Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Dopis Ježíškovi? Dnešní děti ho posílají e-mailem!

  • Panenku, vláček nebo tablet? Děti nejsou ve svých nárocích nejskromnější, ale většina z nich se snadno srovná s tím, že všechna přání pod stromečkem nebudou
    26. listopadu 2014 | 06:00

    Když si před několika lety kolega stěžoval, že mu místo roztomilého dopisu pro Ježíška pubertální děti posílají mail s odkazy na věci, které by si přály k Vánocům, smála jsem se mu. U nás doma se smolily klasické dopisy za okno. Dneska už jsem na tom stejně. Uklidňuje mě, že je to všude podobné, i když jsou zásadoví rodiče, kteří elektronické objednávání zatrhli. Ale jinak, proč vlastně ne? Jak si vlastně dnešní kluci a holky píšou o přání, která by chtěli splnit pod stromečkem, a jak by na to rodiče měli reagovat? 

  • Milý Ježíšku... tady máš mail, stačí kliknout

    Autor: Shutterstock.com
    Tenhle trochu odlidštěný způsob má jednu zásadní výhodu: víte přesně, co si potomek přeje, a nehrozí, že mu koupíte trapný svetr se soby, zatímco on si pod pojmem svetr představoval nějaký nudný šedý hadřík. Jen si s tímhle způsobem pospěšte, protože některé e-shopy mohou mít před Vánoci vyprodáno, případně berou objednávky sotva do půlky prosince. Zvláštní kategorii představují e-maily, které vám dorazí potom, co dítě na stránkách nějakého e-shopu vypíše svoje přání a e-mail toho, kdo mu ho má splnit. Chcete-li zachovat zdání vánoční romantiky, můžete se s dětmi domluvit, že vám nepošlou jen seznam odkazů, ale přičiní se i o elektronický dopis pro Ježíška v úvodu e-mailu. 

  • Mami, přeju si tohle, tohle a taky tohle aneb vážně chcete dát dítěti do rukou katalog?

    Autor: Shutterstock.com

    Někteří rodiče už na dopisy Ježíškovi rezignovali a dají potomkům do ruky katalog hraček, aby si svá přání vybrali tam. A zároveň si vyčítají, že už v tom není žádné předvánoční kouzlo... "Netěší mě to, ale jakmile děti zjistily, že tyhle katalogy existují, už není cesty zpět. Donutila jsem je alespoň k tomu, že obrázek vybrané stavebnice vystřihnou, nalepí na papír a napíšou, proč si ho tak moc přejí," popisuje Ilona Hanáková z Brna.  

  • Když máte dítě mezi přáteli na Facebooku...

    Autor: Shutterstock.com
     ... dopadnete jako já. Jedno moje dospívající dítě už se totiž ani e-mailem neobtěžuje – celý svět přece chatuje. Takže mi svá přání posílá přes chat na Facebooku a mezitím se mnou řeší třeba to, zda ho v pátek pustím do kina. Stala se z toho taková hra, protože já na tyhle odkazy na značkové čepice nebo skvělý školní penál zásadně nereaguju, takže on stejně zůstává napjatý, zda si Ježíšek všiml. 

  • Wishlist aneb seznam přání, který najdete na internetu

    Autor: Shutterstock.com
    Zvláště v zahraničí jsou populární webové aplikace, v nichž si obdarovaný sepisuje dárky, které si přeje, a možným dárcům pak posílá jediný odkaz, zatímco oni se mohou sami rozhodnout, co koupí. V Česku se takzvaný seznam přání neboli wishlist stal populárním zejména v souvislosti se svatbami, ale mnoho lidí, zejména mladých nebo dospívajících, ho využívá i kolem Vánoc – funguje tu například aplikace Dej mi dárek. Původně šlo o malý rodinný projekt, dneska už ho využívá několik tisíc uživatelů. Aplikace je šikovná i v tom, že uživatelé do poslední chvíle netuší, které z jejich přání se splní. Podobně funguje i služba zvaná Wishlistie, navzdory anglicky znějícímu názvu rovněž v češtině. Pokud vám nevadí angličtina, můžete rovněž zdarma využít web Christmaswishlist.com

  • Klasický dopis za okno mohou psát i dospělí

    Autor: Shutterstock.com

    Jedna moje kamarádka se letos zaradovala, když její sedmiletý syn navrhl, že jako vždycky napíše Ježíškovi. Radost jí vydržela jen do chvíle, než si ho přečetla – šlo o seznam více či méně drahé elektroniky, které vévodily tablet "miniepl" a nový mobil. Naštěstí se tam objevila i nějaká stavebnice. A mimochodem, napadlo vás někdy, že děti to nemají o nic snazší než vy, pokud jde o to, co vám mají dát k Vánocům? Jakmile vyrostou z psaní dopisů ony, můžete štafetu převzít vy – napište pár malých přání a dejte je za okno tak, aby děti věděly. 

Diskuse ke článku
.