Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

7 vět, které byste nikdy neměla říkat dceři v pubertě

  • Jedním uchem dovnitř, druhým ven... U některých hlášek matek vlastně ani není divu.
    1. června 2015 | 06:00

    "Na tohle máš ještě dost času!" Jakmile tohle pronesete coby matka pubertální dcery, jste odepsaná. A vět, kterými se v očích takové dívky shodíte, je samozřejmě mnohem více. Ale možná ještě horší jsou věty, kterými ublížíte především jí. Proto raději počítejte do deseti, než něco vypustíte z úst. 

  • 1. Kam v tom jdeš?

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Vy už si nepamatujete na svá pubertální léta a styl, který by šlo popsat nějak jako "čím hůře, tím lépe"? Dobře, vy jste možná nosila důchodky á la babička, sukně až na zem a příšerná batikovaná XXL trika, zatímco vaše dcera vyznává podivný sportovní styl, ale v zásadě je to podobné. Pokud nejde do školy v podprsence a sukni připomínající jen bederní pás, nechte ji žít. 

  • 2. A košilku máš?

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Asi takhle. Pokud je vaše dcera náchylná k nachlazení, možná bez košilky občas nastydne, ale masový jev to není – k poznání, že košilka je někdy zatraceně fajn, si musí každá dospět sama. 

  • 3. Budeme kamarádky, jo?

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Můžete po dospívající dceři chtít, aby vám řekla, že máte poloviční zadek než nesympatická sousedka, a ještě vám potvrdila, že vypadáte sotva na třicet, ale raději to pusťte z hlavy. Podobné debaty patří mezi vrstevnice, nikoli mezi matku a dítě – vy dvě prostě kamarádky být nemáte, váš vztah je založený na něčem jiném. Vy jste, chtě nechtě, ta, která má být autoritou a která disponuje právem veta, které možná budete občas muset použít. A to mezi kamarádkami nejde. 

  • 4. Na tohle máš ještě dost času!

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Představy rodičů a dětí o tom, co si kdo může a nemůže dovolit, se v pubertě začínají diametrálně rozcházet. Můžete dceři zakazovat pití a vymlouvat kouření, ale už těžko třeba sex, když ho zákon umožňuje od patnácti. Nebo takhle: v debatě se klidně pobavte o tom, jak to vidíte vy a jak jste to vnímala a prožívala v jejich věku (za to jsou dokonce body plus), ale zkuste se vyhnout striktním zákazům a prohlášením typu "na to máš dost času, zatím se koukej učit". 

  • 5. To nevadí, že nejsi tak krásná, jednou si tě někdo vezme

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    I vaše dcera možná vidí, že se kolem ní netočí tolik kluků jako kolem třídních krásek, pokud není jednou z nich. Nebo o to možná ani tolik nestojí, každá dospívající dívka to má hozené jinak. Každopádně moudrá matka ji nebude utěšovat, že nevadí, když není tak hezká, a že o ni jednou určitě někdo zájem mít bude a že stačí, když bude tiše sedět v koutě, a dočká se. 

  • 6. Z tebe fakt nikdy nic nebude

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Puberťáci jsou na zabití. Ale ani to není důvodem k tomu, abyste dceři neustále předhazovala, že je budižkničemu a že z ní nikdy nic kloudného nebude, protože to vy v jejím věku už jste... Co? Naopak, i když se tváří sebevědomě a hází po vás kyselé obličeje, dost možná potřebuje povzbudit a pochválit. 

  • 7. To mi snad děláš naschvál, ne?

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Je jedno, zda jde o špatné známky nebo třeba o to, že dcera v šestnácti po deseti letech sekne s hrou na klavír. Může vás to mrzet, ale ona za sebe musí přebírat čím dál větší zodpovědnost a tohle je její součástí. Jejím úkolem není, aby dělala, co vám na očích vidí, a snažila se vám ve všem zalíbit. Samozřejmě pokud by se nesnažila vůbec a chtěla ze školy odejít, to je něco jiného. Ale o tom tu řeč není. 

Diskuse ke článku
.