Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Dětský psycholog radí: Více chvalte, méně odměňujte!

Snad bez větších problémů budou zvládat školu prvňáčci z hrčavské školy
2. září 2009 | 19:54

Co když nastane za pár dní či týdnů doba, kdy musíte školáčka každé ráno přemlouvat či dokonce nutit k cestě do školy? Jak na to se Blesk zeptal dětského psychologa.

Po prázdninách usedly do školních lavic některé děti poprvé, jiné jsou už ostřílení mazáci.

Na začátku září je trocha nechuti ke škole normální. Vždyť komu z dospělých se chce do práce po dovolené... Co když ale každé ráno musíte bojovat s výmluvami na bolest bříška nebo jinými, vážnými důvody, proč do školy nejít? Co když po nadšení ze spolužáků, paní učitelky a poznávání písmenek začne dítě školní povinnosti bojkotovat? Samozřejmě, může se jednat o příznaky nemoci nebo nějakého problému. Pokud jste se ubezpečili, že je dítě v pořádku a že se stejný rituál opakuje ráno co ráno, určitě byste měli zjistit, co se děje. Jak na to se Blesk zeptal dětského psychologa PhDr. Václava Mertina.

Škola v Hrčavě: Jen tři prvňáčci! >>

Posílejte fotky svých prvňáčků >>

Proč najednou nechce do školy?
Je dobré vědět, co pokazilo dítěti radost ze školy. Neptejte se přímo, ale hledejte odpověď v jeho vyprávění o tom, jak probíhá výuka, co ho baví, jestli si o přestávkách s někým hraje a jestli někdo zlobí... „Je to dobrý způsob, jak lze zjistit, že někdo dítěti ubližuje nebo že nenašlo kamaráda. I to jsou často důvody, proč se dítěti do školy nechce,“ říká psycholog Mertin. Není marné zajít za učitelkou nebo se během třídních schůzek vyptat na zkušenosti ostatních rodičů.

Chvalte a odměňujte!
Pochvala a ocenění za úspěch a dobré známky jsou důležité, takže si dejte záležet. Aby bylo dítě úspěšné, snažte se objevit takovou metodu učení, která bude dítě bavit. Určitě ale děti nezvykejte na odměňování penězi za známky. „Nejsem rozhodně nakloněn systému, aby za konkrétní známky byly vypláceny dohodnuté finanční odměny,“ říká Mertin. „Pokud už chcete dítě odměnit materiálně, pak občas – například za vysvědčení,“ dodává.

Kdy je čas na psychologa?
Co když nastanou problémy a dítě se odmítá učit, zapomíná na úkoly a je samá poznámka? Každá škola má kontakt na Pedagogicko-psychologickou poradnu. Nejdřív byste ale měli hledat řešení u sebe – víc se školákovi věnovat, pomoci mu s úkoly a promluvit si s vyučujícím. Když nepřinese tato komunikace žádné výsledky, teprve pak je čas obrátit se na odborníka.

Autor: Hana Farkašová