Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Naučte děti jíst!

Karolina
7. října 2008 | 14:28

Strava v dětství předurčuje kvalitu života. Víte, že počet obézních dětí roste takovým tempem, že lékaři už hovoří o moru třetího tisíciletí?

Víte, že strava, kterou dáváte svému děťátku v prvních třech letech může změnit celý jeho život? Dětská výživa ovlivňuje nejen celoživotní stravovací návyky, ale i to, zda mu už v mladém věku bude hrozit infarkt.

Výživa ovlivňuje zdraví
Kritické období, kdy složení stravy může ovlivnit kvalitu života i na několik desetiletí, začíná už v prenatálním stadiu a trvá zhruba do tří let věku. V tomto období prochází organismus největšími změnami, z nichž některé si může nést až do dospělosti. Nejde jen o riziko vzniku obezity a srdečních onemocnění, ale také o fungování imunitního systému a později o správnou funkci mozku. Proto je důležité pěstovat vhodné stravovací návyky už od kojeneckého věku.

Příliš sladkostí
Pediatři jsou současnou výživou dětí znepokojeni. Jeden z nejproblematičtějších faktorů je podle nich příliš mnoho sladkostí a sladkých nápojů, nedostatečný pitný režim a nedostatek ovoce a zeleniny v dětské stravě. Základní příčinou těchto problémů jsou zažité stravovací návyky v rodinách, protichůdné informace a nedostatečné znalosti o správné výživě dítěte.

Některé děti pijí málo, jiné hodně, některé dokonce odmítají vodu a dožadují se jen sladkých nápojů.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Co by měli rodiče vědět

 

* O SOLI
Děti by měly konzumovat jen desetinu množství soli v porovnání s dospělými. Rychle si totiž zvyknou na vysokou hladinu soli v potravě, což vede k její zvýšené spotřebě v pozdějším věku.

* O MLÉCE
Předčasný přechod na kravské mléko pediatři nedoporučují zejména proto, že obsahuje 2x více soli než standardní kojenecká mléka.

* O "ZDRAVÝCH" CEREÁLIÍCH
Skrytou sůl obsahují i potraviny určené k rychlé přípravě, například snídaňové cereálie (pro děti starší tří let), i když bývají označovány jako zdravé a přírodní.

* O CUKRU
Sladké potraviny nejsou pro děti vhodné. Ve stravování dětí má svoje místo strava s omezeným obsahem cukru podávaná střídmě a s ohledem na správnou ústní hygienu.

* O ŽELEZE
Potřeba železa nezbytného pro růst mozku je nejvyšší u dítěte ve věku kolem 7 měsíců. Proto je důležité, aby i strava byla přizpůsobena jednotlivým stadiím vývoje jedince.

* O OVOCI
Dítě by mělo dostávat 2-3 porce ovoce denně. Jejich velikost by se měla postupně zvyšovat. Z několika lžiček ovocného příkrmu v prvních měsících až po dávku, která zhruba odpovídá velikosti pěsti batolete. Jednu dávku lze nahradit 100% ovocnou šťávou.

Autor: 

Děti a zelenina

* Batolata často rezolutně odmítají zeleninu, zejména tu, která má zelenou barvu (například brokolici).

* Když už dítě přistoupí na konzumaci určitého druhu zeleniny, obvykle ji nejprve až 10x ochutná. Není to nic zvláštního, protože je přirozené, že člověk odmítá kyselé a hořké chutě.

* Dítě spíše akceptuje sladší a hutnější zeleninu, jako jsou hrášek a mrkev. A nejčastěji odmítá hořké druhy, jako například květák a brokolici.

Při vaření se můžete šíření zápachu aspoň částečně vyhnout.
Autor: PROFIMEDIA.CZ

DOPORUČUJEME

Vítek Chaloupka: Jak (ne)krmit otesánka
Znýmý dietolog se pokouší novou kuchařskou knihou bojovat proti aktuálnímu problému dnešní doby - dětské obezitě. Nabízí řadu receptů a rad a především myšlenku, že fyzická a duševní kondice dětí je především v rukou rodičů.
XYZ, váz., 208 str., 199 Kč

 

Autor: Ladislava Protivanská
Klíčová slova: bpž, děti, strava, stravování, výživa
Související články