Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Češi se stydí říct si o pořádný plat

Každý druhý žádá méně peněz, než může brát
10. května 2010 | 06:15

Češi se podceňují a neumějí sami sebe pořádně ocenit. Při hledání nové práce si tak každý druhý říká o nižší plat, než kolik může dostat. Vyplývá to z platového průzkumu Merces.cz, který exkluzivně pro Blesk vypracovala společnost Profesia.

Profesia vybrala namátkou čtyřicet profesí a srovnala nejen, jaké jsou skutečné platy, které lidé berou podle platového průzkumu Merces. cz, ale i o jaké platy si lidé říkají ve svých životopisech na pracovním portále Profesia.cz. A to nejen v České republice, ale i na Slovensku.

Česko z tohoto srovnání vychází jako země s velmi nízkým pracovním sebevědomím. Zatímco u nás si o běžný plat ve své profesi stydí říct každý druhý, tak na Slovensku jen každý čtvrtý.

Jak Češi a Slováci podceňují nebo přeceňují cenu své práce - podívejte se ZDE

A kdo nejvíc podceňuje svoji práci? V Česku jsou to podle průzkumu Merces.cz policisté a vojáci. A kupodivu jsou tyhle profese, co se týče platů, »nejstydlivější « i na Slovensku. Naopak daleko vyšší plat, než jaký pak opravdu dostanou, si přejí a nestydí si o něj říct pracovníci ochranky, číšníci a kuchaři. A nezáleží přitom, jestli hlídají, servírují a vaří v Česku nebo na Slovensku. Doufají v plat o čtvrtinu větší, než jaký je ten skutečný.

„Porovnání očekávaných a skutečných platů ukazuje, že nejvíc se přeceňují ti, kteří nejméně vydělávají,“ říká k tomu Miroslav Dravecký, projektový manažer platového průzkumu Merces.cz

Česko platí lépe než Slovensko

I když se Češi neodvažují chtít velké peníze, stejně ještě pořád berou víc než jejich kolegové na Slovensku. Nejlépe je na tom v Česku všeobecná zdravotní sestra, která bere o více než pět tisíc víc než na Slovensku. Výrazně víc u nás vydělává i zdravotnický laborant, finanční poradce nebo vedoucí prodejny.

Na sousedním Slovensku přitom jen jedna jediná profese vydělává více než v Česku. Dlouhý nos na české kolegy může dělat jen řidič kamionu. Bohužel pro něj si v přepočtu vydělá jen asi o tři stovky víc než jeho český protějšek.

„Na Slovensku jsou průměrné platy nižší než v České republice,“ potvrzuje Miroslav Dravecký z firmy Profesia. „Zaměstnanci s maturitou mají nejvyšší platy na pozicích voják, mistr ve výrobě, finanční poradce a policista. Nejméně vydělávají číšníci, pokladníci v obchodě a sanitáři,“ vypočítává Dravecký. Český žebříček nejlépe a nejhůře vydělávajících profesí je podle něj velmi podobný tomu slovenskému.

Personalista: Podceňování k Čechům patří

Proč se Češi podceňují? A není to jen výhodná taktika, jak získat vytouženou práci?

„Podceňování určitě patří mezi naše národní discipliny,“ říká odborník na personalistiku Petr Skondrojanis z firmy LMC, která provozuje největší pracovní portály u nás.

„Zároveň této disciplině nahrává současná situace na trhu práce, lidé uvažují tak že pokud si řeknou míň mají větší šanci sehnat zaměstnání. A když už jsou pozvaní k pohovoru a mají šanci získat pracovní místo tak to nechtějí pokazit přemrštěným požadavkem a raději si řeknou méně,“ vysvětluje Skondrojanis.

Každý by si podle něj měl své finance propočítat, určit si náklady a peníze na útratu a tuto částku si určit jako svůj ideální plat. Ten pak porovnat s platovými průzkumy na obdobné pozici a podle toho upravit svůj požadavek vůči zaměstnavateli. Spokojenost, a to i samozřejmě ta platová, je totiž výrazně ovlivňuje i pracovní výkon a výsledky. A člověk, otrávený nízkým platem nedává odpovídající výkon a zase rychle může o vysněné místo přijít.

Jak zjistit výši platu?
Autor: scom

Jak zjistit výši platu?

Říkáte si, no jo, ale jak mám vědět, jaké jsou v mé profesi vlastně průměrné platy? Podívejte se na internet. Velké pracovní portály mají na svých stránkách i informace o platech. Podmínkou je sice většinou registrace, která je ale bezplatná.

Největší a nejúplnější databáze platů je ale na stránkách ministerstva práce a sociálních věcí. Jmenuje se informační systém o průměrném výdělku a vychází z pravidelného monitorování aktuální úrovně výdělků. Ta se zjišťuje podle hodinového výdělku, hrubé mzdy a odpracované a neodpracované doby jednotlivých zaměstnanců a ještě navíc podle toho, jestli pracují v podnikatelské nebo nepodnikatelské sféře. Navíc je tam i srovnání podle regionů, takže se můžete podívat, kolik se vydělává ve vaší profesi u vás v kraji.

Kde hledat:

www.mpsv.cz/cs/1928 (vlevo najedete na aktuální výsledky ISPV podle zaměstnání, kliknete a pak zadáte profesi)

www.merces.cz

www.prace.cz

www.jobs.cz

Autor: Radka Růžičková