Nejlepší dárky za pár kaček přímo z vaší kuchyně! | Pro ženy | Blesk.cz

Nejlepší dárky za pár kaček přímo z vaší kuchyně!

  • Chybí vám finance na dárky? Nevadí, udělejte je sami za pár korun.
    11. prosince 2014 | 06:00

    Vánoce na krku, a vy nemáte právě na rozhazování. Pokud si rozumíte s vařečkou, je pomoc snadná. Připravte rodině jedlé dárečky, které potěší každého. Suroviny vás přijdou na pár korun, čas si určitě najdete a radost obdarovaných bude stejná, ne-li větší, než kdybyste tyto delikatesy nakoupila v drahém lahůdkářství či cukrárně. Vybrali jsme pro vás lahůdky, které připravíte snadno a ze sezonních či běžně dostupných surovin.

  • Chilli lanýže

    Čokoládové lanýže s chilli
    Tato netradiční lahůdka vydrží v lednici i několik týdnů, tedy pokud ji nikdo nesní, což obvykle sní. Hotové je máte za hodinku i s balením.

     

    Doba přípravy: 40 minut


    Potřebujete: (40 ks)

    •  300 g kvalitní čokolády
    • 4 lžíce másla 
    • 300 ml smetany ke šlehání
    • 2 lžíce koňaku (koňak, pepřová vodka, cokoli zajímavého) 
    • 1 lžička chilli vloček 
    • kakaový prášek na obalení

     

    Postup: 

    Čokoládu nalámejte a nechte ji rozpustit ve vodní lázni. Přidejte smetanu, máslo a metličkou vyšlehejte hustý krém. Nakonec vmíchejte koňak a chilli. Směs nalijte do ploché mísy a dejte asi na hodinku do mrazáku. Pak lžičkou vykrajujte kousky, upravte je do kuliček a obalte je v kakau. Pokud si nepotrpíte na chilli, můžete ho vynechat a místo něj přidat trochu hrubozrnné soli, která chuť čokolády podtrhne.

     

  • Cibulová marmeláda

    cibulový jam

     

    Delikatesa, která se skvěle hodí k aromatickým sýrům, ale také pečenému masu, do slaných palačinek či místo kečupu do hamburgeru. Výtečná je ale i jen tak s bílým pečivem. Nejlépe se bude vyjímat v retro sklenicích, které seženete třeba v obchodních domech Ikea či – překvapivě – v prodejnách Levné knihy, ale své kouzlo má i klasická zavařovačka, kterou můžete ozdobit plátěným potahem na víčko a třeba ručně malovanou etiketou. Nebo sklenice jen minimalisticky popsat fixem na sklo.

     

    Doba přípravy: 30 minut

    Doba vaření: 55 až 65 minut


    Potřebujete:

    (Na 3 sklenice o objemu 500 ml)

    • 2 kg červené cibule
    • 4 stroužky česneku
    • 140 g másla
    • 4 lžíce olivového oleje
    • 140 g hnědého cukru
    • 1 lžíce čerstvých tymiánových lístků
    • sůl a čerstvě namletý pepř
    • 750 ml červeného vína
    • 350 ml červeného vinného octa
    • 200 ml portského vína

    Postup:

    Cibule oloupeme, přepůlíme a nakrájíme na tenké proužky. Stroužky česneku pokrájíme na tenké plátky. V hrnci se silným dnem, nejlépe litinovém, rozehřejte máslo a olej. Přidejte cibuli a česnek a dobře promíchejte. Přidejte cukr, tymiánové lístky, sůl a pepř. Znovu důkladně promíchejte a stáhněte plamen. Za občasného míchání vařte 35 až 40 minut, dokud se nevypaří veškerá tekutina.
    Následně přilijte víno, vinný ocet a portské a na velkém ohni za občasného míchání vařte dalších 20 až 25 minut, až získá cibule mahagonovou barvu a tekutina se odpaří na ⅔ původního objemu. Hotovou marmeládu nechte chvíli chladnout a pak ji naplňte do vyvařených sklenic, uzavřete je víčkem a obraťte dnem vzhůru, aby se víčka přichytila. V lednici vydrží marmeláda až 3 měsíce.

     

  • Hrušková povidla

     

    hrušková marmeláda
    Hrušek je všude stále dost. Na povidla jsou nejlepší hrušky hodně zralé, takže můžete na trhu koupit i levnější, klidně trochu otlučené. Věřte, že uspěchané kamarádce udělá domácí zavařenina větší radost než zbytečná cetka. Obzvláště krásně zabalená s ručně malovanou etiketou.

