Sobota 23. listopadu 2024
Svátek slaví Klement, zítra Emílie
Polojasno 3°C

Teplé saláty: Levné, zdravé, rychlé

  • Vyzkoušejte červenou řepu zapečenou se dvěma ruhy sýrů.
    11. ledna 2015 | 06:00

    Chcete si dát lehký oběd, ale chroupat studenou zeleninu se vám v zimě právě nechce? Vyzkoušejte naše tipy na saláty, které vás zahřejí. Teplé saláty mají tu výhodu, že zasytí, ale zároveň jsou lehké a dietní.

  • Selský salát se slaninou a bramborem

    bramborový salát se slaninou
    Autor: Profimedia

    Doba přípravy: 30 minut

    Budete potřebovat
    (pro 4 osoby):

    • 500 g ve slupce uvařených brambor
    • 50 g sýru s modrou plísní
    • 100 g plátků slaniny
    • 120 ml podmáslí
    • 1 lžičku dijonské hořčice
    • sůl, pepř
    • 1 lžíci nasekané pažitky
    • 1 šalotku

    Postup:

    Brambory oloupejte a nakrájejte na měsíčky. Dejte je do velké mísy a zalijte podmáslím. Přidejte rozdrobený sýr, nasekanou šalotku, hořčici a vše dobře promíchejte. Před podáváním k němu přidejte na proužky nakrájenou opečenou slaninu a pažitku.

  • Těstovinový salát s tuňákem a kapary

    těstoviny s tuňákem
    Autor: Profimedia

    Doba přípravy: 20 minut
    Doba vaření: 15 minut

    Budete potřebovat
    (pro 4 osoby):

    • 1 velkou cibuli, nakrájenou
    • 1 stroužek česneku 
    • 1 lžíci olivového oleje
    • 300 g těstovin 
    • 1 lžíci kaparů
    • 200 g tuňáka z konzervy, okapaného
    • 2 lžíce sladké zakysané smetany
    • sůl, čerstvě mletý černý pepř
    • 1 lžíci nasekaných bylinek

    Postup:

    Těstoviny uvařte podle návodu. Na oleji orestujte ve vyšší pánvi cibuli a přidejte prolisovaný česnek. Vmíchejte bylinky a stáhněte z ohně. Do pánve dejte těstoviny, tuňáka, kapary a zakysanou smetanu. Důkladně promíchejte a podávejte.

  • Pikantní salát se sušenými rajčaty

    bramborový salát s rajčaty a mozzarelou
    Autor: Profimedia

    Doba přípravy: 30 minut

    Budete potřebovat
    (pro 4 osoby):

    • 1 kg ve slupce uvařených brambor
    • 150 g sušených nebo cherry rajčat
    • 1 lžičku kaparů
    • 1 červenou cibuli
    • 1 žlutou papriku
    • 4 lžíce citronové šťávy
    • 4 lžíce olivového oleje
    • sůl, pepř
    • cukr
    • 125 g kuliček minimozzarelly

    Postup:

    Brambory omyjte a uvařte. Cibuli nakrájejte na kolečka. Dejte je do mísy a trochu je promněte se solí. Brambory oloupejte ještě horké a hned je promíchejte ve velké míse s cibulí. Přidejte na proužky nakrájená sušená rajčata a papriku. Do salátu pak vmíchejte kapary a mozzarellu. Z oleje, citronové šťávy, soli a pepře připravte dresink. Zalijte jím salát a opatrně promíchejte. Pak ho nechte minimálně dvě hodiny uležet.

  • Salát z křehké cukety na kari

    Cuketové kari, curry
    Autor: Profimedia

    Doba přípravy: 30 minut
    Doba vaření: 30 minut

    Budete potřebovat
    (pro 4 osoby):

    • 1 větší cuketu
    • 3 červené papriky
    • 4 rajčata
    • 1 cibuli
    • 3 lžíce olivového oleje
    • 1 lžičku kari pasty
    • sůl, pepř
    • 1 kelímek zakysané smetany
    • 4 stroužky česneku
    • 1/2 svazku bazalky

    Postup:

    Cibuli a 2 stroužky česneku oloupejte a nasekejte najemno. Cuketu nakrájejte na kostičky. Papriku zbavte semínek a nakrájejte ji na proužky, rajčata rozdělte na osminky. V hrnci zahřejte olej a zpěňte na něm cibuli a česnek. Přidejte cuketu, kari pastu a osolte. Vše poduste do poloměkka. Přidejte papriky, rajčata a duste, dokud není vše měkké. Směs odstavte a podle potřeby ještě osolte a opepřete. V míse smíchejte smetanu se 2 prolisovanými stroužky česneku a nasekanou bazalkou. Salát podávejte s kopečkem ochucené smetany a pečivem.

  • Salát z pečené červené řepy s kozím sýrem

    ss
    Autor: profimedia.cz

    Doba přípravy: 30 minut
    Doba pečení: 20 minut

    Budete potřebovat
    (pro 4 osoby):

    • 500 g červené řepy
    • 120 g kozího sýru
    • 50 g ořechů
    • 2 lžičky balzamikového octa
    • 2 lžíce olivového oleje
    • 2 lžíce medu
    • lístky rukoly
    • ½ lžičky citronové kůry
    • sůl, pepř

    Postup:

    Řepu uvařte ve vodě doměkka a nakrájejte na plátky. Poté smíchejte v míse spolu s nasekaným balzamikovým octem, olejem, medem a podle chuti osolte a opepřete. Směs dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 20 minut v troubě předehřáté na 200 °C. Nechte trochu vychladnout, rozložte na talíře, přidejte nasekané ořechy, nakrájený sýr, kůru z citronu, lístky rukoly a zakapejte olivovým olejem.

     

     

Autor: pil/kok
Diskuse ke článku
.