Recepty první republiky: Co jedli Mandlová a Vlasta Burian? | Pro ženy | Blesk.cz

Recepty první republiky: Co jedli Mandlová a Vlasta Burian?

  • Prvorepublikové recepty si zamilujete!
    17. května 2015 | 06:00

    Když se řekne "prvorepublikové", jako kdybychom zároveň říkali "prababička" nebo "nostalgie". Některá slova zkrátka mají zvláštní moc, která nás dokáže přenést do idylických míst a vyvolat krásné vzpomínky. To se povedlo Jitce Rákosníkové a Evě Všetíčkové, které společně vytvořily knihu Kuchařka první republiky. Tradiční recepty si určitě zamilujete!

  • Paštičky z listového těsta plněné sýrovou pěnou



    Paštičky z listového těsta
    Na 6 porcí

    • 1 balení listového těsta, rozváleného
    • 1 žloutek na potření

    Z těsta vykrájíme formičkou o průměru 7 cm kolečka, u poloviny z nich vykrojíme středy, aby zůstal asi 1cm okraj.

     

    Plná kolečka potřeme rozšlehaným vajíčkem, položíme jedno vykrojené kolečko a v troubě předehřáté na 180 °C upečeme dozlatova. Vychladlé plníme různými druhy sýrové pěny.

  • Polévka z červeného zelí s brusinkami

    Polévka z červeného zelí

    • 200 g brusinek
    • 1 hlávka červeného zelí
    • 2 vejce
    • 200 ml zakysané smetany
    • cukr, pepř, ocet, sůl na dochucení

    Čerstvé brusinky povaříme ve vodě, až popraskají. Sušené předem namočíme a pak povaříme doměkka. Propasírujeme je přes síto.

     

    Zelí nakrájíme nadrobno, dáme vařit, přidáme k němu brusinky i se šťávou a uvaříme doměkka. Mimo oheň vmícháme rozšlehaná vejce a smetanu a poté polévku dochutíme – má mít jemně sladkokyselou chuť.

  • Telecí španělské ptáčky


    Telecí ptáčky

    na 4 porce

    • 8 tenkých plátků z telecí kýty
    • sůl
    • 50 g slaniny nakrájené na plátky
    • 1 lžíce hladké mouky
    • 2 lžíce másla
    • 1 středně velká cibule
    • 130 ml zakysané smetany
    • 20 g mouky
    • šťáva z 1/2 citronu

    nádivka
    • 2 menší sardele
    • 1 lžíce másla
    • 2 žloutky
    • 1 tvrdší houska + mléko na namočení
    • 1/2 cibule, oloupaná a nastrouhaná
    • hladkolistá petrželka
    • mletý pepř

    smažené bramborové knedlíčky
    • 1/2 kg brambor, čerstvě uvařených
    • 40 g másla
    • sůl
    • 3 vejce, žloutky a bílky zvlášť + 2 vejce na obalení
    • na špičku nože nastrouhaný muškátový oříšek
    • 6 lžic strouhanky + na obalení
    • sádlo na smažení

    1. Na nádivku utřeme okapané sardelky s máslem, přidáme žloutky, v mléce namočenou a prolisovanou housku, nastrouhanou cibuli, nasekanou petrželku a čerstvě mletý pepř.

    2. Očištěné telecí plátky naklepeme, osolíme, potřeme připravenou nádivkou, stočíme, zabalíme do slaniny nebo převážeme. Pak je poprášíme moukou a opečeme na rozehřátém másle. Zbytky slaniny nakrájíme na kostičky, přidáme k máslu zbylému z opékání a oboje rozehřejeme. Usmažíme v tom nadrobno nakrájenou cibulku, těsně vedle sebe naskládáme opečené závitky, zalijeme je vývarem nebo vařící vodou, přikryjeme poklicí a na mírném ohni dusíme doměkka asi tři čtvrtě hodiny.

    3. Procezenou šťávu nalijeme do zakysané smetany, do níž jsme vmíchali mouku a citronovou šťávu, a povaříme ji na omáčku. Část omáčky nalijeme na závitky, zbytek podáváme v omáčníku.

    4. Na knedlíčky oloupáme a prolisujeme ještě teplé brambory a dáme je vychladnout. V míse umícháme máslo se solí a žloutky, přidáme brambory, muškátový oříšek, sníh z bílků a tolik strouhanky, aby těsto drželo pohromadě. Z těsta tvoříme knedlíčky asi jako ořech velké, obalujeme je ve vajíčku, strouhance a na rozpáleném sádle je usmažíme dozlatova. Podáváme je k závitkům. Doplníme kompotem z jablek.

