Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nešetřete chválou

Chvalte děti pokaždé, kdy je to jen trochu možné.
16. října 2008 | 12:38

Dítě, které ochotně poslechne na slovo, je radostí každého rodiče. Ideální však je, když mu nechybí zdravé sebevědomí a sebedůvěra.

Je lehké kritizovat, zakazovat a poučovat. Ale většinou to nikam nevede. Zkuste to jinak. Chvalte pokaždé, kdy je to jenom trochu možné. Sebevědomé děti se chovají lépe než ty, které o sobě mají negativní představy. Rodič, který se snaží poskytnout svému dítěti informaci, na jejímž základě začne samo sebe vnímat pozitivně, podle psychologů pomáhá dítěti budovat zdravé sebevědomí, a zároveň tím mezi rodičem a potomkem vzniká kladný vztah. Děti, které ze sebe mají dobrý pocit, mají tendenci také se dobře chovat.

Existuje několik velmi účinných způsobů, jak tento proces nastartovat. Fungují neobyčejně dobře. Nabízíme vám některé z nich.

Důvěrná chvilka zapůsobí nejvíc
Když budete chtít dítě za něco pochválit nebo je povzbudit, udělejte to, když jste s ním o samotě. Osobní komunikace je pro děti něčím jedinečným. Chválit je můžete kdykoliv, ale velmi vhodnou dobou je čas před spaním. Až bude vaše dítko ležet v klidu v posteli, usne s příjemným pocitem z vaší chvály a nejspíš se s ním také ráno probudí a bude se těšit, že přes den opět prokáže svoje kladné vlastnosti.

Chvalte děti pokaždé, kdy je to jen trochu možné.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Oceňujte je nenápadně
Velmi účinný způsob, jak dětem sdělit pozitivní informace, je mluvit o nich s někým jiným, ale tak, aby vás slyšely a myslely si, že o tom nevíte. Psycholog Larry Koenig v knize Chytrá výchova popisuje, jak se ženou stáli v kuchyni pod ventilačním otvorem, takže když byly děti nahoře v pokojích, mohly je slyšet. "Jeden z nás například řekl: Amanda se k tomu nemocnému chlapci ze sousedního domu zachovala moc hezky. Pomohla mu napsat úkol z matematiky a dokončit projekt z přírodovědy. Je vidět, že je všímavá. Opravdu si toho u ní moc vážím." Když děti o sobě potají uslyší nějaké informace, nasají je a ihned si je přisvojí. Považují je za pravdivé a snaží se udělat všechno, co je v jejich silách, aby nám poskytly další důkaz, že se v nich nemýlíte.

Pište jim vzkazy na lístečky
Tento způsob je velmi účinný a baví rodiče i děti. Počkejte, až dítě půjde spát, a potom napište například: "Milý synku! Když jsem se dnes ptal na ten problém ve škole, řekl jsi mi pravdu. Vím od paní učitelky, že ses jí přiznal, co jsi provedl, i když jsi věděl, že ti to přinese problémy. Je vidět, že jsi čestný, a toho si moc vážím. Mám tě rád. Tvůj táta." Vzkaz dejte na místo, které vaše dítko hned ráno uvidí. A víte, co se s takovými vzkazy děje? Ztrácejí se. Pravděpodobně je už nikdy neuvidíte. A kam se podějí? Přímo do srdce vašeho dítka. A odtamtud už nikdy nezmizí…

KNIŽNÍ TIP

Václav Čtvrtek: Říkání o víle Amálce
Děti znají postavičku křehké Amálky z televizních Večerníčků, a tak si rády přečtou nebo poslechnou vyprávění o malé víle, která chce všem pomáhat. Příběhy o tom, jak potkala beránka Kudrnu, jak vyléčila obra, jak zatančila králi, i všechny ostatní se vyznačují laskavým humorem a dobrosrdečností.
Albatros, váz., 88 str. 199 Kč

Václav Čtvrtek: Říkání o víle Amálce, Albatros, váz., 88 str. 199 Kč
Autor: archiv

Autor: hr, lap
Související články