Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Rodinná rána: Přání vs. realita. 9 rad pro to, aby to zítra bylo lepší

  • Vypadá to u vás doma ráno přesně takhle? Tak to máte štěstí. Pokud ne, vězte, že jste na tom jako většina z nás
    26. května 2015 | 06:00

    Sluníčko nás šimrá na nose, protahujeme se v posteli, vypadáme zatraceně sexy a pak si v klidu popíjíme kafíčko... Takhle nějak by to mělo po ránu vypadat. Jenže skutečnost je mnohem drsnější. Manžel je nevrlý, děti se loudají a my si do kafe nalijeme zkyslé mléko. Lékař Kukku Ramesh z léčebného hotelu Larimar v rakouském Stegersbachu má několik rad pro ty, kdo to chtějí změnit. Jenže – pojďme si jeho dobře míněné rady porovnat s realitou. 

  • 1. Začněte pomalu aneb copak to jde?

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Doporučení lékaře: Ideální je vstát cca o půl hodiny dříve, než se probudí ostatní.

    Realita: Pokud máte děti, budí vás v době, kdy máte hlubokou noc, a vstávat je proti přírodě. Takže vás ani nehne, abyste se do ranního šílenství zapojovala o hodinu dřív, protože pak budete v devět ráno tak utahaná, že si v práci budou myslet, že jste po flámu. V případě, že děti už nemáte nebo jsou odrostlé, jste zase s největší pravděpodobností ponocovala, protože se nemůžete nabažit pocitu, že si můžete dělat, co chcete, a ráno vás nikdo nebudí nervy drásajícím křikem: Mamí, jsem vyspinkanej, mammííí snídani. 

  • 2. Trik s budíkem aneb tohle ani zkoušet nebudu

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Doporučení lékaře: Nemějte ho blízko postele, abyste museli vstát a zaklapnout ho.

    Realita: I když si se zaťatými zuby a nekonečným odhodláním přece jen budík na pátou nařídíte, postavíte si ho na druhou stranu ložnice a jste připravená opravdu vstát, jeho drnčení uprostřed noci (alespoň z vašeho pohledu) vás nejdřív k smrti vyděsí, takže se začnete třást a křičet na manžela, ať ten zatracený krám vypne, jinak ho prohodíte oknem. Klidné povahy se k budíku doplouží samy, aby ho zaklaply, spláchly do záchoda a šly si na hodinku nebo dvě lehnout.

  • 3. Jak se ráno rychleji obléknout aneb to asi nedáme

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Doporučení odborníka: Jděte ven z ložnice, oblékejte se jinde.

    Realita: Tahle rada možná funguje na muže, kteří oblečení moc neřeší, ale vy si pečlivě připravíte, v čem ráno vyrazíte do světa, nanosíte si svršky do obýváku a s napnutými nervy, aby vám do intimní převlékací chvilky nepřišel puberťák, se začnete oblékat. Jenže zjistíte, že v šatech, na které jste měla náladu včera, nevyrazíte ani náhodou, dojdete do ložnice, vezmete druhou variantu oblečení, donesete si ji do obýváku, znovu se převléknete – a to opakujete zhruba třikrát až pětkrát, dokud nevzbudíte manžela a nevyrobíte si hromadu věcí, které budete půl hodiny nosit zpátky do skříně a uklízet.

  • 4. Cvičení po ránu? Ach ano, jistě!

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Doporučení odborníka: Ranní cvičení zvyšuje efektivitu – díky němu zhubnete více a zároveň vás nabije energií. 

    Realita: O tom žádná, víte to vy i odborníci na zdravý životní styl, ale vzhledem k tomu, že jste ztratila drahocenný čas nekonečným hledáním správného modelu a odnášením oblečení, zvládnete se maximálně protáhnout při čištění zubů. Ovšem v hlavě máte nezničitelné odhodlání, že zítra už to bude jinak. Nebo pozítří?

  • 5. Nabuďte se hudbou? Bereme, ale jak?

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Doporučení odborníka: Pusťte si hudbu, kterou máte rádi, a vždycky vás nakopne!

    Realita: To by šlo, jen si ji musíte pustit tak potichu, abyste nevzbudila ostatní členy rodiny, kteří vaši ranní diskotéku můžou brát jako výzvu k divokému tanci a nulové přípravě do školy.

  • 6. Potřebujete zeleninovou šťávu! Ale kde ji vzít?

    Zkuste dietu složenou z čerstvě vymačkaných džusů!
    Autor: Profimedia.cz

    Doporučení odborníka: Vychutnejte si sklenici odšťavněné čerstvé zeleniny nebo ovoce. 

    Realita: Jenže kde máte vzít čas na odšťavování, mytí odšťavovače a uklízení zbytku ovoce? Budete ráda, když si během maskování absolutní nevyspalosti v koupelně stihnete vysrknout horké kafe.

  • 7. Ranní noviny? Jistě!

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Doporučení odborníka: Dejte si odměnu, čerstvé noviny nebo jednu kapitolu knihy, ideálně s hrnkem kávy.

    Realita: Tenhle ráj si můžete dopřát jedině v případě, že vstanete o tři hodiny dřív, než musíte (někdy kolem druhé nebo třetí v noci). Natáhnete se s kafíčkem v obýváku pokrytém výše zmíněným oblečením, do ruky si vezmete noviny a za pár hodin vás potomci najdou spokojeně odchrupující s časopisem na obličeji.

  • 8. Společné snídaně? Ano, prosím?

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Doporučení odborníka: Dejte si společnou snídani s rodinou!

    Realita: Lítáte jako hadr na holi, protože každý chce k snídani něco jiného. Na jedné pánvi smažíte vajíčka a slaninu pro manžela, dětem doděláváte lívance, mažete chleby na svačinu, vaříte černý čaj, ovocný čaj, kakao a děláte džus a poslední, na co máte náladu, je sednout si a předstírat ranní pohodu z reklamy. Než odejdete do práce, musíte totiž tu snídaňovou spoušť vygruntovat, takže se najíte tím, že každému uďobnete kousek z talíře, a slibujete si, že ranní snídaňový rituál necháte až na vánoční svátky.

  • 9. Kdy jít spát? Co nejdřív...

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Doporučení odborníka: Jděte spát o hodinu dříve, ráno bude vše snazší.

    Realita: Děti honíte do postele do deseti hodin, jste vyčerpaná, téměř polomrtvá a po celodenní šichtě usnete u televize, protože jste si za odměnu chtěla dát alespoň jeden seriál. Co z toho plyne? Ať je u vás ráno, jaké chce, užijte si ho. Až budete v důchodu, možná vám čas na dodržování zásad správného vstávání konečně zbude. (maj)

Autor: Majka Dvořáková
Diskuse ke článku
.