  • Punčový dort



    Punčový dort
    na 1 dort

    na těsto
    • 10 vajec, žloutky a bílky zvlášť
    • 300 g krupicového cukru
    • 10 lžic teplé vody
    • 260 g polohrubé mouky
    • 1/2 lžičky kypřicího prášku
    • jahodová nebo malinová zavařenina na potření
    • růžové a žluté potravinářské barvivo

    na namáčení
    • 10 ml punče
    • 100 ml horké vody
    • 45 g moučkového cukru

    na polevu
    • 300 g moučkového cukru
    • 5 lžic horké vody
    • 2 lžíce citronové šťávy
    • 1 lžíce oleje (poleva pak nepopraská)
    • rozpuštěná čokoláda na ozdobu

    1. Žloutky s cukrem a vodou ušleháme do nadýchané pěny, bílky ušleháme dotuha a postupně spojíme vše s moukou prosátou s kypřicím práškem. Těsto rozdělíme na dvě poloviny. První polovinu těsta vlijeme do čtvercové formy o straně 22 cm vyložené pečicím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 15 až 20 minut. Necháme ho trochu vychladnout, vyklopíme a pomocí nitě rozkrojíme vodorovně na dvě poloviny. Potřeme je zavařeninou.

    2. Druhou část těsta rozdělíme na dvě poloviny. Jednu obarvíme potravinářskou barvou na růžovo, druhou na žluto. Vlijeme do stejně velké formy s pečicím papírem tak, abychom lili vždy z vnější strany. Těsta se zhruba v polovině spojí. Pečeme asi 15 až 20 minut.

    3. Každou polovinu dvoubarevného těsta po délce rozkrojíme na dva díly, zarovnáme a vnější díly mezi sebou prohodíme, takže vzniknou čtyři pruhy, střídavě žluté a růžové. V hlubokém talíři rozmícháme moučkový cukr, vodu a punč. Namočíme v něm pruhy barevného těsta, složíme je na světlou placku potřenou zavařeninou a přiklopíme druhou plackou. Dort přikryjeme pečicím papírem, zatížíme a do druhého dne necháme v chladu.

    4. Na polevu důkladně rozmícháme cukr ve vodě, přidáme zbylé přísady a přelijeme jí sestavený dort. Ozdobíme cákanci rozpuštěné čokolády a necháme v chladu rozležet. Krájíme napříč, aby vynikla barevná mozaika.

  • Výtečný koláč k čaji


    Výtečný koláč

    na 1 koláč

    na těsto
    • 175 g mouky
    • 105 g másla
    • 50 g moučkového cukru
    • 1 žloutek
    • kůra z 1/2 citronu

    žloutkový krém
    • 1/4 l mléka
    • 4 žloutky
    • 30 g Vanilkového cukru Dr. Oetker
    • 1/4 kg jablek

    sníh
    • 5 bílků
    • 12 lžic Vanilkového cukru Dr. Oetker

    1. Mouku, máslo, cukr, žloutek a citronovou kůru rychle zpracujeme na křehké těsto – nejprve rozdrobíme máslo do mouky na drobenku a pak vpracujeme zbylé přísady.

    2. Hned ho rozválíme válečkem na studeném plechu a dáme do trouby předehřáté na 180 °C na 15 minut zapéct (do světle žluté barvy, asi jako sušenku).

    3. Mezitím si připravíme krém. Mléko, žloutky a cukr s vanilkou umícháme ve vodní lázni do zhoustnutí a necháme ho vychladnout.

    4. Na upečené těsto dáme polovinu tohoto krému, na něj položíme vrstvu jablek nakrájených na tenké plátky, na to opět krém a úplně nakonec potřeme vrstvou tuhého sněhu, ušlehaného z bílků a cukru.

    5. Teplotu trouby snížíme na 140 °C a koláč zapečeme do světle žluta, aby byly špičky sněhu ožehlé. Rozkrájíme ho na úhledné čtverečky a podáváme. I ke kávě.


    Více receptů na jídla z této doby najdete v knize Kuchařka první republiky, kterou napsaly Jitka Rákosníková a Eva Všetíčková a vydalo nakladatelství Smart Press.

Diskuse ke článku
.