Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Děti zamířily do školy – a my do banky aneb jak ustát na začátku školního roku finanční tíseň

1. září 2014 | 00:00
Prezentace klienta |

Prázdniny jsou opět u konce a nastává to, na co se mladá i starší generace těší zhruba stejně – návrat do školních lavic. Rodinný rozpočet, už tak pocuchaný výdaji za dovolené, rekreace a tábory, tak čeká další „darda“ v podobě výdajů za školní potřeby a kroužky. I při sebelepším plánování se pak může stát, že peníze prostě nevyjdou…

 

V takovém případě častokrát saháme k různým drobným úvěrům. Jak si půjčit tak, abychom si brzy nervali vlasy nad upomínkami? Několik tipů, jak odbourat zářijovou finanční tíseň, má Tomáš Konvička, obchodní ředitel společnosti Fair Credit, která se zabývá poskytováním drobných nebankovních půjček.

Důvěřuj, ale prověřuj

„Naprosté většině problémů se vyhnete, když si zvolíte tu správnou společnost,“ radí na úvod Konvička. „Nezáleží příliš, jestli si vyberete některou z bank, nebo nebankovní společnost, i když obojí má svoje výhody. Hlavní je, aby společnost byla prokazatelně stabilní a prověřená,“ říká. Ze soutěže by měly okamžitě vypadnout obskurní nabídky „půjček bez rizika“, které se dají objevit na různých cárech papíru po nástěnkách a sloupech. Zde platí: berte jen takovou společnost, která má na letáku uvedené logo a webové stránky, a na nich jsou pak dohledatelné další informace, především sídlo firmy a její obchodní údaje.

Standardem je dnes už i bezplatná infolinka nebo on-line kontaktní formulář, kde můžete pokládat své dotazy. Většina společností má na stránkách i orientační kalkulačku, kde si můžete plánovaný úvěr předem propočítat.

Rovné jednání – půl úspěchu

Další „pojistky“ vám pak poskytne schůzka s bankovním úředníkem nebo s obchodním zástupcem společnosti, který by s vámi měl smlouvu o úvěru uzavřít. „Neexistují hloupé otázky,“ říká Tomáš Konvička. „Projděte si celou smlouvu a bombardujte zástupce otázkami na všechno, čemu nerozumíte. Měl by být schopný a ochotný vám jasně odpovědět.“ A pokud ne? Vyprovoďte ho a porozhlédněte se jinde. Ze smlouvy by mělo být na první pohled jasné, kolik si půjčujete, kolik za to zaplatíte a v kolika splátkách. Žádná džungle právnických výrazů, žádné nesrozumitelné odstavce, žádné dodatky mikroskopickým písmem (které jsou nyní již zákonem zakázané).

Upřímnost by ale měla být oboustranná. V žádném případě si nesmíte vymýšlet nebo přibarvovat skutečnost – třeba zamlčet ztrátu zaměstnání, nadsadit své příjmy a podobně. Smlouva by pak byla nastavená neadekvátně a vám by hrozilo, že vám nezbydou prostředky na splácení úvěru.

Zatloukat? Zde rozhodně ne

Různými triky si můžete výrazně zpříjemnit i tu nejméně oblíbenou část úvěru – jeho splácení. „Mnoho nervů vám ušetří důsledná evidence,“ říká Tomáš Konvička. „Při poskytnutí úvěru byste měli obdržet papír, na kterém jsou splátky jedna po druhé rozepsané. Každou z nich si nechte po zaplacení potvrdit společností a na papíře si ji odškrtněte,“ radí. Některé společnosti již mají takovou evidenci vestavěnou do webových stránek a lze ji vést on-line.

A co když přijde na nejhorší a na splátky nebude? Jednoznačnou cestou do pekel je zaryté mlčení a nekomunikace se společností, která se domáhá svých peněz. „Seznamte se svou situací věřitele a snažte se najít řešení. Jedná-li se o odpovědnou společnost, bude se vám snažit vyjít vstříc,“ uzavírá Tomáš Konvička.