Středa 25. září 2024
Svátek slaví Zlata, zítra Andrea
Oblačno 20°C

Jak co nejlépe zpracovat houby a na co si dát pozor, abyste si nezadělali na zdravotní problémy?

Jak co nejlépe zpracovat houby? Poradíme vám!
25. září 2024 | 06:00

Jedlé houby mají vysoký obsah vlákniny, tvoří je z 80 až 90 procent voda, obsahují bílkoviny, cukry, tuky, hodně vitaminů B, A, C a D. Prospěšné jsou i enzymy, minerální látky a stopové prvky. Proto se rozhodně vyplatí si je nasbírat do zásoby. Jak ale na jejich zpracování? Poradíme vám ty nejlepší způsoby.

Na co dát pozor

  • Když si přinesete čerstvé houby z lesa nebo z obchodu, nechte je v chladu, nejlépe v proutěné míse nebo košíku.
  • Zpracujte je v ten den, kdy jste je nasbírali. Uvařte je, anebo je nakrájejte na plátky a nechte sušit na papíře.
  • V lednici vydrží den, ale nedávejte je do plastových nádob nebo krabic.
  • Před uložením do špajzu nebo jinam do chladu je nemyjte.

VIDEO: Nejjedovatější houbu na světě najdete v českých lesích

Video se připravuje ...
Nejjedovatější houbu na světě najdete v českých lesích • VIDEO: Videohub

Jak houby zpracovávat?

Sušení

Nejdřív je potřeba všechny nasbírané houby dobře prohlédnout, aby se nám mezi jedlé nepřimíchaly i jedovaté. Občas se to může stát i zkušeným houbařům. Když si nejste jisti ani po srovnání s atlasem hub, houbu vyhoďte! Zcela zdravé houby očistěte nožem, nakrájejte na tenké plátky silné asi čtyři milimetry. Naklást je můžete na papír. Kdo má speciální sušičku, stačí mu rozložit je do jednotlivých pater a přes noc ji nechat zapnutou. Houby se nesmí sušit na přímém slunci. Když budou suché na troud, můžete je dát do skleničky a dobře uzavřít víčkem.

Nakládání

Pro tento účel jsou lepší menší houby. Zase je třeba je dobře očistit a několik minut povařit v osolené vodě. Pak nechte okapat a naložit do skleniček. Dobré je přidat k nim cibuli nebo jinou, krátce povařenou zeleninu. Pak si připravte nálev. Na kilo hub je třeba čtvrt litru vody, lžička cukru, 60 ml octa, bobkový list, hořčičné semínko, nové koření, celý černý pepř a sůl. Nálev svařte, nechte vychladit, a zalijte jím připravené sklenice s houbami. Důkladně uzavřete víčky a sterilujte ve velkém hrnci při 90 stupních Celsia asi 20 minut.

Mražení

Když máte menší zdravé houby, je docela praktické je úplně čerstvé zamrazit. Důležité je před zrazením houby tepelně opracovat. Jak? Vložte je do hrnce a tři až pět minut je povařte v posolené vodě. Propláchněte studenou vodou, nechte okapat a vychladnout. Studené je vložte do plastové krabice s víkem nebo do uzavíratelného sáčku. Ideální je zpracovat je do jednoho roku. Ale pozor: když je jednou rozmrazíte, musíte je sníst, anebo vyhodit. Zpátky do mrazáku už je dávat nemůžete.

Autor: sia