     

    Doba přípravy: 15 minut
    Doba vaření: 3 hodiny

     

    Potřebujete:

    • 2 kg hrušek zbavených jádřinců, napůl oloupaných, nakrájených na kousky
    • 200 g krupicového cukru
    • šťáva ze 4 citronů
    • 3 hřebíčky


    Postup:

    Hrušky vložte do hrnce, přidejte cukr, citronovou šťávu a hřebíček, pořádně promíchejte a dejte vařit. V okamžiku, kdy směs přichází k varu, stáhněte plamen zhruba na polovinu a přiklopte poklicí tak, aby vytvořila malou škvírku, kterou se voda může odpařovat. Vaříme 2 až 3 hodiny, až jsou hrušky úplně rozvařené. Odstavíme z ohně a rozšťoucháme na kaši. Hotová povidla nechte chvíli chladnout a pak je naplňte do vyvařených sklenic, uzavřete je víčkem a obraťte dnem vzhůru, aby se víčka přichytila. V lednici vydrží až 3 měsíce.

     

  • Ochucené oleje

     

    K nakládání bylinek se nejlépe hodí především zastudena lisované oleje.
    Potěší každého gurmána, v obchodech jsou obvykle dost drahé a jejich příprava je překvapivě snadná. Ideální je olej naplnit do uzavíratelných lahví. Krásné jsou k dostání v obchodních domech Ikea či – překvapivě – v prodejnách Levné knihy. S retro špunty s kovovou závěrkou se dnes prodává také řada limonád a některá piva, takže stačí koupit, zkonzumovat a znovu použít. Skvěle poslouží i běžná průhledná lahev a korková zátka. Jak lahev ozdobit, to je už jen na vaší fantazii.

     

    Potřebujete:

    •  2 l kvalitního olivového oleje
    • čerstvé bylinky, např. rozmarýn či tymián
    • česnek, chilli papričky, zázvor


    Postup:

    Je to velmi jednoduché – olivový olej zahřejeme v hrnci. Do něj přidáme koření – rozmarýn, feferonky, česnek, jak je libo. Doporučujeme příchutí nemíchat. Při zahřátí se uvolní více aromatu a chutě se výborně spojí. Takto upravený olej dodá jídlu skvělou chuť i ve chvíli, kdy nemáte po ruce čerstvé bylinky. Čím dříve olej připravíte, tím aromatičtější do svátků bude.

     

  • Delikátní paštika

     

    domácí játrová paštika

     

    Vykouzlete delikatesu jako z francouzského lahůdkářství. Základní recept můžete ještě vylepšit podle své chuti. Třeba přidat sušené brusinky namočené v portském nebo třeba ořechy či pistácie. Hotovou paštiku můžete darovat buď i s formou, nebo ji před zchladnutím rozlít do vyvařených sklenic. Když je otočíte dnem vzhůru, vydrží v lednici cca 14 dnů. Máte-li čas paštiku ve sklenicích ještě zavařit, vydrží i měsíc.

     

    Potřebujete:

    • 200 g kuřecích drobů 
    • 150 g kuřecích jater 
    • 300 g masitého vepřového boku 
    • 1 až 2 vejce 
    • 3 lžíce hladké mouky 
    • trošku strouhanky 
    • šalotka 
    • 2 lžíce olivového oleje 
    • 2 lžíce portského vína 
    • špetka mletého muškátového oříšku 
    • směs paštikového koření 
    • lžíce naloženého zeleného pepře
    • sůl

     

    Postup:

    Očištěné drůbky povaříme ve vodě s nadrobno pokrájeným vepřovým masem, scedíme a vše pomeleme na masovém strojku. Nadrobno nasekanou šalotku zpěníme na oleji, přidáme očištěná játra, restujeme ze všech stran a pak krátce podusíme. Pomletou směs smícháme s játry, přidáme vejce, mouku a strouhanku tak, aby vznikla hustější hmota, kterou ochutíme kořením, oříškem, vínem a solí. Směsí naplníme zapékací formu, zakryjeme alobalem a vložíme do vyššího pekáče s trochou vody a pečeme v troubě při teplotě 175 °C zhruba 30 minut. Paštiku necháme vychladnout a pak ji skladujeme v chladničce. Vydrží zhruba 10 dnů.

  • Domácí müsli

     

    domácí musli

     

    Krabice kvalitního müsli stojí kolem 100 korun, na farmářských trzích ještě více, proto věřte, že kamarádce udělá radost. Obzvláště zabalené v pěkné dóze, která se pak hodí v kuchyni.

    Potřebujete:

    • Ovesné vločky 250 g
    • Cukr třtinový (kdo chce méně sladké – ubere) 100 g
    • Med 70 g
    • Džus (100% pomerančový nebo jablečný) 50 g
    • Sušené ovoce (brusinky, švestky, meruňky) 
    • Rozinky 
    • Nasekané ořechy


    Postup:

    Vše rukama smícháme v míse. Přidáme sušené ovoce, rozinky, ořechy – vše podle chuti (já přidávám rozinky, brusinky, nasekané vlašské ořechy, dobré mohou být i mandle, pokud je můžete). Vznikne taková mazlavá, lepivá směs. Troubu si předehřejeme na 170 stupňů. Na plech dáme pečicí papír a na něj rozprostřeme tuto müsli směs. Dáme do trouby zapékat na 20 až 30 minut. Po této době vyndáme, trochu promícháme, aby tam nebyly velké slepené kusy, a necháme vychladnout.

