Bramborový salát na 6 způsobů: Klasický, dietní i exotický
Co rodina, to jiný recept. Vybrala jsem pro vás českou klasiku, jak se dělá u nás doma, lehkou verzi bez majonézy i skvělý lehký salát ze sladkých brambor. POkud chcete zkusit jiný model, než na jaký jste zvyklí, určitě si vyberete.
Lahůdkový vánoční bramborový salát
Ty nejlepší recepty na bramborový salát, z nichž si vybere každý.Autor: ShutterstockPotřebujete: (8 porcí)
- 2 kg vařených brambor (nejlépe rohlíčky)
- 3 větší mrkve
- 1 menší celer
- 1 petržel (kořen)
- 3 velké bílé cibule
- 1 sklenice okurek ve sladkokyselém nálevu
- 1 konzerva hrášku (nejlépe Bonduelle)
- 1 velké nebe dvě menší jablka (sladkokyselá, nemoučná)
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- 200 g majonézy
- 200 g přírodního bílého jogurtu
- jablečný ocet
- čerstvě mletá sůl a pepř
postup:
Brambory uvaříme ve slupce, necháme zchladnout a oloupeme. Dávejte pozor, ať se vám brambory nerozvaří. Mely by Zůstat pevné, lojové. Nakrájíme na kostičky cca 1 x 1 cm. Ve Vedlejší hrnci Uvaříme mrkev, celer a petržel - takové doměkka. Pokrájíme na Stejně velké kostičky jako brambory. Cibuli nakrájíme nadrobno a spaříme vařiči vodou. Zbaví ji přílišnou pálivosti. Vše dáme do velké mísy.
Přidáme na drobné kostičky pokrájené okurky, nadrobno pokrájené oloupané jablko a hrášek. Množství vyvařit tak, aby byly všechny složky Poměrně zastoupení. Ve vedlejší nádobě rozmícháme jogurt s majonézou, hořčicí a 1 polévkových lžíce Jablečná octa. Nejlepší je vše vyšleháme metličkou, aby se chutě pěkně spojily. Zálivky postupně Příliv do mísy s ostatními ingrediencemi a opatrně promícháváme tak, abychom brambory a zeleninu nerozpatlali. Ochutnáme a podle chuti okyselíme lakem z okurek, případně i Jablečná octem. Osolíme a opepříme. Nesolte mnoho, do druhého dne se chutě rozleží a dosolíme pak.
Salát ze sladkých brambor a kořeněné quinoy a brokolice
Salát ze sladkých bramborAutor: Restaurace PodolkaPotřebujete: (8 porcí)
- 800 g sladkých brambor očištěných a nakrájených na cca 1,5 cm velké kostky
- 200 g kysaného
- 300 g brokolice rozdělené na malé kousky
- 200 g kešu rozdrcených na malé kousky
- 100 g hrášku / hráškově lusk nebe Hrášková výhonků
- 100 g černých cherry rajčat
- 60 ml olivového oleje / propuštěn másla
- 50 g nasekané pažitky
- 1/2 lžičky římského kmínu, 1 lžička kurkumy, 1 lžička soli
Na dresink:
- 30 ml šťávy z grepu
- 10 g medu (na doslazení)
- 30 ml olivového oleje
postup:Předehřejte troubu na 180 ° C. Nakrájené, osolené a opepřené brambory promíchejte s tukem a vložte na papírem vyložené plechu do trouby. Snažte se, aby na sobě brambory nebyly namačkané a mohly se bez problémů opečeme. Po upečení nechte vychladnout. V menším hrnci uveďte půl litru vody do varu společně se solí, římským kmínem a kurkumou. Stahu plamen, vhoďte quinou a zlehka vařte cca 10 minut. Nechte ji zlehka vystydnout. Mezitím si Sparta brokolici v hořké vodě a ihned po skončení vyjmutí ji zchlaďte studenou vodou. Díky zchlazení nezešedne. Cherry rajčata překrájejte, hrášek vyloupejte z lusků nebe překrájejte mladé lusky na menší kousky a smíchejte se všemi tuhými slozkami salátu. Šťávu z grepu smíchejte s medem a olivovým olejem. Podle chuti přidejte med. Dresink smíchejte se salátem těsně před podáváním.
