Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Porodné končí: Šetřit se musí, ale na dětech?

13. června 2010 | 05:00

Utahovat opasky si budou muset nejen lidé pobírající sociální dávky, ale i budoucí maminky. TOP 09 totiž chce prosadit zrušení porodného. A ODS nevylučuje, že návrh podpoří. Proti jsou jen Věci veřejné. Co na to říkají ženy, které čají děti?

„Zrušení porodného podpoříme pouze v případě, že peníze neušetříme jinde,“ řekl šéf Radek John. Porodné činí 13 000 korun za jedno dítě. Porodné je dávka, kterou dostane každá maminka při narození dítěte bez ohledu na výši příjmu. Na jejím zrušení se shodla vyjednávací skupina stran budoucí vládní koalice, která se zabývá sociálním systémem. Své stanovisko teď předá ofi ciálním vyjednavačům ODS, TOP 09 a VV.

„Nevylučujeme, že zrušení podpoříme. Budeme se snažit v našich programech dojít ke kompromisu,“ vyjádřil včera stanovisko ODS mluvčí Martin Kupka. Proti zrušení porodného se ale ohrazuje John. „V žádném případě nejde o náš návrh, nelíbí se mi to. Budeme se nejdříve snažit osekat výdaje státu a až pak šetřit na maminkách,“ řekl Nedělnímu Blesku šéf VV. Doporučení obsahuje i návrh, aby se o 10% snížil objem mzdových prostředků pro státní zaměstnance kromě učitelů.

Co si o zrušení porodného myslí maminky?

Výzva čtenářům Blesk.cz
Co si myslíte o zrušení porodného a o snížení sociálních dávek? Napište nám své názory do diskuze pod článkem.

Autor: František Prachař, Eva Hofrichterová, jos