Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Mýty o jídelníčku těhotné a kojící ženy

Těhotenství není jen samé odříkání, jak se vám může zdát.
27. ledna 2014 | 07:00

Jste těhotná nebo svoje miminko právě kojíte a slyšíte ze všech samá NE!? Možná není nutné, abyste se tak omezovala. Alespoň co se jídelníčku týká.

1. Mýtus č. 1 Hodně jezte a pijte, hlavně mléčné výrobky, abyste měla silné dítě!

Samozřejmě není vhodné, abyste hladověla, ale i podvyživová matka můžete normálně kojit své dítě. Zkrátka miminko si z vás vezme tolik živin kolik potřebuje. Mnohem horší než nedostatek tekutin, je v tomto období stres. Ten se podepisuje jak na psychické pohodě plodu, tak i později na tvorbě mléka.

Mléko je v těhotenství velice důležité a to nejen pro samotný vývoj plodu, ale také pro pozdější růst a také inteligenci dítěte.
Autor: Shutterstock.com
2. Mýtus č. 2. Jezte za dva!

Vůbec není nutné, abyste se v těhotenství nebo v době kojení dvojnásobně přejídala. Můžete jíst, tak jak jste byla do té doby zvyklá.

3. Mýtus č. 3. Nejezte rajčata a citrony!

Pravděpodobně už jste dostala spoustu rad o tom, co byste pro jistotu měla z jídelníčku vyřadit, aby vaše dítě později na nějakou potravinu netrpělo alergií. Dost často bývá zakazováno mléko, citrusy, rajčata…… Podle některých odborníků je ale lepší, zjistit, co možná nejdřív na co dítě má alergii a které potraviny mu nevyhovují. V pozdějším věku by totiž mohla přijít mnohem horší reakce. 

4. Mýtus č. 4  Žádné léky!

Také máte pocit, že je lepší přetrpět migrénu, než si vzít paralen! Jste na omylu. Daleko horší pro matku je právě prožívání bolesti. Proto je lepší si včas vzít nějaký lék na bolest, než s ní později bojovat bez léčiv. Většina léků se v těle rychle rozplyne a do mateřského mléka se tak nedostávají žádné škodlivé látky

Spokojené a klidné dítě nebo neposeda bez koncentrace? Ovlivnit to můžete i způsobem stravy!
Autor: profimedia.cz
5. Mýtus č. 5 Zapomeňte na česnek a cibuli!

Vyhýbáte se nadýmavým věcem jak čert kříži? Nemusíte. Některé děti zkrátka na větry trpí a některé ne. Není to závislé od jídelníčku. A pro jistotu stačí, když si vy vezmete nějaký lék na plynatost.

Autor: ros