Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

10 rad pro pokoj malého studenta

27. srpna 2014 | 10:06

1. Děti v období základní školní docházky rostou jako z vody, problém s odpovídajícím psacím stolem a židlí vyřeší rostoucí nábytek, který opravdu poroste s dítětem a jeho potřebami, a to klidně už od čtyř let věku do dospělosti.

 

2. Nenakládejte na dětský pokoj úkoly, které mu nepřísluší – nedělejte z něj šatnu, sklad kol a lyží, ani hostinský pokoj. Dítě by se tu mělo cítit dobře, pokud to lze, nestrkejte mu sem skříňku, která se už nehodí v ložnici. To platí pro děti každého věku.

 

3. Je-li dětský pokoj dostatečně velký, dejte do něj křeslo. To užije nejen dítě, které si už třeba samo čte, ale i vy – při pomoci v učení nebo vzájemném klábosení, u těch menších třeba při čtení večerní pohádky.

 

4. Je-li naopak menších rozměrů, místo ušetříte patrovým lůžkem, pod kterým lze využít prostor ke hře, uložení knih apod. Myslete ale na přísun denního světla, pokud sem hodláte umístit pracovní kout.

 

5. Děti jsou notoričtí nepořádníci. Hodit se může němý sluha, kam odloží večer své svršky. Praktické jsou háčky na sáček s bačkorami, školní brašnu… Věci se pak nemusejí válet po zemi.

 

6. Prostor na pracovním stole ušetří nejrůznější nástavce, výsuvné police, držáky a věšáky např. na počítač, ale i monitor, klávesnici u větších školáků. Pořádek a přehled na pracovní ploše je pro soustředění důležitý.

 

7. Je dáno, že stůl pro začínajícího školáka musí měřit minimálně 60 x 120 cm a pro školáka většího 80 x 140 až 160 cm. To bez počítače, i když monitory dokážou být dnes nanejvýš subtilní, že z potřebné plochy tolik místa neuberou, nebo se dají zavěsit nad stůl na speciální lišty.

 

8. Pokud máte dvě děti – školáka a druhého, který do školy ještě nechodí, a pro oba jeden pokoj, pak není nic špatného upřednostnit nikoli přehnané či sobecké požadavky, ale reálné potřeby staršího z dětí, týkají se pracovního prostoru, orientace ke světlu, úložných prostor.

 

9. Základní vybavení pokoje se od počátku snažte volit barevně neutrální, na pestrosti dodají pokoji doplňky – hračky, koberec, obrázky, ale také barevnost stěn, kterou lze v době dospívání změnit snáz než celou nábytkovou sestavu.

 

10. Veškeré vybavení vybírejte ze zdravotně nezávadných materiálů, v provedení či s povrchovou úpravou, které co nejvíce odolají náporu dětských her. Oblíbené je v této místnosti lamino a dřevo (nábytek), na doplňcích pak plast. 

Autor: Kateřina Matoušová