Pátek 17. května 2024
Svátek slaví Aneta, zítra Nataša
Oblačno, déšť 20°C

Tři sta dní plných slunce – celoroční „azuro“ na pobřeží Costa de Almería

6. června 2011 | 00:00
Prezentace klienta |

Více než 315 slunečních dní v roce a 3000 hodin, kdy turisty na plážích lechtají horké sluneční paprsky – to je vizitka španělské provincie Costa de Almería. Ta leží na jihu Španělska při pobřeží Středozemního moře a i přes svou výjimečnost patří k těm méně známým koutům žhavé a slunečné Andalusie.

Do Andalusie míří každý rok na letní dovolenou statisíce Evropanů. Většina jich ale vyráží na slavné Costa del Sol a do letovisek na jeho pobřeží. Více na východ, právě na Costa de Almería, míří turistů mnohem méně. Ti, co pohrdnou, přijdou o mnohé – široké pláže, malé romantické zátoky nebo jedinou evropskou poušť.

Zima tady v podstatě neexistuje, teplota i v zimních měsících jen málokdy klesne pod dvacet stupňů. Místní tvrdí, že tady není problém vyrazit na pláž třeba i v březnu. Léto je horké, jak se na jih Španělska patří, ale zároveň tu neustále příjemně fouká. Žádný tetelící se vzduch nad rozpálenou dlažbou a vedro jako v pekle. Je tady právě tak akorát.

 

Modré vlajky jako záruka čistoty


Jedním z největších letovisek na pobřeží je Roquetas de Mar. Místní pláže si za svou čistotu vysloužily Modrou vlajku EU a i díky tomu se v posledních letech původní malá rybářská vesnička proměnila v životem tepající turistické středisko.

„Kam vyrazit? Na pláže Los Bajos nebo Playa de Cerrillos, do vodního světa Mario Park, nebo s dětmi na motokáry, místní dráha patří k nejdelším ve Španělsku,“ vyjmenovává možné aktivity delegátka. V Roquetas de Mar  stojí i takzvaná „plaza de toros“, býčí aréna, kde čas od času probíhá typická španělská korida. „Tam ale radši bez dětí a jen v případě, že nepatříte mezi slabé nátury!“ Korida je dodnes jedněmi považována za španělské bohatství, zatímco druzí ji zatracují jako týrání zvířat.

Pořádná porce romantiky

Příjemnou atmosférou dávno skončených časů potom dýchá bílá vesnička Mojacar Pueblo. Bíle natřené domky, úzké a klikaté uličky, výhled na Středozemní moře, jasně patrný arabský vliv – ti, co hledají romantiku, ji tady dostanou pořádnou porci. Dole na pobřeží potom Mojacar Pueblo přechází v Mojacar Playa, novou hotelovou část s bary, hospůdkami a diskotékami.

Nové je i letovisko El Toyo-Retamar. „Pokud patříte k aktivním sportovcům, vyjeďte právě sem,“ radí znalci. K příležitosti pořádání 15. středozemních her tady totiž vzniklo moderní zázemí pro tenis, golfové hřiště a multifunkční hala. A zároveň je Al Toyo branou do národního parku Cabogata.

Poslední španělský ráj

„Poslední nedotčený kout Španělska“ – tak tady přezdívají tomuto území, které je od roku 1997 i pod ochranou UNESCO. „Právě proto tady nemůže vzniknout žádný hotelový komplex nebo rovnou celé letovisko,“ vysvětluje průvodce, který vás provede po těch nejkrásnějších místech parku. Cesta obvykle vede na jih k solným lagunám Salina de Cabogata, kde v srpnu hnízdí tisíce plameňáků, a potom ke kolosálnímu majáku. Od něj je to ještě hodinka chůze krásnou přírodou k dvěma nejkrásnějším plážím této části Španělska – Monoul a Playa de los Genoveses.

Western na španělský způsob

Pokud patříte mezi fanoušky westernů, ať už těch klasických nebo bláznivých italských spaghetti westernů, a budete v této oblasti trávit dovolenou, obětujte jeden den na pláži a vyrazte do pouště Taberna. Ta je nejen jedinou evropskou pouští, ale i místem, které filmaři ve westernech vydávali za divoký americký západ.

Natáčel tady i Clint Eastwood nebo slavná dvojice Terrence Hill a Bud Spencer. Dodnes ve vyprahlé krajině stojí celé westernové městečko, přeměněné na Texas Hollywood Park, kde turisty baví kovbojové na koních, drsný šerif nebo osazenstvo saloonu. Součástí komplexu je i malé muzeum s filmařským „nádobíčkem“.

Andalusie v sobě snoubí krásnou přírodu, kouzlo historických památek, žhavou atmosféru flamenca, koridy, krásu místních žen a chuť zdejšího výborného vína. Není divu, že tomuto koktejlu podléhají každé léto statisíce turistů.

 

 

Inzertní sdělení:

Cestovní kancelář FIRO Tour, odborník na dovolenou v Tunisku, Turecku, Egyptě, Řecku, Španělsku a dalších oblíbených destinacích, vybírá ze své nabídky zájezdy Španělsko :

 

Hotel Colonial Mar

FIRO Tour
Autor: zdroj FIRO-tour
Kvalitní hotel s dobrou polohou přímo u písčité pláže, skvělé služby all inclusive, vhodný pro strávení aktivní i pasivní dovolené. Vhodný pro rodinnou dovolenou, pro všechny věkové skupiny.

 

Hotel Golf Trinidad

FIRO Tour
Autor: zdroj FIRO-tour
Hotel v letovisku Roquetas de Mar, který vám nabízí vše ke strávení příjemné dovolené, pro všechny věkové skupiny. Možnost rezervace golfu na recepci hotelu.

 

Hotel Mediterraneo Park

FIRO Tour
Autor: zdroj FIRO-tour
Krásný hotel postavený v andaluském stylu, kombinující místní architekturu a mnoho barev, výborná kuchyně a služby all inclusive. Doporučujeme hlavně rodinám s dětmi díky bohaté nabídce animačních programů.

Diskuse ke článku
.
Související články