Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Tomášek (7) touží udělat sám první kroky

22. ledna 2009 | 05:00

Sedmiletý Tomášek Doubrava z Ostravy se rodičům narodil jako třetí dítě. Takové usměvavé sluníčko. Milý chlapec, který se neuvěřitelně rád mazlí a tulí.

Nedokáže ale sám chodit ani jíst, prakticky neumí mluvit a ve spánku ho provází těžké epileptické záchvaty končící bezvědomím. Blesk a Srdce pro děti se mu rozhodly pomoct.

Narodil se plánovaně ve 38. týdnu. "Těhotenství jsem měla pohodové, porod proběhl normálně. Ve třech měsících a l e neurolog potvrdil u Tomáška opožděný vývoj," říká máma Jana. Chlapec podstoupil řadu vyšetření. "Vyslechli jsme si pak s pláčem šokující a skutečnou diagnózu. Příčinou mozkové obrny mohla být podle lékařů třeba chřipka v těhotenství," vzpomíná Jana.

Kdo se na nás může obracet?

Cílem akce je pomoci hlavně handicapovaným a nemocným dětem. Na Blesk by se tak měli obracet rodiče, rodinní příslušníci či jiné zainteresované osoby od dětí!

Komu chceme pomoci?

Například dětem, které trpí handicapem... Dětem, které postihla těžká nemoc či zranění... Dětem, které nemají rodinu a po něčem pro ně nedostupném obrovsky touží...

Kam psát?

Vaše dopisy s popisem problémů konkrétních dětí posílejte na adresu Blesk, Komunardů 42, 170 00 Praha 7 - heslo »Srdce pro děti«. Můžete samozřejmě i mailovat na adresu srdceprodeti@ringier.cz.

Jak můžete přispět i vy?

Pošlete jakoukoliv částku na účet 83297339/0800, pod var. symbolem 1234, či přispět dárcovskou SMS ve tvaru: DMS ZIVOTDETEM na 87777 (cena dárcovské SMS činí 30,– Kč)

Dnes je sedmiletý Tomášek mentálně na úrovni tří- až čtyřletého dítěte. Obrovskou a láskyplnou oporou jsou mu sestra Nela (15) a bráška Dan (17).

Rodina ho krmí

Tomášek totiž ani nedokáže normálně pozřít jídlo. Neumí žvýkat, kousat a ani převalovat jídlo jazykem. „To jsme mu mixovali a teď ho krmíme jen po opravdu malých kouscích. Jinak by se mohl udusit,“ vysvětluje trápení Jana Doubravová.

"Vím, jak to musí být pro něj těžké, když nám chce něco sdělit, a nemůže," pokračuje dále máma.

»Mluví« přes počítač

Tomášek je ale tak učenlivý, že se naučil komunikovat přes dotykovou obrazovku počítače. Rodina mu také zhotovuje komunikační tabulku s piktogramy. Máma absolvovala i kurz takzvané alternativní augmentativní komunikace. Tomáška teď učí znakovou řeč formou přirozených gest.

Noční můrou jsou ale pro celou rodinu epileptické záchvaty, které Tomáška provázejí ve spánku. „Je v bezvědomí, oči má v sloup a přestává i dýchat. Trvá to až tři minuty. Pak se probudí a je zcela zpocený a naprosto vyčerpaný,“ zoufá si nešťastná máma.

Maminka opustila práci

Paní Jana musela opustit práci zdravotní sestry, protože Tomášek potřebuje neustále její péči. Vozí ho každý den do stacionáře v Porubě, kde chlapec pilně cvičí. "Museli jsme to i na čas přerušit, protože nám dosluhuje auto. Tomášek roste a potřebujeme vůz s větším zavazadlovým prostorem, aby se nám tam vlezl i invalidní vozík. A to je další velký problém, protože máme nárok na příspěvek do výše 100 tisíc jednou za pět let," povzdechne si paní Jana.

Snaží se chodit

"Strašně nás trápí, že Tomík nemůže chodit. Pohybuje se plazením po zemi nebo pomocí dětského odrážedla. Před dvěma měsíci začal na kolínkách hopsat jako žabka a má je odřená až do krve," říká Jana. Teprve v sedmi letech udělal první krůčky, ovšem máma ho musí pevně držet.

"Potřebuje spoustu rehabilitačních pomůcek, kterému mu pomohou zvládat překážky v tak složitém každodenním životě. Letos třeba půjde do školy a musí mít speciální polohovací židli se stolečkem," říká maminka.

Co mu Blesk koupí?

"Dnes ale nejvíce potřebuje speciální chodítko s oporou v pase, aby se mohl sám přemisťovat po bytě i venku. Tomášek totiž nemá stabilní pánev." Podle ní je chlapec nejšťastnější, když se může na svět dívat vzpřímený a ne jen ze země. A právě speciální chodítko za 43 tisíc korun Blesk a Srdce pro děti Tomáškovi koupí!

"Vím, že se nikdy neuzdraví, ale otevřou se mu doposud nepoznané prostory, jiný pohled na svět. Bude zase šťastnější, když se bude moci sám pohybovat," je přesvědčená Jana Doubravová.

Autor: Ivana Žáková
Video se připravuje ...