     

  • Levandulový sirup

     

    levandulová limonáda, sirup

    Levandulový sirup, nebo chcete-li med, je skvělý na uklidnění, proti stresu, při nespavosti a bolestech hlavy a také je z něj naprosto skvělá domácí limonáda, stačí pořádně naředit vodou, přidat led, citron a třeba mátu. Krásně voní a jako dárek v elegantní uzavíratelné lahvi určitě potěší. 

     

    Potřebujete:

     

    • 3/4 až 1 l vody
    • 1 až 2 kg cukru krystal
    • 50 dkg sušené levandule (v případě čerstvé dvojnásobek) 
    • 3 citrony
    • 3 kusy celé skořice


    Postup:

    Větve opláchneme a dáme do kastrůlku s vodou, přidáme dobře omyté a pokrájené citrony a skořici. Přivedeme k bodu varu a vaříme cca 15 minut. Sundáme z plotny a necháme 24 hodin louhovat.

     

    Druhý den výluh scedíme a opět přivedeme k varu a za stálého míchání přisypáváme cukr a vaříme do požadované hustoty.

    Horký levandulový sirup, chcete-li med, plníme do skleniček, zavíčkujeme a již nezavařujeme.

  • Domácí těstoviny

    těstoviny

    Domácí, ručně vyráběné těstoviny nejsou v obchodech vůbec levnou záležitostí. Máte-li mezi přáteli milovníky italské kuchyně, určitě je dózou domácí pasty neurazíte. Nejlepší mouku, tzv. semolinovou, seženete v  obchodech s italskými specialitami. Jinak můžete použít mouku klasickou hladkou, případně půlku objemu nahradit celozrnnou. Navíc je můžete dochutit podle vlastní invence, například opepřit, přidat chilli nebo najemno rozdrcené ořechy.


    Potřebujete:

    • 300 g hladké mouky
    • 3 vajíčka
    • 3 lžíce olivového oleje


    Postup:

    Všechny ingredience důkladně propracujte, dokud nevznikne jednotné těsto. Pozor, těsto nesolte, těstoviny by ve finále zvlhly a nebylo by možné je pak dlouho skladovat. Připravené těsto zabalte do potravinové folie a dejte chladit aspoň na půl hodiny. Pak ho vyválejte a tvarujte podle představy. Nejsnazší jsou nudle. Vlastníte-li strojek na těstoviny, můžete si troufnout i na lasagne, špagety či fettucine a další. Podle toho, kolik máte nástavců. Těstoviny pak nechte důkladně vyschnout (ideálně několik dní na suchém místě přikryté utěrkou), zabalte je do celofánu a máte hotovo.

  • Petrželové pesto

    petrželové pesto

    Bazalkové pesto už v naší kuchyni poměrně zdomácnělo, navíc bazalka už dávno odkvetla. Tato petrželová varianta vás však překvapí vyváženou chutí.

    V pěkné vzduchotěsné dóze vydrží v lednici i několik týdnů.


    Pořebujete:
    (na 1 malou sklenici)

    • svazek petržele (použít můžete hladkolistou i kudrnku)
    • 1 malou chilli papričku
    • cca 5 lžic kvalitního olivového oleje
    • 30 g lískových ořechů
    • 3 lžíce strouhaného parmezánu
    • 1 stroužek česneku
    • sůl, pepř


    Postup:

    Do vyšší nádoby dejte petržel a ponorným mixérem ji rozmixujte co nejjemněji. Pak přilévejte olej, dokud petržel nebude mít kašovitou konzistenci. Do směsi přidejte chilli papričku, ořechy, parmezán a česnek a vše mixujte, dokud pesto nebude úplně najemno. Nakonec ho dochutíte solí a pepřem, dejte do sklenic, převažte mašlí a šup s ním pod vánoční stromek.

  • Citronový likér limoncello

    Tento tradiční italský likér si zamilujete. Tamní taverny mívají každá svůj vlastní recept. Podává se dobře vychlazený v malých kalíšcích; poslouží vám také jako základ míchaných drinků a dodá švih krémovým náplním nebo tvarohovým koláčům. Jako dárek určitě potěší a překvapí.

    citronový likér limoncello


    Potřebujete:

    • 0,5 l kvalitní jemné vodky
    • 60 ml šťávy z citronů plus kůra
    • 40 g moučkového cukru


    Postup:

    Ještě než začnete vymačkávat šťávu z citronů, okrájejte kůru – například jako ozdobnou spirálku nebo jemné proužky, to záleží jenom na vás. Šťávu potom smíchejte s moučkovým cukrem, nechte rozpustit, přelijte přes jemné sítko (odstraní se tak drobné kousky dužiny) a přidejte k vodce. Do pečlivě vymytých a horkou vodou vypařených lahví vložte kousky kůry a vlijte limoncello. Nechte uležet.



Diskuse ke článku
.