Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Se stavebním spořením je dobré začít už v raném věku potomka

25. března 2014 | 10:00
Prezentace klienta |

Jedním z nejvýhodnějších a nejbezpečnějších finančních produktů je v dnešní době bezpochyby stavební spoření. Nejenže umožňuje zhodnocení úspor, ale představuje i optimální cestu k financování bydlení. Zvlášť výhodné je v případech, kdy rodiče chtějí své dítě finančně zabezpečit do budoucna. Tento základ jim bezesporu v mnohém usnadní cestu do dospělosti.

Stavební spoření je na trhu už dvě desetiletí a je stále populární. Nebýt jeho zavedení, mnoho lidí u nás nemá takové úspory. Za dvacet let existence tohoto systému jím prošla prakticky celá populace.

V posledních několika letech se sice o jeho osudu dost spekulovalo, ale k žádným změnám v podstatě nedošlo. Podmínky zůstávají stejné, naproti tomu úroky na spořicích účtech klesají. Peníze občanů jsou ze zákona pojištěny a výnos je stále solidní. To je také důvod, proč se rodiče či prarodiče zajímají o založení stavebního spoření pro děti.

Speciální nabídka na trhu

Většina rodičů se snaží svému dítěti něco naspořit, než začne samo vydělávat nebo na dobu, až se bude chtít osamostatnit a pořídit si vlastní bydlení. Rostislav Trávníček, ředitel komunikace Českomoravské stavební spořitelny, k tomu dodává: „Mnoho rodičů chce své děti ochránit nejen fyzicky, ale snaží se je zabezpečit i finančně. Úroky na účtech v bankách jsou zanedbatelné a investovat se Češi často bojí. Jde o peníze pro jejich nejmenší, nechtějí tedy riskovat ztrátu. A právě pro ně je vhodné stavební spoření. Uvědomujeme si to, a proto se snažíme nabízet dětské smlouvy ještě výhodněji než dřív.“

Solidní výnos s minimálním rizikem

Specifikem stavebního spoření je skutečnost, že nabízí vedle ročního výnosu z vkladů ve výši až 2,4 %* také možnost získat až dva tisíce korun státní podpory. Když ji započítáme do celkového zhodnocení, dostáváme se až na 5,4 %** ročně. A to je výnos, který při stejném – v tomto případě nulovém – finančním riziku nedokáže nabídnout žádný jiný produkt.

Při uzavření smlouvy u ČMSS navíc děti mladší 18 let dostanou i nadále až tisícikorunovou prémii. Pokud se rozhodne spořit se svým potomkem i rodič, pak je možné využít i vedení účtu pro dítě až na 7 let zdarma. Podmínkou je uzavření obou smluv v 1. čtvrtletí tohoto roku.

Od výhodného spoření k levnému úvěru

Vedle bezpečného zhodnocování úspor ale stavební spoření představuje i další výhodu. Svými vklady si totiž každý vytváří nárok na úvěr – třeba pro první „dospělé“ bydlení. Rostislav Trávníček upřesňuje: „Kromě toho, že úspory lze zhodnotit až 5,4 % ročně při nulovém riziku ztráty hodnoty vložených peněz, má dítě v budoucnu možnost čerpat úvěr na bydlení s nižší úrokovou sazbou, a to již od 2,95 procenta. To jiné druhy spořicích produktů nezaručí.“

*Platí zpětně při splnění podmínek programu Pravidelné spoření po dobu 9 let.
**Platí zpětně při splnění podmínek programu Pravidelné spoření po dobu 6 let.