Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nezaměstnaná matka: Pronajala svou dělohu za 200 000 Kč!

10. srpna 2009 | 08:23

Nezaměstnaná matka Beata Grzybowska (32) z Polska už nevěděla, jak své dvě děti zabezpečit. A tak se rozhodla, že pronajme svou dělohu bezdětnému páru a odnosí jim dítě.

Za 'práci' dostala od agentury, specializující se na zprostředkování náhradních matek, 200 000 korun. Když jí ale narozeného chlapečka sebrali, zjistila, že bez dítěte nemůže být…

Varšavský soud nyní řeší bezprecedentní případ. Musí rozhodnout, komu narozený chlapeček patří. Nezaměstnanou a zadluženou Beatu dohnala finanční krize k rozhodnutí odnosit bezdětnému páru z Varšavy potomka. Lékaři jí do dělohy zavedli cizí, už uměle oplodněné vajíčko. Od agentury zinkasovala 200 000 korun. O devět měsíců později žena porodila páru z Varšavy vytouženého potomka. Ten si do života i přes nepřízeň osudu nakonec přece jen nese genetickou výbavu po svých rodičích.

Grzybowska, přestože genetickou matkou není, se však také začala cítit jako matka. A když cizí muž dítě v bílé zavinovačce z porodnice odnesl, pochopila, že tenhle obchod za peníze nestál. „Když jsem se vrátila z porodnice, má dcerka mě hladila po splasklém břiše a ptala se: „Kde je bratříček...,“ říká žena s tím, že chce »syna« vychovávat. Soud nyní musí rozhodnout, komu dítě připadne.

Ministr spravedlnosti Andrzej Czuma navrhuje, aby Polsko zakázalo všechna oplodnění in vitro, dokud zákonodárci nevyřeší, komu dítě v případech náhradních matek a bezdětných párů náleží.

Autor: INT, shp