Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Lékař: Dítě může kvůli internetu i přestat chodit do školy

Dětem hrozí nejen závislost na počítači, ale také zneužití pomocí internetových chatů.
25. února 2009 | 10:21

Podle Karla Nešpora, primáře oddělení léčby závislostí bohnické léčebny, je i například kvůli klesajícím cenám počítačů "připoutáno" k obrazovce víc dětí než před deseti lety.

Jak řekl na konci ledna agentuře ČTK, záškoláctví podle něj není žádný extrém, do léčebny mu volají rodiče opakovaně, také data ze zahraniční svědčí o tom, že v některých věkových kategoriích se tento problém objevuje poměrně často.
Počítač by měl být podle lékaře vhodně umístěn. "Určitě by rodiče doma počítač měli mít tak, aby viděli, co je na obrazovce, jestli si tam dítě dělá tabulky v excelu, prohlíží pornostránky nebo hraje nějakou hru," radí Nešpor, podle něhož je další postup v případě častého vysedávání dítěte u internetu individuální.
Rodiče mohou zrušit počítač nebo se dohodnout na rozumném množství času stráveného u počítače. Každopádně by však měli vyhledat odbornou pomoc psychologa nebo psychiatra, třeba v pedagogicko-psychologické poradně. Může se stát, že ten u dítěte objeví jiný duševní problém, který se musí léčit, neboť podle Nešpora u části lidí může být příčinou tohoto chorobného počínání i jiná duševní porucha.

Studenti
Autor: Martin Sekanina

 

"Závislost" na internetu je nepravá závislost, neboť internet není psychoaktivní látka, ale má se závislostí společné rysy. Patří k nim nutkavá touha po internetu, zhoršené sebeovládání, odvykací stav (pokud se člověku znemožní hrát, je velmi nervózní), růst tolerance (zvyšování dávek), zanedbávání jiných zájmů a pokračování navzdory nepříznivým následkům, vysvětlil Nešpor.
"Většinou jsou to ti příbuzní, kterým vadí, že syn nechodí do školy nebo že tatínek, místo aby jel s rodinou na dovolenou, tak sedí u počítače," řekl Nešpor, podle něhož se kvůli obtížně stanovitelné diagnóze nedá říci, kolik lidí je postiženo.
Internet odvádí pozornost postiženého od důležitých aktivit. "Někdo místo toho, aby šel do práce nebo do školy, tak sedí u počítače a 'bombarduje domorodce', což samozřejmě - objektivně posuzováno - je naprostý nesmysl, pokud jde o jeho budoucnost nebo existenci," řekl Nešpor.
Závislost na počítači s sebou přináší také zdravotní rizika. Podle lékařů hrozí onemocnění pohybového systému, problémy s páteří, obezita, epilepsie a zhoršení mezilidských vztahů, u hráčů videoher také zvýšené riziko úrazů, větší sklon riskovat a zvýšená agresivita.
Podle studie Mládež a zdraví z roku 2006 se žáci devátých tříd základní školy věnují počítačovým hrám poměrně často. Polovina chlapců uvedla, že hraje počítačové hry alespoň dvě hodiny ve všední dny, o víkendech to bylo 62 procent. U dívek není tato záliba zdaleka tak rozšířená (15 procent ve všední dny, 17 o víkendu).

Dětem hrozí nejen závislost na počítači, ale také zneužití pomocí internetových chatů.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Zájemci najdou 26 cest, jak přemoci "závislost" na internetu a počítačích, na www.drnespor.eu.
svr pba

 

Autor: ČTK
Klíčová slova: děti;internet;
Diskuse ke článku
.
Související články