Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Matka autistického chlapce z Litvínova: Díky za 50 tisíc pro Jakuba (6)!

Jakub získal 50 tisíc korun, za které maminka moc děkuje.
2. prosince 2013 | 15:29

Ve svém světě žije Jakub Minár (6) z Litvínova. Chlapec trpí autismem, hyperaktivitou, nemluví, má poruchu vnímání obrázků a řeči. Naposledy jmenované projevy hodně rozboural za své přítomnosti herec a Jakubův patron Martin Dejdar.

Ten na chlapce mluvil jednou jako baba Jaga z pohádky Mrazík či jinou intonací hlasu a malý autista se zaposlouchal a vyjadřoval svému patronovi náklonnost. Sám se dožadoval přídavku, což není u autistických dětí obvyklé.

Za tím, jak milý Jakub je, stojí trpělivost jeho matky Evy (36). Pracuje na udržení synovy pozornosti a vymýšlí, jak ho zaujmout, aby to pro něj bylo dost srozumitelné. „Co se mu nelíbí, to opouští. Pokud někde nechce být, má snahu odejít,“ popsala matka a pokračovala, že tím se se synem dostává do izolace. Osvědčila se jí metoda Montessori a chtěla by se v rozhodný rok před nástupem do školy věnovat terapii zmíněnou metodou.

Projekt Srdce pro děti obecně prospěšné společnosti Život dětem a deníku Blesk jí na to zajistil 50 tisíc. Kubíkova matka se o nemoci dozvěděla, když mu byl rok a půl. Pracuje jako administrativní pracovnice a v péči o syna jí pomáhá i otec Kubíka, přestože už s nimi nežije.

Herec Martin Dejdar: Běh na dlouho trať!

„Jsem rád, že Jakubově matce finanční dar pomůže a dá ji pocit, že na vše není sama s rodinou,“ řekl Blesku Martin Dejdar. Toho Jakub mile překvapil, jak zvládl přítomnost cizích lidí a s ohledem na své postižení se choval poměrně důvěřivě. „Pro matku synova nemoc znamená hodně trpělivosti. S autismem je to běh na dlouhou tra, nejspíš na celý život,“ dodal herec.

Co je autismus

Slovo pochází z řečtiny a znamená sám. Autistický člověk, žije ve svém světě. Je to vývojové duševní postižení, projevující se abnormálními reakcemi na své okolí, stálými opakujícími se vzorci chování a narušenými komunikačními schopnostmi.

Montessorická škola

Je to mateřská nebo základní škola, jež se řídí zásadami, které navrhla italská lékařka a pedagožka Maria Montessori (*1870-+1952). Výchovu chápe jako realizaci svobody dítěte a vychází z jeho potřeb. Hodnocení je bez známek. Tempo výuky přizpůsobuje možnostem dítěte.

Jak můžete přispět i vy?

Pošlete dárcovskou SMS ve tvaru: DMS SRDCEPRODETI na číslo 877777 (cena dárcovské sms 30 Kč, z toho 28,50 Kč jde přímo na pomoc. Služby DMS provozuje Fórum dárců.

Autor: Helena Lacinová, piffk
Video se připravuje ...