Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Žízeň nemá šanci

6. srpna 2008 | 14:17

V zápalu her děti úplně zapomínají pít. Často ani nemívají pocit žízně, proto je u nich nebezpečí dehydratace větší než u dospělých.

Množství potřebných tekutin se mění podle věku a fyzické aktivity, ale i podle teploty okolí.

V horkých letních dnech byste měla více než jindy dbát na to, abyste dětem zajistila odpovídající přísun tekutin.

Některé děti pijí málo, jiné hodně, některé dokonce odmítají vodu a dožadují se jen sladkých nápojů. "Abychom děti přiměli dodržovat správný pitný režim, mělo by být jeho složení velmi pestré. Vody, minerálky, čaje a džusy ředěné vodou," radí PhDr. Iva Málková ze společnosti STOB.

Nápoje s velkým množstvím cukru jsou v pitném režimu hlavním nešvarem. Dětem chutnají většinou ty sladké, které ale zbytečně zatěžují žaludek. Cukr zpomaluje vstřebávání vody, nemluvě o následném zvýšeném výskytu zubního kazu. Sladké limonády navíc obsahují konzervační látky, barviva, aromata a umělá sladidla, která představují další zátěž pro dětský organismus.

Voda je základ
Snažte se děti naučit pít nesycenou vodu. Pro zpestření ji střídejte s džusy ředěnými minerálkou nebo vodou. Neslazené ovocné čaje nebo čerstvě vymačkaná ovocná šťáva smíchaná s vodou, případně přírodní sirupy s vodou jsou další možností, co nabídnout malým žíznivcům.

Proč ředit džusy
Pro zpestření pitného režimu můžete dětem podávat 100 % ovocné džusy, ale ředěné alespoň v poměru 1:1. Obsahují totiž velké množství cukru. Citlivým osobám může větší obsah ovocných kyselin způsobit i žaludeční potíže. S naředěným džusem si organismus poradí mnohem lépe.

Když nepije
Pokud máte pocit, že vaše dítko pije opravdu málo, pravidelně ho pobízejte a nechte mu láhev s vodou neustále na očích. Kromě toho mu podávejte dostatek ovoce a zeleniny, protože zajistí alespoň částečné doplnění tekutin.

Kolik mají pít
Kojenec v prvních měsících života potřebuje až 150 ml na kilogram tělesné hmotnosti, pětikilogramové miminko tedy asi 750 ml tekutin denně. Školák by měl vypít minimálně 2 litry.

4 až 7 leté dítě potřebuje 1,60 l

7 až 10 leté dítě potřebuje 1,80 l

10 až 13 leté dítě potřebuje 2,15 l

13 až 15 leté dítě potřebuje 2,45 l

15 až 19 leté dítě potřebuje 2,80 l

Údaje v tabulce jsou orientační. Přibližně 0,5 l tekutin dítě přijme ze stravy. Při sportu nebo v horkých dnech by měl být přísun tekutin vyšší než uvedené hodnoty.

NAŠE TIPY

Žízeň uhasí
Ochucená voda Jupík Aqua je bez barviv, sladidel a umělých přísad. Nová půllitrová láhev se sportovním uzávěrem si najde příznivce zejména mezi dětmi ve věku 7 až 12 let. Na výběr je příchuť citron, jablko a jahoda. Doporučená cena je 13,90 Kč.

Jupík Aqua s příchuí citron, jablko nebo jahoda, doporučená cena 13,90 Kč
Autor: archiv firmy

Dobrá voda po ruce
Konvice značky Anna je vybavena novou generací vodních filtrů Active plus magnesium, které zabraňují proniknutí částeček špíny, odstraňují nežádoucí pachy, změkčují vodu a obohacují ji o hořčík. Voda z konvice je vhodná i pro děti. Doporučená cena je 639 Kč.

Konvice značky Anna je vybavena novou generací vodních filtrů, doporučená cena 639 Kč
Autor: archiv firmy

Autor: Ladislava Protivanská
Související články