Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Zataženo, déšť 15°C

Jak se jim dívá na svět

Chraňte zrak svých dětí
18. září 2008 | 10:18

Máte pocit, že vaše dítko šilhá, ale věříte, že z toho vyroste? Opisuje s chybami? Nemusí být nepečlivé, možná špatně vidí.

Dětský zrak se vyvíjí postupně, při některých problémech je ale potřeba zpozornět. Nenechte bez povšimnutí skutečnost, že vaše dítě šilhá, drží hlavu na stranu, je světloplaché nebo nereaguje na světlo, dělá grimasy, naráží do nábytku, má problémy, když je šero.

Pokud dítěti utíká oko do půl roku života, je to normální. Jestliže šilhá i později, je už nutné navštívit lékaře. Za šilháním se mohou skrývat i mnohé vážnější poruchy zraku. Pokud je jeden z rodičů tupozraký, je vhodné vzít dítě na kontrolu k odborníkovi a vyloučit poruchu zraku.

Pokud se léčba zahájí do šesti let věku dítěte, bude v pozdějším věku vidět bez problémů.

Dopouští se dítko chyb při opisování, nechává při vysávání na koberci smítka? Nemusí to znamenat, že je nepořádné, ale možná špatně vidí. Když má dítě problémy se čtením, nevidí ve škole na tabuli, nebo mžourá, může být krátkozraké. Ihned navštivte očního lékaře, tato oční vada se koriguje brýlemi.

Šilhání se musí řešit
Péťovi je půl roku a jedno očičko mu trochu utíká. Jedna lékařka jeho mamince řekla, že si toho nemusí všímat, že to přejde samo, a druhá naopak zastává názor, že je to třeba řešit. Maminka se rozhodla dát na doporučení druhé lékařky a dobře udělala. Šilhání totiž není jen kosmetická vada, ale často jde ruku v ruce s vážnou poruchou zraku.

Není správný názor, že dítě, které šilhá, stačí vyšetřit až po roce života a že šilhání je jenom kosmetický defekt. Když rodič zjistí jakoukoliv odchylku od normy ve zrakovém projevu, měl by co nejdříve vyhledat očního lékaře. Ten po vyšetření stanoví diagnózu a zvolí vhodný postup léčby.

Chraňte zrak svých dětí
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Jak se odstraňuje šilhavost
Lékaři upozorňují, že je důležité zahájit léčbu již v útlém věku. Na cvičení tupozrakosti navazuje nácvik správného postavení a spolupráce obou očí. Cvičení se provádí na specializovaném pracovišti – ortooptice, které je vybaveno různými přístroji, pomocí kterých se nacvičuje spolupráce obou očí. Když žádná z těchto metod nezabere, přichází na řadu chirurgický zákrok.

Otestujte zrak dítěte hrou

Jak si mohou rodiče ověřit, zda je zrak jejich dětí v pořádku?

* Krátce po narození posviťte vedle hlavičky dítěte baterkou a čekejte, zda se otočí za světlem.

* Tři měsíce věku – upoutejte pozornost dítěte pestrobarevnou hračkou, nemělo by z ní spustit oči.

* Sedm měsíců – schovejte se dítěti za časopis nebo za závěs a čekejte, až vás najde pohledem.

* Jeden rok – podávejte kojenci kostičky nebo si hrajte s balonem, pozorujte, zda věci dobře chytá a drží.

* U starších dětí – všímejte si, zda je dítě světloplaché, často mžourá nebo jestli naráží do nábytku.

Rady pro rodiče: čeho si všímat

- Všímejte si reakcí dětí na zrakové podněty, i na ty bez zvukového efektu. Je vhodné porovnat obě oči (přikryjte jedno oko), takto lze odhalit stranový rozdíl ve vidění.

- Sledujte postavení a pohyblivost očí všemi směry. Úklon hlavy na stranu může mít též příčinou v oční vadě.

- V případě, že se v rodině vyskytují diagnózy, jako jsou například šilhavost, refrakční vada (krátkozrakost, dalekozrakost, astigmatismus) nebo jiné vrozené oční vady, je vhodné co nejdříve podstoupit preventivní vyšetření zraku.

Autor: hr, lap
Klíčová slova: bpž, děti, zrak, šilhání, oči
Související články