Jemný bramborový salát s červenou řepou a avokádem
Autor: Hellmann´sPotřebujete: (4 porce)
- 400 g brambor
- 2 malé teplé vařené a oloupané červené řepy
- 1 zralé avokádo
- 4 lžíce majonézy
- šťáva z půlky limetky
- 1 menší červená cibule
- drcený pepř, sůl
postup:
Avokádo rozpůlíme, odstraníme pecku a SŁUPKU a nakrájíme na kostky. Vložíme do mísy a pokapeme šťávou z limetky. Přidáme brambory nakrájené na plátky, řepu na měsíčky, cibuli na tenká kolečka. Osolíme, opepříme a přimícháme majonézu. Ihned podáváme, nejlépe vlažné.
Bramborový salát s čekankou, fazolemi, vejci a modrým sýrem a ořechy
Bramborový salát s čekankou a ořechyAutor: ProfimediaDoba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 20 minut
Potřebujete:- 300 g vařených brambor ve Słupca, oloupaných
- 100 gv kanadského zelených fazolových lusků
- 4 vejce
- 2 hlávky Čekanka
- 1 hrst vlašských ořechů (nejlépe čerstvých letošních)
Na dresink:- 6 polévkových lžíce olivového oleje
- 2 polévkových lžíce červeného vinného octa
- 1 polévková lžíce dijonské hořčice
- Mořskou sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup:
Brambory oloupeme a pokrájíme podělíme na Čtvrtky. Fazole krátce povařit v hořké vodě a po scezení na Několik minut ponoří do ledové vody. Vejce Uvaříme Nahniličko. Necháme trochu zchladnout, oloupeme a rozdělil na čtvrtina. Čekanka rozložíme na jednotlivé listy, vypereme a vysušíme v odstředivce na saláty. Ořechy nasekáme.
Sýr nakrájíme na kostičky. Servírujeme na jednotlivé talíře v pořadí: brambory, fazolky, Čekanka. Následně zakapeme dresinkem. Ten připravíme SMÍCHÁNÍ všech ingrediencí. Nakonec posypeme sýrem a ořechy.Tip: Vajíčko Můžete zkusit i pošírované, které má tekutý žloutek. Ten se pak po zakrojení do vejce v dokonalé harmonii spojí se zálivkou. Pošírované vejce tedy servírujeme v salátu celé, jen lehce nakrojené.
Vídeňský bramborový salát
Autor: ShutterstockPotřebujete:
- 1,5 až 2 kg kvalitních brambor
- 1 cibule
- jablečný ocet
- 2 lžíce rostlinných olejů
- zeleninový nebe hovězí vývar
- sůl, špetka pepře
- 1 až 2 polévkových lžíce plnotučné hořčice
- 4 natvrdo vařených vejce
postup:
Brambory neloupejte, uvařte je ve Słupca. U raných brambor není potřeba po uvaření slupky oloupat, u pozdních se sepíše slupky brambor loupají. Zbavte brambory slupek ještě zatepla, nechte je zchladnout na klidovou teplotu.
Už Během vaření brambor si připravte zálivky na bramborový salát. Do kastrůlku nalijte 3 dcl vody, přidejte hořčici, sůl, ocet, vývar a přiveďte k varu. Přidejte na kolečka nakrájených cibuli a chvíli povařte. Zalijte olejem, přisypte Špetku pepře a nechte vychladnout na klidovou teplotu.
Uvařené brambory nakrájejte na kolečka, stejne tak i uvařený vejce nakrájejte na kolečka a vložte do zahraje mísy. Smíchejte se zálivkou na bramborový salát. Vídeňský bramborový salát podávejte chvíli uležení a vlažný.Bramborový salát s hrubozrnnou hořčicí podle Zdeňka Pohlreicha
Bramborový salát s hrubozrnnou hořčicí podle Zdeňka PohlreichaAutor: Prima STVPotřebujete:
- 600 g Ratti brambor vařených ve Słupca
- pár lžíce hrubozrnné hořčice Pommery
- 100 g nakrájených okurek Cornichorns
- červený vinný ocet
- třtinový cukr
- pár lžíce zakysané smetany
- máslo
- cibule
- estragon
- polníčkový salát
- pažitka
- sůl a pepř
Postup:
V pánvi na másle orestujeme nasekanou cibuli. Zasypeme 2 lžícemi třtinový cukr, a Jakmile se cukr rozpustí, zalijeme trochou červeného vinného octa a necháme vyvarovat. Do mísy nakrájí uvařené brambory, okurky, přidáme trochu červeného vinného octa, nasekaný estragon, pár lžíce hrubozrnné hořčice a cibuľovou směs, vše promícháme. Dochutíme solí a pepřem a navrch přisypeme pár lístků Polnička a nasekanou pažitku.