Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zdravé dítě: Řešení najdete v omega kyselinách

Děti by se neměly příliš cpát, ale ani strádat - a o to se musí postarat právě rodiče.
29. prosince 2010 | 08:13

Není tajemstvím, že dětský jídelníček by měl být hodně pestrý a vyvážený tak, aby pokryl všechny nároky dětského organizmu na správný růst a vývoj. Strava slouží jako zdroj energie a důležitých látek, některé z nich jsou pro tělo nezbytné (esenciální), tzn., že si je náš organizmus neumí sám vytvářet a proto je musíme pravidelně přijímat ve stravě.

Mezi esenciální složky stravy patří např. plnohodnotné bílkoviny (bílkoviny z masa, mléka, mléčných výrobků a vajec), naprostá většina vitaminů, minerální látky a esenciální mastné kyseliny.

Důležitost příjmu vitaminů je dobře známa, u esenciálních mastných kyselin však naše znalosti zpravidla pokulhávají. V nedávném průzkumu zaměřeném mimo jiné i na tuto problematiku, bylo zjištěno, že téměř každá Češka sice někdy o esenciálních mastných kyselinách slyšela, nicméně více než polovina z nich neví, co znamenají a alespoň částečnou definici esenciálních mastných kyselin dokázalo říci jen 35 % z nich.

Kde esenciální mastné kyseliny berou?

Tuky jsou tvořeny mastnými kyselinami a jejich složení určuje vhodnost jednotlivých tuků pro naše zdraví. Esenciální mastné kyseliny patří do skupiny polynenasycených mastných kyselin (omega 3 a omega 6), které by v našem jídelníčku měly, spolu s mononenasycenými mastnými kyselinami, převažovat. Nasycené a trans mastné kyseliny pak patří mezi ty, jejichž konzumaci je třeba omezovat.

Jaké jsou zdroje jednotlivých mastných kyselin?

* nasycené mastné kyseliny – živočišné tuky jako je máslo, sádlo, slanina, ale také tučné maso, tučné mléčné výrobky a uzeniny
* trans mastné kyseliny – máslo, vysokotučné mléčné výrobky, přepálené potraviny, ztužené tuky přidávané do některých pekárenských výrobků, např. některé sušenky, jemné a trvanlivé pečivo.
* mononenasycené mastné kyseliny – zejména rostlinné oleje a výrobky z nich vyrobené, např. margaríny
* polynenasycené mastné kyseliny (omega 3 a omega 6) včetně esenciálních - rostlinné oleje  a výrobky z nich vyrobených např. margaríny, dále pak tuky ryb, ořechy, semínka.

Proč jsou esenciální mastné kyseliny důležité?

Esenciální mastné kyseliny sehrávají v (nejen) dětském jídelníčku velice důležitou roli, podporují totiž růst a správný duševní vývoj dětí. Dle některých odborných prací bylo prokázáno, že zejména omega 3 mastné kyseliny ovlivňují kvalitu imunitního systému a to jak preventivně, tak i při léčbě onemocnění, kdy mohou zkracovat průběh zánětlivých onemocnění.

Esenciální mastné kyseliny jsou pro naše zdraví důležité už před narozením. Jejich nedostatek může vést k narušení prudkého rozvoje centrální nervové soustavy, ke kterému  raném období vývoje dochází. Proto by na kvalitu stravy a dostatečné zastoupení esenciálních mastných kyselin měly dbát již těhotné ženy, které tak mohou značně přispět k příznivému vývoji centrálního nervového systému svého dítěte. Po narození získává dítě optimálně vyvážený poměr mastných kyselin z mateřského mléka. Pro kojence, kteří nemohou být kojeni je příjem esenciálních mastných kyselin zajišťován dodáváním do tzv. formulí (pozn. „Formule“ je běžně užívaný název pro speciálně vyrobená náhradní mléka určená k výživě kojence).

Na dostatečný příjem esenciálních mastných kyselin bychom neměli zapomínat ani v dospělosti. Obsah nenasycených mastných kyselin a esenciálních mastných kyselin ve stravě je u dospělých spojen s poklesem hladin celkového cholesterolu a poklesem srdečně-cévních onemocnění. Nižší výskyt kardiovaskulárních onemocnění a úmrtnosti v souvislosti s nimi např. ve Středomoří je vysvětlován právě vlivem vysokého příjmu nenasycených mastných kyselin v potravě tamních obyvatel.

Více informací o esenciálních mastných kyselinách v dětském jídelníčku se můžete dozvědět na stránkách Poradenského centra Výživa dětí

Autor: VBK, Klena