Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Sledovací zařízení dětí: Bezpečnost vs. konec soukromí!

10. prosince 2010 | 07:00

O bezpečnost svého dítěte má starost každý dobrý rodič. "Kde se toulá? Nestalo se mu něco? Proč nezvedá telefon?" strachují se mnozí rodiče. Případ zmizení Aničky Janatkové rozvířil debatu o čipování dětí. Klid na duši může ale přinést i takzvaný eLokátor. Jedná se GPS sledovací zařízení pro děti maskované do podoby obyčejných hodinek.

Zařízení se již dříve prodávalo v zahraničí. První se objevilo ve Velké Británii. Dle statistických údajů je tam ročně evidováno 140.000 dětí jako nezvěstných! Takzvaný eLokátor vypadá jako vcelku obyčejné hodinky. Vyrábí se v modré, černé a růžové variantě. Tedy pro chlapce i dívky. V sobě má zabudovaný GPS přijímač a slot na simkartu, kterou známe z mobilních telefonů.

Díky tomu dokáží "hodinky" určit pozici vaší ratolesti s přesností až na tři metry ve volném prostoru. GPS signál bohužel neprojde například střechou budovy, proto se pozice určuje i pomocí signálu z mobilní sítě. Poté záleží na hustotě sítě vysílačů mobilního signálu. V nejhorším případě, je pak dítě lokalizováno v radiusu asi 700 metrů. Přirozeně ve sklepě mimo dosah všeho je přístroj k ničemu.

Varovné sms rovnou na mobil

Po koupi přístroje se zaregistrujete na internetových stránkách, kde si vytvoříte vlastní účet a nastavíte možnosti eLokátoru. Můžete si okamžitě zjistit, kde se vaše dítko nachází na webových mapách Google. Nebo je možnost nechat si na telefon ve vámi vybraných intervalech posílat sms zprávu popřípadě email.

elokator
Autor: elokator.cz
Hodinky se na zápěstí připínají páskem, který jde otevřít pouze přiloženým speciálním šroubovákem. V případě násilného přetržení nebo sundání eLokátoru dostane rodič opět varovnou zprávu. Řemínek má v sobě výztuž, kterou dítě samo jen tak nepřetrhne. A nehrozí ani náhodné poškození. Dospělý mnohem silnější člověk už s tím ale výraznější problémy nemá.

K přístroji je dodávána i nabíjecí stanice. Baterka v pohotovostním režimu vydrží asi 30 hodin. Pokud dítě sledujete na každém kroku a eLokátor neustále vysílá zprávy o své pozici, vydrž se radikálně snižuje asi na 5 hodin.

Nabourání do soukromí? "Každý rodič to dělá," tvrdí odbornice

Zařízení je to rozhodně zajímavé a dokáže rodičům dodat pocit klidu. Avšak například funkce nastavení hranic, které dítě "nesmí" bez vašeho povolení překročit, může být dost kontroverzní. Samozřejmě tím ohlídáte, že vaše dítě nechodí do čtvrtí s vyšší kriminalitou a podobně. Na druhou stranu mu radikálně zasahujete do soukromí a dítě se pak ocitá ve "virtuální kleci".

"V dnešní době, kdy se dějí na dětech různé nepravosti, je takové zařízení velice dobrý nápad," říká k problému dětská psycholožka Tamara Cenková. Zasahování rodičů do soukromí dětí je vlastně jejich úkol. "Každý rodič zasahuje do soukromí svých dětí, jinak by do deseti letech nosily plíny, nechodily do školy a podobně," dodává.

Podobně jako eLokátor do této chvíle fungoval mobil, ale má velikou nevýhodu, že se dá vypnout. Dítě ho také nemusí zvedat. "Dítě má právo se vzpouzet, protestovat. Ale je to hlavně na dohodě mezi rodiči a potomky," uzavírá věc Cenková.

ELokator pořídíte za 3999 Kč, poté je potřeba ještě koupit mobilní tarif. Díky základnímu za 340 Kč ho můžete dítko sledovat přes internet, při dražsím za 430 Kč i pomocí sms zpráv.

Autor: Jan Jedlička, apk