Teplé saláty: Levné, zdravé, rychlé
Chcete si dát lehký oběd, ale chroupat studenou zeleninu se vám v zimě právě nechce? Vyzkoušejte naše tipy na saláty, které vás zahřejí. Teplé saláty mají tu výhodu, že zasytí, ale zároveň jsou lehké a dietní.
Selský salát se slaninou a bramborem
bramborový salát se slaninouAutor: ProfimediaDoba přípravy: 30 minut
Budete potřebovat
(pro 4 osoby):- 500 g ve slupce uvařených brambor
- 50 g sýru s modrou plísní
- 100 g plátků slaniny
- 120 ml podmáslí
- 1 lžičku dijonské hořčice
- sůl, pepř
- 1 lžíci nasekané pažitky
- 1 šalotku
Postup:
Brambory oloupejte a nakrájejte na měsíčky. Dejte je do velké mísy a zalijte podmáslím. Přidejte rozdrobený sýr, nasekanou šalotku, hořčici a vše dobře promíchejte. Před podáváním k němu přidejte na proužky nakrájenou opečenou slaninu a pažitku.
Těstovinový salát s tuňákem a kapary
těstoviny s tuňákemAutor: ProfimediaDoba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 15 minutBudete potřebovat
(pro 4 osoby):- 1 velkou cibuli, nakrájenou
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíci olivového oleje
- 300 g těstovin
- 1 lžíci kaparů
- 200 g tuňáka z konzervy, okapaného
- 2 lžíce sladké zakysané smetany
- sůl, čerstvě mletý černý pepř
- 1 lžíci nasekaných bylinek
Postup:
Těstoviny uvařte podle návodu. Na oleji orestujte ve vyšší pánvi cibuli a přidejte prolisovaný česnek. Vmíchejte bylinky a stáhněte z ohně. Do pánve dejte těstoviny, tuňáka, kapary a zakysanou smetanu. Důkladně promíchejte a podávejte.
Pikantní salát se sušenými rajčaty
bramborový salát s rajčaty a mozzarelouAutor: ProfimediaDoba přípravy: 30 minut
Budete potřebovat
(pro 4 osoby):- 1 kg ve slupce uvařených brambor
- 150 g sušených nebo cherry rajčat
- 1 lžičku kaparů
- 1 červenou cibuli
- 1 žlutou papriku
- 4 lžíce citronové šťávy
- 4 lžíce olivového oleje
- sůl, pepř
- cukr
- 125 g kuliček minimozzarelly
Postup:
Brambory omyjte a uvařte. Cibuli nakrájejte na kolečka. Dejte je do mísy a trochu je promněte se solí. Brambory oloupejte ještě horké a hned je promíchejte ve velké míse s cibulí. Přidejte na proužky nakrájená sušená rajčata a papriku. Do salátu pak vmíchejte kapary a mozzarellu. Z oleje, citronové šťávy, soli a pepře připravte dresink. Zalijte jím salát a opatrně promíchejte. Pak ho nechte minimálně dvě hodiny uležet.
Salát z křehké cukety na kari
Cuketové kari, curryAutor: ProfimediaDoba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 30 minutBudete potřebovat
(pro 4 osoby):- 1 větší cuketu
- 3 červené papriky
- 4 rajčata
- 1 cibuli
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžičku kari pasty
- sůl, pepř
- 1 kelímek zakysané smetany
- 4 stroužky česneku
- 1/2 svazku bazalky
Postup:
Cibuli a 2 stroužky česneku oloupejte a nasekejte najemno. Cuketu nakrájejte na kostičky. Papriku zbavte semínek a nakrájejte ji na proužky, rajčata rozdělte na osminky. V hrnci zahřejte olej a zpěňte na něm cibuli a česnek. Přidejte cuketu, kari pastu a osolte. Vše poduste do poloměkka. Přidejte papriky, rajčata a duste, dokud není vše měkké. Směs odstavte a podle potřeby ještě osolte a opepřete. V míse smíchejte smetanu se 2 prolisovanými stroužky česneku a nasekanou bazalkou. Salát podávejte s kopečkem ochucené smetany a pečivem.
Salát z pečené červené řepy s kozím sýrem
ssAutor: profimedia.czDoba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 20 minutBudete potřebovat
(pro 4 osoby):- 500 g červené řepy
- 120 g kozího sýru
- 50 g ořechů
- 2 lžičky balzamikového octa
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce medu
- lístky rukoly
- ½ lžičky citronové kůry
- sůl, pepř
Postup:
Řepu uvařte ve vodě doměkka a nakrájejte na plátky. Poté smíchejte v míse spolu s nasekaným balzamikovým octem, olejem, medem a podle chuti osolte a opepřete. Směs dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 20 minut v troubě předehřáté na 200 °C. Nechte trochu vychladnout, rozložte na talíře, přidejte nasekané ořechy, nakrájený sýr, kůru z citronu, lístky rukoly a zakapejte olivovým olejem.