Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Práce z domova: Jak nenaletět?

Pracovat na počítači se dá téměř všude. I doma.
16. srpna 2010 | 10:58

Už dávno nejde jen o lepení obálek. Práce z domova se proměňuje tak, jako se mění celá společnost. Velké množství nabídek je ale podvodných. Přistupujte k výběru tedy velmi obezřetně.

Hlavně nenaletět

„Najít v dnešní době výhodnou práci z domova je velmi těžké, většina nabídek není neseriózní. Větší šanci na úspěch představují brigády a sezonní práce nebo krátkodobé a jednorázové přivýdělky,“ říká konzultantka Práce.cz Jana Skalová. Samozřejmě, můžete se stát finančním poradcem nebo nabízet kosmetiku, otázka je, kolik si skutečně vyděláte.

Držte se těchto pravidel

-     Při hledání práce z domova postupujte velmi obezřetně, zapojte selský rozum.

-    O práci byste měla mít vždy podepsanou smlouvu.

-    Vždy by vám mělo být jasné, jaká je náplň vaší práce a její ohodnocení.

-    Zbystřete v případě, že práce z domova vyžaduje vysoký vstupní kapitál.

-    Neobracejte se na firmy, které práci z domova inzerují nesrozumitelně a nejasně.

Dohoda se zaměstnavatelem

Práci z domova najdete nejčastěji v případě, že vám to nabízí zaměstnavatel přímo v pracovní smlouvě. Tento typ práce se hodí pro kreativní profese: grafici, PR specialisté, překladatelé, novináři nebo pro vysoce kvalifikované odborníky, jako jsou třeba právníci.

„Boom práce z domova už pomalu ustupuje. Lidé zjistili, že jim chybí sociální kontakt, práce v kolektivu. Často si připadají odtržení, mají problémy s vnitřní disciplínou,“ říká Jana Skalová. Výhodnější je proto vyžádat si práci z domova například na jeden den v týdnu jako benefit.

„Tuto možnost si každý musí zajistit individuálně. Zájemce o práci z domova například na dva dny v týdnu by měl za zaměstnavatelem přijít s konkrétní nabídkou – jak by práce z domova vypadala a jak by byla kontrolovatelná. Nejde to samozřejmě u všech profesí a velmi záleží na důvěře zaměstnavatele.“

Co je to coworking?

Coworking vznikl v Kalifornii a nedávno dorazil do Česka. Jedná se o společenství lidí na volné noze (pracujících z domova), kteří chodí do jedné společné kanceláře. Coworkingová centra najdete v Praze, Brně, Písku a dalších městech. Za pronájem kanceláře, kde pracují lidé, které nespojuje společná firma ani stejná práce, se platí.

Proč coworking? Práce ve společné kanceláři zajišťuje na rozdíl od práce z domova vyšší pracovní morálku, méně možností rozptýlení (televize, děti, lednička...), vyšší koncentraci a motivaci k práci.

Autor: oli, amp