůstat s dcerou doma, nebo si domluvit někoho na hlídání. Řekla jsem, že ne. V práci volnou nedostanu a babičky a dědečky v Praze nemáme," řekla Blesku Kateřina Konečná, která vodí do školky pětiletou dceru Emmu.

"Opravdu jsme maminky požádali, aby si, pokud to bude možné, nechaly děti doma nebo jim zajistily hlídání. Ale fungovat budeme, i když někteří naši zaměstnanci se do práce také nedostanou," potvrdila nám ředitelka MŠ Barbora Kolářová.

Monika Rubešková, maminka čtyřleté Sofie, je na tom o poznání lépe. Prarodiče má v Praze a mohla je tak poprosit, aby jí holčičku pohlídali. Kdyby však byli například na dovolené nebo na tom nebyli zdravotně nejlépe, stála by i ona před neřešitelným problémem. "Už dneska je dcerka u babičky a dědečka. A bude tam i ve čtvrtek. Nechci řešit, jak bych ji odpoledne ze školky vyzvedávala. Pracuji totiž na druhém konci Prahy a nemohla bych se pro ni dostat včas," svěřila se Blesk.cz.

Maminky i učitelé jsou rozhořčeni

Takové štěstí, jako má ona, však stovky dalších maminek nemá. Kvůli protestům odborářů se ocitnou v neřešitelné situaci. Nejenže netuší, jak se ve čtvrtek 16. června dostanou do zaměstnání, řešit navíc musí i to, zda se bude školka schopna o ně postarat, zajistit jejich bezpečnost a pohodlí. Hodně pražských školek je na tom totiž podobně. Ředitelé nevědí, kolik učitelek se do školky v inkriminovaný den dostane, ani zda budou moci zajistit provoz například jídelen.

Autor: 
"Budeme mít problém se zajištěním provozu a zejména stravování. Kuchařka nám dojíždí z opačného konce Prahy, takže nemá šanci se sem dostat. A ani žádná z učitelek nebydlí blízko. Čtvrteční provoz proto budeme muset zredukovat a upravit podle aktuálních podmínek. Požádali jsme rodiče, aby zvážili, zda dítě do školky přivedou. Za těchto podmínek se o děti nedokážeme postarat. Nebudeme tu mít nikoho, kdo by jim připravil jídlo. To si budou muset přinést s sebou z domu," řekla nám J. Matoušová, ředitelka MŠ Červený vrch, která je z chování odborářů spravedlivě rozhořčena.

Stejný problém řeší například v pražské MŠ Sbíhavá. "V současné situaci nedokážeme odhadnout všechny vlivy stávky, které budou mít dopad na provoz školy (např. příchod do zaměstnání, zásobení školní kuchyně a stravování). Pokusíme se zajistit alespoň omezený provoz pro rodiče dětí, kteří nemohou své děti zabezpečit jiným způsobem. Rodiče by měli zvážit, zda je nezbytně nutné, aby své děti v tento den do školky posílali," prozradila nám jedna z učitelek, Šárka Rummelová.

Pomoc nabídli ochotní rodiče

Situace často není lhostejná ani těm, kterých se bezprostředně netýká. Právě MŠ Sbíhavá bude ve čtvrtek fungovat jen díky nezištné pomoci některých rodičů, kteří tam personál dopraví svými auty. Ještě v pátek totiž na Facebooku visela tato zpráva: "Vzhledem k vyhlášení pondělní stávky v dopravě upozorňujeme, že pokud se opravdu bude konat, školka bude mít zavřeno. Všichni zaměstnanci školy jsou závislí na veřejných dopravních prostředcích a nikdo nebydlí na docházkovou vzdálenost. Děkujeme za pochopení."

Podobná oznámení jsou umístěna i na webových stránkách mnoha dalších školek. Na stránce školky v Parléřově ulici v Praze si rodiče mohou přečíst toto: "Vzhledem k předpokládanému přerušení pražské dopravy dne 13.6.

Autor: 
bude pravděpodobně omezen provoz MŠ. Není jasné, zda se z důvodů nefungující dopravy dostaví většina zaměstnankyň školy (včetně dojíždějících pí. kuchařek). Prosíme, zvažte, zda své děti nemůžete nechat doma! Pokud tak nemůžete učinit, vybavte děti stravou. Děkujeme."

Nejhorší situace bude v Praze, která se má stát hlavním demonstračním dějištěm. Protest zkomplikuje život většině z nás. Některým méně, jiným více. Když však okolo sebe vidím zoufalé maminky, které kromě toho, jak se dostanou do práce, musí řešit i to, zda bude mít jejich dítě ve školce co jíst, zda na něj vůbec někdo dohlédne a jak ho vlastně odpoledne vyzvednou, napadá mě jediná otázka. Uvědomují si vůbec pánové Zavadil, Dufek a Pomajbík, jak zkomplikují život nám, "obyčejným lidem"? Nebo je nenapadlo se nad něčím tak "přízemním" vůbec zamyslet?

Autor: Lenka Chvostová, mivrk