Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Japonská firma pronajímá falešnou rodinu a přátele na svatby

Japonská svatba
8. června 2009 | 13:37

Falešnou rodinu a přátele na svatby pronajímá jistá japonská soukromá firma. Vychází tím vstříc párům, které nemají dostatek svých příbuzných a známých, jimiž by se v souladu s japonskými tradicemi mohli při svatebním obřadu pyšnit.

V Japonsku mnozí lidé vidí svatbu jako událost, na niž je potřeba pozvat co nejvíce hostů. Šéfové z práce pronášejí projevy, pracovní kolegové a kamarádi pořádají vystoupení a příbuzní hosty náležitě vítají.

"Nějaký host se vám nečekaně omluví. Nebo je nepoměr mezi počtem hostů z vaší strany oproti hostům vašeho partnera. V této době je také řada lidí zaměstnaných krátkodobě a nechce se jim zvát svého šéfa," vysvětluje vedoucí zmíněné tokijské společnosti Office Agents Hiroši Mizutani, v jakých případech může jeho firma například pomoci.

Řadového hosta pro účast na svatebním obřadu nabízí firma za 20.000 jenů (3900 korun). Za příplatek 5000 jenů vyšle člověka, který může zazpívat či zatančit. Pokud zájemce přihodí dalších 10.000 jenů, získá člověka, který může přednést lichotivý proslov.

V nynější době recese roste podle Mizutaniho především poptávka po falešných spoluzaměstnancích či firemních šéfech, protože lidé rychle mění práci a v novém prostředí ještě nikoho neznají.

"Na jedné svatbě bylo ze strany ženicha všech 30 členů rodiny, přátel a kolegů z práce pronajatých," říká Mizutani. Byla to totiž druhá svatba ženicha, jemuž se nechtělo zvát hosty, kteří se zúčastnili jeho první svatby.

Firma dostává ročně kolem stovky požadavků na svatby a disponuje asi 1000 lidmi k pronajmutí pro různé příležitosti, včetně pohřbů či školení. Nabízí dokonce falešné partnery, které je možno představit rodině, či sekretářky pro ty, kteří chtějí vypadat důležitě.

Hlavním požadavkem pro zájemce o práci ve firmě Office Agents je nenápadnost. "Důležité je, aby to byli normální lidé... veselí a čistotní, takoví, kteří vypadají, že mají stálou práci," popisuje Mizutani.

Někdy o takovém podvůdku neví ani partner. "Někteří lidé jsou příliš hrdí na to, aby svému partnerovi prozradili, že nemají moc přátel," říká Mizutani.

Autor: brum, ČTK