Oblačno, déšť 21°C

EU navrhuje 18 týdnů placené mateřské dovolené

Po každém porodu jsem si vzpomněla nasvou prvorozenou dceru.
13. března 2009 | 11:59

Evropská unie by ráda podpořila pracující matky. Jedním z návrhů je dát novým matkám 100% peněžitou pomoc v mateřství po dobu 18 týdnů, tedy o čtyři více, než jim zaručují stávající právní předpisy EU.

Evropské země se totiž dlouhodobě potýkají s nízkou porodností, která je nesrovnatelně nižší než na ostatních kontinentech.

V Británii však tento návrh vyvolal vlnu diskuzí. Ženy, a nejen ty, se totiž obávají, zda by toto navýšení nezpůsobilo, že by zaměstnavatelé přestali přijímat mladší a bezdětné ženy.

Znamenalo by to totiž téměř trojnásobné navýšení oproti současnosti, kdy mají místní ženy šest týdnů nárok na 90 % průměrného platu a dalších 33 týdnů dostávají paušální sazbu 117 liber (cca 3400 Kč).

Britský ministr práce Pat McFadden proto oznámil, že jeho země s tímto návrhem zásadně nesouhlasí. Nebude mu to však asi moc platné, protože většina ostatních zemí EU tuto myšlenku podpořila.

V Česku mají v současné době maminky nárok na peněžitou podporu v mateřství ve výši 70 % denního vyměřovacího základu za kalendářní den po dobu 28 týdnů, což je na evropské poměry dlouho…

Peněžitá pomoc v mateřství se u nás vyplácí z nemocenského pojištění. Pokud si ho tedy žena neplatí, nemá na mateřské dávky nárok. K takovému opomenutí dochází často u žen, které podnikají a placení nemocenského pojištění je pro ně dobrovolné.

Zatímco loni činila maximální výše peněžité podpory v mateřství 14 370 korun měsíčně, od Nového roku se zvýšila na 28 890 korun.

Aby žena měla na peněžitou pomoc v mateřství nárok, musí být účastna na nemocenském pojištění alespoň po dobu 270 dní v posledních dvou letech před porodem. Den nástupu na mateřskou dovolenou si určuje žena sama, nejméně však 6 týdnů před očekávaným dnem porodu. Doba poskytování peněžité pomoci v mateřství je různá: 14, 22, 28, 31 nebo 37 týdnů. Nejběžnější je však už zmiňovaných 28 týdnů – platí pro vdané ženy a dále pak 37 týdnů – platí pro osamělé ženy (svobodné, rozvedené nebo ovdovělé).

Výše peněžitého příspěvku v mateřství v dalších zemích EU:

Belgie - žena má nárok na peněžitou pomoc v mateřství 7 týdnů před porodem a 9 týdnů po porodu. Prvních 30 dní je výše peněžité podpory v mateřství 82 % vyměřovacího základu, od 31. dne ve výši 75 %.

Dánsko - žena má nárok na peněžitou pomoc v mateřství 4 týdny před porodem a 24 týdnů po porodu. Výše peněžité pomoci v mateřství je závislá na dosahovaném příjmu před porodem - 90 % vyměřovacího základu.

Estonsko - peněžitá pomoc v mateřství činí 100 % z vyměřovacího základu a je poskytována po dobu 140 dní.

Finsko - peněžitá pomoc v mateřství je ve Finsku poskytována po dobu 105 dní, z toho 30 až 50 dní před porodem. Výše peněžité pomoci v mateřství je závislá na dosahovaném příjmu před porodem - 90 % vyměřovacího základu.

Francie - peněžitá pomoc v mateřství ve Francii je poskytována 6 týdnů před porodem a 10 po porodu u prvního dítěte, u dalšího dítěte 8 týdnů před porodem a 18 týdnů po porodu, u dvojčat 12 týdnů před porodem a 22 týdnů po porodu. Výše peněžité pomoci v mateřství činí 85 % z vyměřovacího základu.

Pláč je pro novorozence jediným výrazovým prostředkem, jak dát vědět, že něco není v pořádku nebo se mu něco nelíbí.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Irsko - žena má nárok na peněžitou pomoc v mateřství po dobu 18 týdnů, a to ve výši 70 % z vyměřovacího základu.

Itálie - peněžitá pomoc v mateřství v Itálii je poskytována dva měsíce před porodem a tři měsíce po porodu. Výše peněžité pomoci v mateřství činí 80 % z vyměřovacího základu za přecházejících pět měsíců.

Kypr - peněžitá pomoc v mateřství činí 75 % z vyměřovacího základu a je poskytována po dobu 26 týdnů.

Litva - výše peněžité pomoci v mateřství činí 70 % z vyměřovacího základu a je poskytována 70 dní před porodem a 56 dní po porodu.

Lotyšsko - výše peněžité pomoci v mateřství činí 100 %z vyměřovacího základu a je poskytována 56 dní před porodem a 56 dní po porodu.

Lucembursko - peněžitá pomoc v mateřství je v Lucembursku poskytována 8 týdnů před porodem a 8 týdnů po porodu, a to po celou dobu ve výši 100 % z vyměřovacího základu.

Maďarsko - výše peněžité pomoci v mateřství činí 70 % z vyměřovacího základu a poskytována 4 týdny před porodem a 20 týdnů po porodu.

Malta - peněžitá pomoc v mateřstvíje poskytována po dobu 14 týdnů a činí 100 % z vyměřovacího základu.

Německo - žena má nárok na peněžitou pomoc v mateřství 6 týdnů před porodem a 12 týdnů po porodu. Výše peněžité pomoci dosahuje 100 % z vyměřovacího základu.

Nizozemí - peněžitá pomoc v mateřství je v Nizozemí poskytována 8 týdnů před porodem a 8 týdnů po porodu, a to po celou dobu ve výši 100 % z vyměřovacího základu.

Polsko - výše peněžité pomoci v mateřství činí 100 % z vyměřovacího základu a je poskytována 16 týdnů při narození prvního dítěte, 18 týdnů při narození druhého dítěte a 26 týdnů při narození dvojčat.

Portugalsko - peněžitá pomoc v mateřství je v Portugalsku poskytována po dobu 120 dní, a to ve výši 100 % z vyměřovacího základu.

Rakousko - peněžitá pomoc v mateřství je v Rakousku poskytována 8 týdnů před porodem a 8 týdnů po porodu - na příkaz lékaře však 12 týdnů, a to po celou dobu ve výši 100 % z vyměřovacího základu.

Řecko - žena má nárok na peněžitou pomoc v mateřství po dobu 56 dní před porodem a 56 dní po porodu. Výše peněžité pomoci v mateřství činí 50 % z vyměřovacího základu.

Slovinsko - výše peněžité pomoci v mateřství činí 100 % z vyměřovacího základu a je poskytována po dobu 105 dní.

Slovensko
- výše peněžité pomoci v mateřství činí 55 % z vyměřovacího základu a je poskytována 6 až 8 týdnů před porodem a 6 týdnů po porodu.

Španělsko - žena má nárok na peněžitou pomoc v mateřství po dobu 18 týdnů, a to ve výši 100 % z vyměřovacího základu.

Švédsko - žena má nárok na peněžitou pomoc v mateřství po dobu 480 dní, a to ve výši 80 % z vyměřovacího základu.

Autor: INT, lena
Diskuse ke článku
.
Související články