Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Každoroční dilema: Na tábor bez obav

Letní tábor Boubín
29. května 2010 | 18:46

Letní prázdniny jsou ještě v nedohlednu, přesto je nejvyšší čas myslet na to, jak a kde naše děti stráví dva měsíce volna.

Pokud patříte k většině rodičů, kteří si nemůžou dovolit věnovat se dětem celé léto, pak nejspíš zvažujete možnost letního tábora. Možná vaše ratolesti jezdí opakovaně na stejné místo, pak máte vystaráno, ale jestli se je chystáte vyslat na tábor poprvé, máte určitě obavy, pochybnosti a spoustu otázek. Ptejte se ostatních rodičů, informujte se na hygienické podmínky, personál a kvalitu stravování. Není nic přehnaného na tom, když se budete chtít setkat s vedoucími osobně.

Prázdniny na míru

Vybírejte podle tematické náplně a zvažte schopnosti a předpoklady svého dítěte. Bude spokojené, když mu tábor nabídne oblíbené aktivity, ve kterých je zdatné. Navíc se může mnohému naučit. Pokud máte doma malého pecivála, který tráví veškerý volný čas u počítače, nejspíš nebude právě nejšťastnější na táboře se sportovním zaměřením, kde se může stát středem posměchu. Riskujete, že celý pobyt probrečí a domů se vrátí s pocitem méněcennosti. Ale stejně tak se může stát, že se nechá ovlivnit a nová aktivita ho začne bavit. Pokud zvažujete specializovaný tábor, můžete danou činnost vyzkoušet v rámci rodiny. Jinak by se mohlo stát, že šlápnete vedle.

Když se stýská

Ideální je, pokud váš školák pojede na tábor s někým, koho zná. Ale i když bude mít kolem sebe kamarády či sourozence, občas se přihlásí stesk a někdy dojde i na slzy. Hlavně u mladších dětí je to přirozené a zkušení vedoucí by je měli umět rozptýlit a vysvětlit jim, že odloučení od rodičů má omezené trvání. Často dětem na tábor pište, budťe s nimi v kontaktu, ale raději za nimi nejezděte.

Kolik zaplatíte?

Prázdniny berou kapsy rodičů útokem. Platí, že čím atraktivnější program, tím vyšší cena. Klasický tábor stojí přibližně 300 Kč na den, tato částka zahrnuje ubytování, stravování, program a celodenní dohled.
Nejlevnější jsou klasické tábory s ubytováním ve stanech. Žádané jsou jazykové tábory nebo sportovní se zaměřením na jednu sportovní disciplínu, často i pod vedením ligových hráčů nebo špičkových trenérů. Cena se může vyšplhat až na 800 Kč za den. Čtrnáctidenní pobyty u moře začínají na hranici 6000 Kč. Vybírat můžete mezi dvou- až třítýdenními pobyty, proto je lepší pro orientaci vycházet při porovnání z ceny na jeden den.

Stanový    14 dní     od 2500 Kč
Indiánský v típí    21 dní 3600 Kč
Výtvarný    7 dní    od 2000 Kč
Jazykový v Česku    12 dní    od 3000 Kč
Jazykový v zahraničí    14 dní    od 20 000 Kč
Vodácký    14 dní    od 3000 Kč
Sportovní    10 dní    od 2500 Kč
Ceny jsou pouze orientační.

Nezapomeňte

Výdaje nekončí zaplacením tábora, počítejte s penězi na vybavení a oblečení v rozmezí 1000 až 1500 Kč.

Na co si dát pozor

*Poraďte se s dítětem a mluvte s ním o tom, co ho na táboře čeká. Zejména pokud jede poprvé.

*Berte v potaz zájmy dítěte. Čím mladší, tím kratší by měla být délka pobytu.

*Zjistěte si základní informace o ubytování, kvalitě stravování a hygienických podmínkách.

*Porovnejte více nabídek, abyste měla představu, co je reálné a za jakou cenu. Příliš nízká může kvůli kvalitě stravování, příliš vysoká naopak nemusí být zárukou toho nejlepšího.


Autor: Ladislava Protivanská